• BIST 9770.17
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Kaçak akaryakıt küçük şirketleri engelliyor

Kaçak akaryakıt küçük şirketleri engelliyor
Yıl sonuna kadar 50 bayiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ergaz Genel Müdürü Abubekir Yağız, sektörde yaygın olan kaçakçılık sebebiyle markalarını dikkatli ve yavaş yavaş büyüttüklerini söyledi.
LPG dolumu, tüp  ve inşaat alanında faaliyetleri bulunan Ergaz, akaryakıt satışına iddialı girdi. Yedi ay önce BluePet için akaryakıt dağıtım lisansı alarak bayilik atağına kalkan Ergaz Genel Müdürü Abubekir Yağız, sektörde yaygın olan kaçakçılık sebebiyle markalarını dikkatle ve yavaşça büyüttüklerini söyledi. Yedi ayda 70 bayi teklifi aldıklarını, bunların bazılarının önceden kaçak akaryakıt satışı yapmış bayi olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Genel Müdür, bu istasyonlara BluePet tabelası asmaktan vazgeçtiklerini kaydetti. Genel Müdür Yağız, sektördeki kaçağın da günbegün büyüdüğünü savundu. Sektörde petrol ve türevlerindeki yıllık kaçağın 12 milyon ton olduğunu iddia eden Yağız, “2006’da 10,5 milyon otomobil vardı, akaryakıt tüketimi 18 milyon 100 bin tondu. Şu an 17 milyon 400 bin otomobil var, akaryakıt tüketimi 18 milyon 88 bin ton. Otomobil sayısı yüzde 70 büyüdü. Akaryakıt tüketimi de en az bu kadar büyümeliydi, olmadı. Çünkü kaçak satış var.” dedi. Bunun yıllık satış cirosu bazında en az 12 milyar TL’lik bir kayba denk geldiğini açıklayan Yağız, “Kaçak satışlar haksız rekabete sebep oluyor. Özellikle küçük şirketleri etkiliyor. Engellesinler 2015’e kadar ilk 10 akaryakıt şirketi arasına gireriz.” dedi.
 
    BluePet’in 2013 sonuna kadar bayi sayısını 50’ye çıkaracağını kaydeden Genel Müdür Yağız, şu an ilk resmi açılışı Kocaeli’nde gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplamda 4 bayileri bulunduğunu belirten BluePet üst yöneticisi, büyümede Ergaz altyapısını kullanacaklarını söyledi. Halihazırda 100’e yakın otogaz istasyonuna sahip olduklarını, bayileşmede buraları kullanabileceklerini belirten Yağız, “Sözleşme yapıp teminat aldığımız bazı bayilere BluePet tabelası asmaktan vazgeçtik. Çünkü kaçak satış yaptıklarına dair istihbarat almıştık. Bize günlük 10 bin litre satarım taahhüdünde bulunmuştu. Ancak bu konularda dikkatli davranmak zorundayız. Çünkü fatura Türkiye’de bayiden ziyade markaya kesiliyor.” dedi. Akaryakıt istasyonlarındaki otomasyon sisteminin de şeffaflık için sadece bir ‘prosedür’ olarak kaldığını, bütün istasyonların buna karşı bir formülü bulunduğunu savunan Yağız, EPDK denetimlerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Ağustos ayında Erzurum’da bayi istasyon açmak için anlaşmalar yapacağını söyleyen BluePet Genel Müdürü Abubekir Yağız, “Yıl sonu için koyduğumuz 50 istasyon hedefinin 30’unu Erzurum’da açabiliriz.” dedi. Finansman sıkıntıları bulunmadığını ifade eden Yağız, 768 ortaklı Ergaz’ın, her yıl ortalama yüzde 20 kâr dağıttığını ifade etti. Şirket Almanya’daki gurbetçilerin 40 yıl önce bir araya gelerek Ergaz’ı kurmaları ile Türkiye pazarına girmişti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim