• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Kaçak akaryakıtta tedbirler işe yaradı

Kaçak akaryakıtta tedbirler işe yaradı
Ocak ayında ilgili kurumlarla görüş birliğine vararak 'Kaçakçılıkla mücadele eylem planı'nın hayata geçirilmesini sağlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıt konusunda hızlı yol kat etti.

Kaçak akaryakıtta tedbirler işe yaradı

Ocak ayında ilgili kurumlarla görüş birliğine vararak 'Kaçakçılıkla mücadele eylem planı'nın hayata geçirilmesini sağlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıt konusunda hızlı yol kat etti. Bakan Hayati Yazıcı, kaçakçılığı azaltmak için denetimlerin hem malî hem de gümrük boyutuyla artırıldığına dikkat çekti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, son yıllarda artan kaçakçılığın önüne geçmek için ocak ayı başında 'Kaçakçılıkla mücadele eylem planı'nın hayata geçirilmesi konusunda ilgili kurumlarla görüş birliğine vardı. Uzun süredir konu üzerinde çalışmalar yapan bakanlık, akaryakıt kaçakçılığında yakalama oranlarında daha fazla başarıya ulaştı. Gümrük Muhafaza birimleri ile Emniyet ve Jandarma gibi güvenlik güçlerinin ortak çalışması sonucunda 2011'de yaklaşık 35,5 bin ton akaryakıt yakalandı. Bir önceki yıla bakıldığında alınan tedbirlerle yakalama oranı yüzde 11,7 oranında artış kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2005 ve 2008 yılları arasında sürdürülen Meclis araştırma komisyonu çalışmalarıyla hazırlanan rapor ve genelgelerin çok geniş bir yelpazede uygulanmaya başladığını belirtti. Bu süreçte akaryakıt ithalinin ve dağıtımının elektronik sistemlerden faydalanılarak kontrol edilmesi, ulusal marker uygulaması ile akaryakıtın tasfiyesinin hızlandırılması, ÖTV'si indirilmiş yakıt bilgi programının oluşturulması ve akaryakıt tankerlerinin denetlenmesi sağlandı. Maliye Bakanlığı, petrol ve doğalgaz ürünlerinden 34 milyar 500 milyon lira Özel Tüketim Vergisi topluyor. Bu tutar, toplam vergi gelirleri içerisinde yaklaşık yüzde 14 gibi yüksek bir paya sahip.

Öte yandan diğer bakanlıklarla koordinasyon içinde çalışıldığına dikkat çeken Hayati Yazıcı, kayıt dışı faaliyetleri kayıt altına almak için denetimlerin malî boyutuyla ve gümrük işlemleri boyutuyla artırıldığına dikkat çekti. Akaryakıt ve LPG piyasası denetimlerini gerçekleştirmek üzere Gümrük Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde denetçilerin birlikte çalıştığı bilgisini veren Yazıcı, kurumlararası koordinasyonu artırmak amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele komisyonları kurulduğunu dile getirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim