• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kahramanmaraş enerji üssü olmaya aday

Kahramanmaraş enerji üssü olmaya aday
Başta linyit rezervi olmak üzere su, güneş ve rüzgar potansiyeli ile Kahramanmaraş gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday.

K.Maraş enerji üssü olmaya aday

Başta linyit rezervi olmak üzere su, güneş ve rüzgar potansiyeli ile Kahramanmaraş gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday. Halen ülke enerjisinin yaklaşık yüzde 14'nü karşılayan kent, devreye alınacak yatırmalarla birlikte bunu yüzde 25'e çıkartacak.

Akdeniz'in doğusunda iklimlerin geçiş bölgesinde yer alan Kahramanmaraş, enerji kaynaklar açısından keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44'ü Kahramanmaraş'ın Afşin ve Elbistan ilçesindeki kömür yataklarında bulunuyor. Burada mevcut 2 santral dışında, en az 35 yıl süreyle yılda yaklaşık 100 milyon ton linyit üretilerek, toplam 8050 MW gücünde santrallere yetecek kömür potansiyeli mevcut.

Kahramanmaraş kilometreye düşen su kaynakları bakımında Türkiye'de birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin en önemli nehirlerinden biri olan Ceyhan Nehri Elbistan ilçesinden doğar. Göksun, Hurman, Söğütlü, Nergele gibi irili ufaklı birçok dere ve çayla birleşerek çoğaldıktan sonra Menzelet Barajını ve Sır Barajını besler. Adana topraklarında yoluna devam ederek Akdeniz'e dökülür. Toplam uzunluğu 230 kilometreye ulaşmaktadır.

Bunun yanı sıra Kartalkaya ve Sır Barajını besleyen Aksu Çayı da Kahramanmaraş sınırları içinde yer alan önemli akarsulardandır. Zengin su kaynakları nedeniyle Türkiye'nin sayılı barajlarından Sır Barajı, Menzelet Barajı, Klavuzlu Barajı, Ayvalı Barajı, Kartalkaya Barajı kentte yer almaktadır. Bunların dışında enerji üretimi yapan irili ufaklı çok sayıda akarsu santrali bulunmakta, bir kısmının da inşaatı devam etmektedir. Yapılan son yatırımlarla birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık HES projesi hayata geçirilmiştir.

Kahramanmaraş güneş enerjisi bakımından önemli potansiyeli barındırmaktadır. Kahramanmaraş'ta ortalama güneş radyasyon dağılımı yılda bin 600 KWh m2'dir. Yıllık ortalama güneşlenme süresi ise 7 gün olarak tespit edilirken bunun güneş enerjisi açısından iyi bir rakam olduğu belirtiliyor.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi, yaptığı açıklamada, kentin gelecekte enerji üssü olacağına inancısın tam olduğunu söyledi.

Başta su ve linyit olmak üzere iki kaynaktan yatırımların devam ettiğinin altını çizen Şirikçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin elektrik enerjisi alanında dışa bağımlılığının giderek arttığı bir ortamda, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi, en önemli stratejik karar olarak öne çıkmaktadır. Kaynaklarımızın üretime dönüştürülmesi aynı zamanda dışa bağımlılığımızı azaltacak, istihdam ve kalkınma hamlelerimize katkı sağlayacaktır. İşte hem yenilenebilir enerji hem de başta su ve linyit kaynakları şehrimizde mevcuttur. Şehrimiz halen ülke enerjisinin yüzde 14'nü karşılamaktadır. Ancak yeni yatırımlarla birlikte önümüzdeki 10 yılda bu rakamın yüzde 25'in üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.”

Kahramanmaraş'ta rüzgar enerjisi potansiyelinin de bulunduğunu aktaran Şirikçi, özellikle özel sektör yatırımlarının önümüzdeki yıllarda hızlanabileceğine işaret etti.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim