• BIST 9645.02
  • Altın 2411.409
  • Dolar 32.5821
  • Euro 34.8207
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Kalıp sanayisi OFFSET talep ediyor

Kalıp sanayisi OFFSET talep ediyor
Türk kalıp sanayisi OFFSET Sistemi ile krizde büyümeyi hedefliyor.

Türk kalıp sanayisi OFFSET Sistemi ile krizde büyümeyi hedefliyor.

Kalıpçılık sektörünün son yıllarda kaydettiği hızlı büyüme, Savunma Sanayii’nde 2003 yılından bu yana kullanılan OFFSET uygulaması ile muhafaza edilebileceğini öngören UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, OFFSET uygulamasının, ihalelerin açıldığı ülkelere verdiği çeşitli avantajlardan, özellikle teknoloji transferi yoluyla üretim kalitesinin artırılmasına yardımcı olması sebebi ile kalıpçılı¨sektörü için de devletten OFFSET uygulaması talep ediyor.

Son 50 yıldır dünya ticareti içerisindeki yeri artan offset uygulamaları büyük çaplı kamu alımlarında, özellikle savunma sanayii ihalelerinde, ihaleyi kazanan firmalarca üstlenilen ve ihaleyi açan ülkeden ithalat yapma garantisi olarak bilinir. Ana hatlarıyla offset uygulamaları, büyük ihaleler nedeniyle ülkenin döviz dengesinin bozulmaması, ülke sanayiinin gelişmesi, teknoloji transferinin sağlanması ve dış pazarlara girişi kolaylaştırma amaçlarına hizmet eder.

UKUB ( Ulusal Kalıp üreticileri Birliği ) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul ‘Dünyada offset uygulamalarıyla ortaya koyulan satın alma garantileri 50 milyar dolara ulaşmaktadır. Ülkemizde ise yaklaşık kırk proje kapsamında garanti edilen offset tutarı 3.5 milyar dolar seviyesindedir. UKUB üyeleri olarak , iç piyasanın ihtiyaç duyduğu tüm kalıpların Türkiye’den tedarik edilmesine ve kalıp ihracatının arttırılmasına yönelik yapılacak her türlü çalışma için ana sanayi, yan sanayi ve eğitim kurumlarımız ile işbirliğine hazırız. Bu noktada önerimiz, TAI gibi bir tesisin kurulmasına ve bugün milyarlarca dolarlık gelişmiş bir havacılık sanayisinin oluşmasına sebep olan OFFSET anlaşmalarının Türk kalıpçılığını geliştirmeye yönelik de uygulanmasıdır. Böyle bir uygulama ile özellikle kriz döneminde dünya kalıp üretiminin Avrupa’dan doğuya kaymasını daha iyi değerlendirebilir, kalıp sektörünün hedeflediği büyümeye ulaşabilir, Avrupa’yı memnun eder ve yabancı sermayenin uzak doğuya kaymalarını önleyebiliriz.Yurtdışından kalıp ithal edecek ana ve yan sanayi firmalarımız satın alma sözleşmelerine kalıbın belli bir oranda Türkiye’de yapılması şartını ekledikleri anda yurtdışından know-how transferi başlayacaktır.

Offset uygulamalarının ana nedenlerinden birisi de rekabete tam olarak açık olmayan pazarlara girişi kolaylaştırmak ve ticaret dengesi sağlamaktır ayrıca ülkeye teknoloji transferinin sağlanması ve böylelikle sanayiinin kalite, standart, verimlilik düzeyi ve rekabet gücünün artırılmasının sağlanmasıdır.” Dedi.

Özoğul TAYSAD ve OSD ile yaptıkları ortak toplantılarda Offset uygulamasının gündeme geldiğine değinerek bu konuda Sanayi Bakanı, Nihat Ergün’ün de desteğini almak istediklerini ve en kısa zamanda OFFSET uygulaması için görüşme talebinde bulunacaklarını dile getirdi.

Offset uygulama projelerinden bazıları ise şunlar:
- Hürkuş Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (Yurtiçi Geliştirme). -A400M Ulaştırma Uçağı (Konsorsiyum). - Atak Helikopteri (Ortak Üretim). -Sea Hawk Helikopteri (Hazır Alım).
-Offset Sayesinde Kazanılan Teknoloji ile Yürütülen Projeler
(Milli Tank Geliştirme, MİLGEM Korvet Geliştirme, Türk İnsansız Hava Araçları, C-130 Modernizasyonu, Göktürk Gözlem Uydusu, Milli Torpido Geliştirme, Simülatörler, Milli Piyade Tüfeği.)

Offset nedir?
Yurtdışından yapılan kamu alım ve yatırımlarında; yerli sanayiye iş payı verilmesi, ürün veya hizmet ihracatının yapılması, teknolojik kazanımı ve yatırım yapılması uygulamalarıyla, yapılan harcamaların ulusal ekonomiye belli oranda geri dönüşünün sağlanmasıdır. Dünyadaki toplam yıllık ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin offsetle bağlantılı olduğu, bugün dünya genelinde 130 ülkede offset uygulandığı belirtiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim