• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kanuni Köprüsü, küllerinden doğacak

Kanuni Köprüsü, küllerinden doğacak
Hırvatistan'da Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1560'lı yıllarda yaptırılan, ancak daha sonra Avusturya ordusu tarafından yakılan köprü, küllerinden yeniden doğacak.

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin, Hırvatistan'ın Osiyek kenti yakınlarındaki Drava Nehri'nde avlanan balıkçılar tarafından tesadüfen bulunan ve Osiyek Müzesi yetkililerine teslim edilen bazı ahşap köprü parçalarının, Hırvatistan'da ve ABD'de yapılan incelemeler sonucunda, 1560'lı yıllara ait olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Buluntuların ait olduğu dönemin, Osmanlı'nın bölgede güçlü olduğu tarihlere denk gelmesi nedeniyle Zagreb Üniversitesinden bazı tarihçilerin köprüyle ilgili çalışma başlattığını ve bu konuda Türkiye'den destek talep ettiğini ifade eden Özügergin, bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda, TİKA ile Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, Hırvat tarihçilere İstanbul'da, Osmanlı arşivlerinde araştırma yapma imkanı sağlandığını söyledi.

Özügergin, yapılan araştırmalar sonucunda, kalıntıları bulunan köprünün, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Zigetvar Seferi öncesi yaptırıldığı bilgisine ulaşıldığını anlattı.

Osiyek yakınlarındaki Drava Nehri çevresinde geniş bataklık arazi bulunduğuna işaret eden Özügergin, köprünün, Avusturyalılar'a karşı Zigetvar Seferi'ne çıkan Osmanlı ordusunu, bölgeden güvenli şekilde geçirmek için yaptırıldığı, ancak sonraki yıllarda Avusturya ordusu tarafından köprünün yakıldığını ifade etti.

Özügergin, 8 kilometre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde olduğu ifade edilen köprünün, Osiyek Belediyesi ve Hırvat-Türk Dostluk Derneği öncülüğünde yeniden inşa edilmesinin planlandığını belirtti.

Hırvatlar'ın, köprünün yeniden inşa edilmesiyle Osiyek kenti turizminin canlandırılmasını amaçladığını dile getiren Özügergin, bunun için hazırlanan AB projesine olumlu yanıt alındığına işaret etti.

"Diziler, Türk tarihine ilgiyi artırdı"

Özügergin, Hırvatlar'ın, köprü konusunda Türkiye'den daha çok enformasyon talebinde bulunduğunu ve köprü hakkındaki bilgilerin bir arada toplanması için kitap hazırlığı içinde olduklarını belirterek, "Bu işler uzun sürüyor tabi. Hırvatistan'da tarih, askeri tarih, arkeoloji, sualtı arkeolojisi, mimari ve mimari tarih konularında çalışma yapan hocaların bütün yazdıklarını bir araya getireceğiz. Dağınık bilgilerin bir araya getirilmesi için uğraşıyoruz. Köprünün, geçmişteki halinin tasvir edildiği bir çini panoyu da Osiyek müzesine hediye ettik. Biz, bölgedeki ortak kültürel varlıklarımızı canlandırmak arzusundayız" dedi.

Hırvatistan'da, son dönemde Türk dizilerinin etkisiyle Türkiye'ye ve Türk tarihine ilginin üst düzeye çıktığına dikkati çeken Özügergin, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin de etkisiyle Kanuni Sultan Süleyman tarafından geçmişte yaptırılmış bir köprünün kalıntılarının bulunmasının ülkede heyecan yarattığını kaydetti.

Özügergin, "Hırvatlar, Türkler'e ait tarihi bir köprüyü ayağa kaldırmak için çaba gösteriyor. İlginç olan bu. Balkanlar'da veya diğer başka ülkelerde tarihi eserlerimizin onarımı için Türkiye'den yardım isterler. Hırvatistan'ın köprü konusundaki yaklaşımı böyle değil" ifadelerini kullandı.

"Dostluk Köprüsü olacak"

Hırvat-Türk Dostluk Derneği Başkanı Damir Yuriç de "Süleyman Köprüsü"nün, binlerce kişinin çalışmasıyla çok kısa sürede inşa edildiğini öğrendiklerini belirtti.

Köprünün, büyüklüğü ve inşaat süresinin kısalığı gözönüne alındığında "mühendislik mucizesi" olduğunu ifade eden Yuriç, bu eserin Hırvatistan topraklarında geçmişte var olması nedeniyle kendileri için de önem taşdığını söyledi.

Yuriç, köprünün, Hırvat-Türk ortak tarihi mirasına ait bir eser olduğunu, bu nedenle yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Köprü konusundaki tarihi araştırmaların devam ettiğine işaret eden Yuriç, sağlıklı, bilimsel verilerin elde edilmesinin ardından inşaata başlamak istediklerini belirtti.

Yuriç, köprünün inşa edilmesi halinde, Hırvatistan ve Türkiye arasındaki dostluğunun bir göstergesi olacağını sözlerine ekledi.

"Muhteşem Süleyman"ın son geçtiği köprü

Bu arada, Batı'da "Muhteşem Süleyman", Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen "Kanuni Sultan Süleyman" olarak bilinen Osmanlı'nın onuncu padişahı olan Sultan I. Süleyman'ın, 46 yıllık padişahlığı sırasında son seferi 1566 yılında Zigetvar'a oldu. Zigetvar Kuşatması, Avusturya Arşidükü Maksimilyan'ın İstanbul Antlaşması'nı bozması, vergisini ödememesi ve Erdel'e girmesi üzerine, Kanuni hasta olmasına rağmen Zigetvar'a sefer gerçekleştirdi. Asıl hedef Viyana olmasına rağmen, Zigetvar Kalesi zorlukla alındı. Bu sefer sırasında I. Süleyman vefat etti. Dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa, orduyu yetersiz görüp, kaleyi aldıktan sonra İstanbul'a döndü. Savaşta I. Süleyman'ın vefatı morallerinin bozulmaması nedeniyle askerlere söylenmedi. Kanuni'nin Zigetvar Seferi için Hırvatistan'ın Osiyek bölgesindeki geniş bataklık araziden ve Drava Nehri'nden geçmesi için yaptırdığı tarihi köprü, devletin hem en uzun süre görev yapan hem de en uzun süre sefer yapan padişahı Sultan I. Süleyman'ın sağlığında son geçtiği köprü olarak da adlandırılıyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim