• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Kapıkule ve Hamzabeyli hala kapalı

Kapıkule ve Hamzabeyli hala kapalı
Bulgar TIR şoförlerinin, yol kapama eylemleri nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarından TIR giriş-çıkışı sağlanamıyor. Eylem nedeniyle Türk ve Bulgar sınır kapılarında kuyruklar oluştu.

Bulgar taşımacıların perşembe gününden itibaren Kapıkule-Kaptan Andrevo ve Hamzabeyli-Lesova kapılarında başlattıkları “yol kapama eylemi” hala devam ediyor.. Dört gün daha süreceği söylenen eyleme gerekçe olarak  ise Bulgarlar tüm yabancı araçlara 8 Nisan 2013 tarihinden itibaren başlatılan ihracat beyanname kontrolleri gösteriyor. 

Türkiye ise yabancı araçların ülkemizden yapılan taşımalarda pazar payının giderek artması üzerine bir dizi önlem alıyor. Bu vahim gerçek en fazla, batı kara sınır kapılarımızdan (Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala) gerçekleştirilen ihraç taşımalarımızda ortaya çıkmaktadır. 2011 yılında bu sınır kapılarından gerçekleştirilen ihracat taşımalarında yabancı araçların payı %42, Türk araçlarının payı % 58’iken, 2012’de yabancı araçların pazar payı 161.451 taşıma ile  %43’e yükseldi, bu oran 2013’ün ilk çeyreğinde %44’e ulaştı. Tüm sınır kapılarımızdan yabancı araçların yaptığı ihraç taşımalar ise 2012 yılında 283.704 olarak gerçekleşti, bu sayı yabancı araçların 2011 yılında %18 olan toplam taşıma içindeki payını %19’a taşıdı. Yabancı araçların ülkemize boş girişleri ise 2011-2012 arasında % 7 artarak 127 bin taşımaya ulaştı.
 
Taşıma pastasında her geçen gün artan yabancı payının üst sıralarında ise özellikle üçüncü ülke taşımalarının kotaya tabi, yani kısıtlı olduğu ülkeler geliyor. Bu ülke araçları Türkiye’den yük alarak ikili taşıma yapıyor gibi taşıma evraklarını düzenliyor ve yükü üçüncü bir ülkeye taşıyor. Ülkemiz taşımacıları açısından haksız rekabete sebep olan bu durumun önüne geçmek için ise Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı 8 Nisan 2013 tarihinde yabancı araçlar için ihracat beyanname kontrolleri başlattı. Yükün nihai varış noktasını tespit ederek yabancı araçlardan yüke uygun geçiş belgesi sunmalarını talep eden Bakanlığımızın bu uygulaması Derneğimiz ve üyelerimiz ile memnuniyetle karşılandı. Türk taşımacıları uzun yıllardır taşıma yaptıkları ülkelerde bu kontrollere tabi ve taşımanın özelliğine uygun geçiş belgesi kullanıyor.
 
Konuyla ilgili olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nden (UND) yapılan açıklamada ise, “Sektör kuruluşu olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’mıza kontrol uygulamalarındaki iyileştirmeler için teşekkür ediyor, Bulgar meslektaşlarımızdan ise sadece kendilerine yönelik olmayan bu yeni uygulama ile ilgili eylemlerine son vermelerini istiyoruz. Bilinmelidir ki, Türk taşımacısı tüm dünya milletlerinden meslektaşları ile “eşit koşullarda rekabet” kurallarının oluşturulmasının her zaman arkasında olacaktır” denildi.
 
www.UlasımOnline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim