• BIST 9530.47
  • Altın 2485.456
  • Dolar 32.5061
  • Euro 34.8527
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Kapıkule’de gurbetçilerin dönüş çilesi

Kapıkule’de gurbetçilerin dönüş çilesi
Kapıkule gümrük sahası, dün dönüş yoluna geçen gurbetçi araçlarıyla doldu. Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, Ramazan Bayramı’nı ve yaz tatilini yakınlarının yanında geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere dönmeye başladı.

 

Ancak gurbetçilerin dönüşleri, gelişleri kadar kolay gerçekleşmiyor. Zaman’dan Kadri Kılıç’ın haberine göre, binlerce gurbetçinin aynı anda yola çıkması ve Bulgaristan’da insan kaçakçılığına yönelik yapılan sıkı denetimler, Kapıkule Sınır Kapısı’nda aşırı yoğunluğun yaşanmasına sebep oldu.
 
Sınırın Türkiye tarafında işlemlerini kısa süre içerisinde tamamlayan gurbetçiler, Bulgaristan’da yapılan sıkı denetimlere takıldı. Kaçak göçmenle mücadele konusunda gurbetçi araçlarını sıkı aramadan geçiren komşu ülke görevlileri, Kapıkule gümrük sahasının gurbetçi araçlarıyla dolmasına yol açtı. İstanbul’dan, sınır kapısına yaklaşık 2,5 saatte ulaşan gurbetçiler, gümrük sahası içerisindeki bir kilometrelik yolu 3,5 saatte kat edebildi. 
 
Çıkış sırasında bekleyen gurbetçiler ise hep birden korna çalarak tepki gösterdi. Gümrük kapılarından sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Irmak, “Gurbetçi vatandaşlarımız yaz tatili dönüşlerini bayramın bitimine rast getirmeye çalıştılar. Aynı kalabalık Türkiye’ye girişte vardı. Şimdi çıkışta oldu. Ama biz her türlü tedbirimizi aldık. Bu yavaşlamanın nedeni Bulgaristan tarafının düzensiz göçle ilgili mücadelesinden kaynaklanıyor. İnsan kaçakçılığı veya kaçak olarak geçişler olabilir diye aşırı arama yapıyorlar. Bu da zaman kaybına ve gümrük sahasında yığılmaya sebep oluyor.” dedi.
 
Kapıkule’de 3,5 saatten beri beklediklerini ifade eden Aydın Tüysüz de, “Bu kadar da olmaz. Bulgaristan tarafındaki sorundan dolayı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Gurbetçilerden Mazlum Çelik ise iki saatten fazla bir süredir çıkış için sıra beklediğini kaydederek, “Memurların keyfi uygulamaları ve yetersiz sayıda olması nedeniyle bu kuyruklar oluşuyor. Her bir sıra en az bir kilometre uzunluğunda.” diye konuştu. Bu arada, Kapıkule’de yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle yetkililer güneyden gelen gurbetçilerin İpsala ve Pazarkule gümrük kapılarını kullanmalarını istedi. Ayrıca, gurbetçilerin korna sesleriyle tepkilerini göstermesi üzerine gümrük sahasının hoparlörlerinden anons yapıldı. Gecikmenin, Bulgaristan tarafındaki işlemlerden kaynaklandığı belirtilerek, kornanın çalınmasının Kabahatler Kanunu’na göre para cezası gerektirdiği uyarısı yapıldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim