• BIST 9682.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Kaporta ustalarından motor yat üretimi

Kaporta ustalarından motor yat üretimi
Akdeniz Sanayi Sitesi'nde üç girişimci, kendi yaptıkları lüks motor yatlarla Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor. Proje dahil bir motor yatı sıfırdan yapan girişimciler büyük firmaların onda bir fiyatına modern yatlar üretiyor.

Otomotiv sektörü ile öne çıkan Akdeniz Sanayi Sitesi'nde üç girişimci, kendi yaptıkları lüks motor yatlarla Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor. Proje dahil bir motor yatı sıfırdan yapan girişimciler büyük firmaların onda bir fiyatına modern yatlar üretiyor.

Antalya'nın en önemli sanayi merkezlerinden Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, ağaç, metal, motor ve otomotiv sanayi başta olmak üzere bir çok alanda 3 bin esnaf hizmet veriyor. Son dönemde ise sanayide farklı bir alan daha gelişti. Daha önce otomotiv işi ile uğraşan 3 girişimci motor yat üretimine başladı. Eski mesai arkadaşları tarafından ilgiyle takip edilen girişimciler, ilk motor yatlarını suya indirecekleri günü iple çekiyorlar.

Bin metrekarelik alanda küçük çaplı balıkçı teknesi,paraşüt ve sürat

tekneleri ve sipariş üzerine motor yatlar yaptıklarını kaydeden 42 yaşındaki yat ustası Hasan Özçiçek, çalışma projelerinin de hepsinin kendine ait olduğunu söyledi.

Müşterinin isteklerine göre bir motor yatın projesini 15 günde çizdiğini ifade eden Özçiçek, şöyle konuştu: "Şu an üzerinde çalıştığımız motor yatı sipariş üzerine müşterinin istediği şekilde imal ediyoruz. 10 metrelik ve yaklaşık 3 ayda tamamlıyoruz. Daha kısa sürede de bitirebiliriz ama biz 3 kişi çalışıyoruz. Tabii ki bunun yanında maddi gücümüzde sınırlı."

Sanayide yer sorunları olduğunu kaydeden Özçiçek, sanayi sitesinde bu küçük yerde, oto tamircilerinin arasında üretim yapmaya çalıştıklarını söyledi. Aslında daha geniş alan ve imkan

olsa daha güzel ve iyi imalat yapabileceklerini anlatan Özçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Serbest Bölgede milyon dolarlara yatlar yapılıyor. Güzel yatlar da yapılıyor. Bizim onlarla kıyaslanacak imkanlarımız yok. Bütçemiz de yok. Orada 1 milyon dolara yapılan bir motor yatı biz, burada 100-150 bin liraya mal ediyoruz."

TEKLİFLER İÇ PİYASADAN

Motor yatın her yerini müşterisinin isteğine uygun yaptıklarını belirten Özçiçek, sözlerine şöyle devam etti: "Bize en çok iç piyasadan deniz ve tekne meraklıları sipariş veriyor. Sıfırdan başladığımız yatı 3 kişi, 3 ayda tamamlıyoruz. Bu motor yatın içinde mutfak, tuvalet, yatak odası bulunuyor. Bütün montajları da biz yapıyoruz. Motor çok pahalı olduğu için fiyatlar yükseliyor. Yoksa düşük maliyetlerde motor yatlar üretebiliriz"

GÖRENLER ŞAŞIRIYOR

Antalya'da tekne yapımına uygun bir alanın olmadığını söyleyen Özçiçek, şunları söyledi: "Tekneciler için belirli bir yer sağlanmadı. Bizim de sanayi sitesi içinde yat üretimi yapmamız dikkat çekiyor. Gelen şaşırıyor. Herkes burayı oto üzerine zannediyor ama bizi gördükleri zaman ilginç buluyorlar. Çünkü herkes yat imalatının deniz kenarında yapıldığını hayal ediyor. Umarım biz bir gün tekne üretimi yapacağımız bir mekana kavuşuruz"

KAPORTACILIKTAN YATÇILIĞA

57 yaşındaki oto kaporta ustası Sadık Duman ise mesleğinin gerilemesi üzerine iki yıldır yat sektöründe çalışmaya başladığını aktardı. Oto kaporta ile yat imalatı arasında benzerlikler olduğunu ifade eden Duman, şöyle konuştu: "Şu an arkadaşımla bu işe baş koyduk. Sermaye olursa bu iş daha verimli görünüyor. Özel müşterilerin siparişlerinin üretimini yapıyoruz. Kısa sürede bu işe alıştım. Sanayi sitesi içinde yat üretimi yapmayı bir ayrıcalık olarak görüyorum."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim