• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Kaptan Arif Bayraktar denize uğurlandı

Kaptan Arif Bayraktar denize uğurlandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim töreni sırasında yapılan konuşmalarda denizcilik sektöründe kötüye gidiş olduğuna dair kullanılan ifadelere tepki gösterdi.

Kaptan Arif Bayraktar denize uğurlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de inşa edilmiş en büyük kuru yük gemisi olan Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim töreni sırasında yapılan konuşmalarda denizcilik sektöründe kötüye gidiş olduğuna dair kullanılan ifadelere tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan, Tuzla'daki TORGEM Tersanesi'nde, özel sektör (TORGEM) tarafından Türkiye'de inşa edilmiş en büyük kuru yük gemisi olan Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim törenine katıldı. Törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da katıldı.

Ticaretin, iniş ve çıkışlı bir yolculuk olduğunu belirten Erdoğan, "Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Tam aksine, 'ben bu işi başaracağım' kararlılığını ortaya koymak lazım. Biterek, tükenerek bu iş olmuyor" dedi. Konuşmasında, Türkiye'de inşa edilmiş en büyük tonaja sahip Kaptan Arif Bayraktar gemisinin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Türk tersaneciliğinin hızla geliştiğini söyledi.

Kendisinden önce söz alan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Konsey Başkanı Kenan Torlak'ın, denizcilik sektörünün kötüye gittiğine ilişkin açıklamalarına yanıt veren Erdoğan, ticaretin, iniş ve çıkışlı bir yolculuk olduğunu söyledi. Yapılan çalışmaları görmeden 'battık, bittik' demenin yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ticaret inişi ve çıkışı olan bir yolculuktur. Her zaman tırmanamazsınız. Kar ile zarar ticarette ortaktır. Devamlı olarak tırmanmak diye bir şey yok. Yaşamla ölüm de bir aradadır. Olayı bir de böyle değerlendirelim. Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Tam aksine, 'ben bu işi başaracağım' kararlılığını ortaya koymak lazım. Biterek, tükenerek bu iş olmuyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, dünyada yaşanan küresel ekonomik krize değinerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Eğer bizler bu krizi onlar gibi değerlendirmiş olsaydık, Türkiye şu anda bu konumda olmazdı. Her ülkenin kendine has çıkış yolu vardır. Olumsuzluğu tahrik edeceğimize, 'biz bu süreci yeniden nasıl yakalayacağız', bunun üzerinde ısrarla durmamız lazım. Eğer biz küresel kriz başladı diye inşaat sektöründe toplu konutu durdursaydık şu anda inşaat sektörü çökerdi. İnşaat sektörünün çökmesi demek, tamamiyle istihdam biterdi. Kararlı durduk ve direndik. Direndiğimiz için toplu konut aldı başını gitti. Kara tablolarla veya veda namelerle bir yere gidilmez. Kararlı olacağız, azimli olacağız ve bu sürecin içinden çıkacağız. Bir sıkıntı olduğunu hiçbir zaman inkar etmedik, etmiyoruz fakat sıkıntıları hep beraber aşacağız. Gemilerini gerektiğinde karadan yürütecek kadar kararlı bir neslin mirasçılarıyız. Özgüven, her şeyin başıdır. Yıllarca bu ülkede denizciliğimizin neden gelişmediği, neden büyümediği konuşuldu. Şu anda denizciliğimizin geldiği yer ortada. Bu sıkıntı, bu kriz Türkiye'nin krizi değil. Küresel bir kriz. Talep olmayınca tabii ki sizin de arzınız olamayacaktır. Eğer talep olmuş olsa arzınız da olacaktır."

Yıldırım: "Türk gemi inşaatı rekordan rekora koşmaya devam edecek"

Kaptan Arif Bayraktar adlı geminin Tuzla özel sektör tersanelerinde bugüne kadar inşa edilen en büyük boyutlu gemi olduğunu ifade eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun Türk denizciliğinin başarı öyküsü olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, "2003 yılında Türk gemi inşaatının manzarası 500 bin dwt'luk toplam kapasite ve 37 Tuzla bölgesinde tersaneden oluşuyordu. 2008 yılında gemi inşa kapasitesi 3 milyon dwt'a ulaşmış. Tersane sayımız 66 tanesi fiilen bitmiş, devam edenlerle birlikte 125'e çıkmış. Gemi inşada ihracatımız 500 milyon dolardan 2 milyar 860 milyon dolara çıkmış. Tersanelerde 200'den fazla tekne inşa edilir hale gelmiş. Sipariş alınan gemi sıralamasında dünya beşincisi, yat inşaatından ilk beş ülke arasına girdik" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Her 100 gemimizden birkaçı başka karasulara gittiğinde tutuklanıyordu. Yaptığımız ısrarlı çalışmalarla 4 yıl gibi kısa bir sürede denizciliğimizi kara listeden çıkardık. Ay yıldızlı bayrağımızı beyaz listeye geçirdik" dedi. Bakan Yıldırım, "Acaba bütün bu süreç öncesinde her şeyi doğru yaptık da ondan mı bu hale geldi acaba hiç bizim hata yaptığımız bir yer yok mu diye sektörün bunu değerlendirmesi ona göre kanaatlerini geliştirmesi daha isabetli olur. Bu durum gelip geçici bir durumdur. Türkiye bir denizci bir ülke olarak rüştünü çoktan ispatlamıştır. Bundan sonra da aranan inşaacı ülke olarak var olmaya devam edecektir" diye konuştu. Krizin geçeceğini belirten Yıldırım, Türk gemi inşaatı ve diğer sektörlerin nasıl 2003'ten 2008'e uçtuysa yine rekordan rekora koşmaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

Kalkavan: "Denizcilik sektörü gerçekten zor durumda"

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "2006 yılında 412 gemi siparişimiz vardı. Geldiğimiz noktada çok üzülüyoruz. Krizde ve kriz sonrasında gidişat çok hazin." dedi. Geçmişe dönük olarak uygulanan cezalar yüzünden tersanelerin teşvik belgesi alamama durumuna değinen Kalkavan, daha sonra gemi yapımında stopaj alınmasından dert yandı.

Bu kadar aşağı giden sektörde gemi yapımında stopaj alınmasının siyasi bir karar neticesinde alındığını ifade eden Metin Kalkavan, geriye dönükte ceza alınacağının söylendiğini belirterek Başbakan'a, "Kaçmaktan yorulduk. Bu gördüğünüz son manzara olacak. Burada sektör gerçekten zor durumda. Sizden talebimiz; bizler savaşa varız. Bize lütfen bizim rakiplerimize sağlanan şartları sağlayın. AB'yi de, Almanya'yı da İspanya'yı da kabul ediyoruz. Bize onların uyguladığı ancak bize gelince hayır olmaz denilen şeyler olduğunda bizim bu işi yapma şansımız yok Size teşekkür ediyoruz ama üzülmeye devam ediyoruz." diyerek çağrıda bulundu.

Torlak: "Tersanemizi satma kararı aldık"

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı ve Torgem Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak, denizcilik sektörünün tarih sürecinden geçtiğini belirterek, "Çok meşakatli günlerle bugünlere gelindi. Kapasite kullanımı yüzde 15 seviyelerindeydi. İş imkanları kısıtlı, kredi imkanları sınırlıydı. 2003'ün ilk aylarından itibaren anormal siparişler almaya başladık. Deniz taşımacılığında görülmemiş kazanımlar oldu. Bu kazanımlar yine gemi yatırımlarına döndü. Sadece bu yörede 200 bin civarında çalışanımız oldu." dedi.

Kimsede bir kusur aramadığını söyleyen Torlak, "Bir kusur varsa o da ABD'de çıkan global krizdir. Bu durumu sektör olarak göremedik. 2012-2013 yıllarımız dolu derken birden sipariş iptalleri yaşamaya başladık. Son 2 yıllık dönemde gemi inşa sanayi olarak içine düştüğümüz olumsuz durumu düzelticek bir dizi tedbirlerin arzu edilen kısa zamanda alınamaması ve dünya örneklerinde verilen desteklerin malesef bizde hayata geçirilememiş olması neticesinde yaklaşık 170 bin civarında işçimiz işlerinden oldu. Sektörümüzün halen olumlu bir netice alamamış olması sektör mensubu olarak beni çok üzmektedir. Sektörde benim çocuklarım başta olmak üzere bir çok genç işsiz kaldı. Bizim tersanemizde tek bir yeni gemi inşası yok. Şuanda yakın zamanda olabileceği ihtimali de görünmüyor. Bunun yanı sıra doğru dürüst gemi tamiri de yok. Üzüntümüz, derdimiz bu. Bizler gençlerin önünü açmalıyız. Ülkemizin bir önce hakettiği refaha ulaşması için tüm kaynaklarımızı harekete geçirmek istiyoruz." diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

"Son 2 yılda gelişen olumsuzluk ve bazı nedenlerden dolayı ben ve kardeşim yanyana olan bu iki tersaneyi manevi değerlerini de düşünerek çok zor da olsa satma kararı aldık." diyen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı ve Torgem Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Torlak, şuan itibariyle yabancı bir firmayla görüşmelerinin sürdüğünü ve bir aksilik olmazsa bu ay sonu itibariyle beş nesillik ailelerinin önemli bir bölümünün denizcilik sektöründen çıkmış olacağını belirtti. Torlak, Başbakan Erdoğan'a, "Fikir babası ben olayım hayata geçirmenin mimarı siz olun. Rusya devletiyle 2002 yılında 5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2008 yılında 37,8 milyar dolara yükseldi. Nereden nereye geldik. Ticaret hacmimiz gelişti. Buradan yola çıkarak Rusya sahip olduğu bin 500 nehir gemisini yenileyecek. Ayrıca 2015 yılına kadar 85 tane buz sınıfı tanker, 140 tane destek gemisi.. Raporlarında bunların ancak 3'te 2'sini biz yapabiliriz diyorlar. Öylesyese biz 3'te 1'ine talip olmalıtoz. Bunun için bir model geliştirmeliyiz. Ben geliştirdiğim modeli geliştirdim. Sayın Başbakanım devreye siz girerseniz karşılıklı bir mutabakat sağlanırsa bu modeli hayata geçirebiliriz Yılda en az 2 milyar dolarlık Rusya'ya gemi ihraç edebiliriz." diyerek konuşmasını tamamladı.

Bayraktar: "Acil ve kalıcı tedbirler alınmalı"

Tamamı Türk tersanelerinde inşa edilmiş ve tamamı Türk bayrağı taşıyan 15 gemilik filoya sahip bir grup olarak Türk işçisinin iş gücünden Türk mühendisinin dehasından ve üretme hacimlerinden asla şüphe etmediklerini ifade eden Bayraktar Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar, krizin en çok armatörleri etkilediğini söyledi. Kriz başlamadan önce denizcilik piyasalarının tarihin en yüksek noktasında olduğunu belirten Bayraktar, "Denizden kazandığını yine denize yatırarak filosunu büyütmeyi hedefleyen armatörler, özkaynaklarını kısa bir sürede kaybettiler. Kaptan Arif Bayraktar gemisinin maliyeti 53 milyon dolar, şuanki piyasa değeri ise 37 milyon dolar. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki sektörümüzde yeterli mesafe alınamadı. Özel Türk bankalarının sektöre desteğe devam etmeleri sayesinde kızaklarda yarım kalmış bir kısım gemilerin inşası ancak tamamlanabildi." dedi. Bayraktar Denizcilik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Bayraktar, Türk denizciliğinin sorunlarının sadece gemi inşa sanayinden ibaret olmadığını söyleyerek Başbakan Erdoğan'dan acil ve kalıcı tedbirlerin alınmasını istedi.

Fotoğraflar: Merve KORKMAZ - İstanbul Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim