• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Kaptanoğlu ‘bunkercilere’ sert çıktı

Kaptanoğlu ‘bunkercilere’ sert çıktı
Deniz Ticaret Odası’nın Mart ayı olağan meclis toplantısına Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun bunkercilere tepkisi dikkat çekti.

Deniz Ticaret Odası’nın Mart ayı olağan meclis toplantısına Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun bunkercilere tepkisi dikkat çekti. DTO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Muhtaroğlu’nun Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenleme nedeniyle tedarikçilerin artık alacaklarını gemi bağlatarak alamadığını belirtip bunkercilerin sıkıntılarını dile getirmesi Meclis Başkanı Kaptanoğlu’nu kızdırdı.
Türk Ticaret Kanunu’ndaki deniz alacağı ve gemi alacağı konusundaki değişikliklerinin sektörü zora soktuğunu söyleyen DTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Energy Petrol’ün sahibi Mustafa Muhtaroğlu, “Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenleme nedeniyle tedarikçilerin artık alacaklarını gemi bağlatarak alamadığını belirtti. Toplantıda söz alan Muhtaroğlu konuyla ilgili şunları söyledi: “Türk Ticaret Kanunu ile ilintili olarak bir konuyu gündeme getirmek istiyorum.  TTK’nın bir takım gemi alacakları ile ilgili değişiklikleri, bizim sektörü zora sokuyor. Bunun DTO yönetim kurulunda da gündeme getirdik. Bir çalışma yürütüyoruz. TTK değişecek gibi görünmüyor fakat bir yakıt mukavelesi gibi bir şey ortaya çıkarmak için çalışma yapıyoruz.  Bildiğiniz gibi petrol fiyatları çok yükseldi ve fiyatlar yükselince de maalesef düşmüyor. 300-400 dolar olması gereken ürünler 700-800 dolar civarında. Yakıt ikmalcilerin tonlarca ürünü her gün arz etmesi artık imkansız hale geldi. Her gün bu miktar ürünü hazır tutacaksınız, her dakika kusursuz ikmal edeceksiniz ve parasını da navlunlar ve piyasalar kötü diye istemeyeceksiniz. Yakıt ikmalciler için 30 günlük bir vade çok uzun bir vade haline geldi fakat armatörler de 30 günü yeterli bulmuyor. Bir armatörün yakıt alımı 10 milyon dolar, banka borcu 3 milyon dolar. Artık yakıtçılar bankalardan daha önemli hale geldi. Bu noktada TTK’daki değişiklik çok büyük önem taşıyor. Gemi tedarikçileri için en büyük teminat gemiydi. Gerektiğinde yakıtçı gemiyi tutar, parasını da alırdı. Fakat TTK’daki yeni düzenleme, hizmet veren tüm tedarikçilerin gemi alacağı hakkını ortadan kaldırmış durumda. Bir offshore şirket gemiyi sattığı anda, paranızı alamazsınız artık.”

Muhtaroğlu’nun gündeme getirdiği konuya ilişkin yorum yapan Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ise “O maddenin oraya konmasında mücadele edenlerin başında ben varım. Türkiye’de yakıtçı imparatorluğunu yıkacağız. Dünyanın her yerinde yakıt alıyoruz böyle bir sorun yok. Türkiye’de son dönemde uğraştığım ne kadar yakıtçı varsa armatörleri ne kadar sevdiği ortaya çıktı. Hepsi armatör oldu. Türk armatörlerin gemilerini bağladınız, çok gaddarsınız. Bunu yapan firmaları cezalandırınız” diyerek tepki gösterdi.

“TTK, keyfi tutuklamayı ortadan kaldırıyor”

Daha sonra söz alan DTO Başkanı Kalkavan da, kanun maddesiyle Kaptanoğlu’nun şaka yaptığını belirterek Muhtaroğlu’nun konuyu yanlış anladığını söyledi. Yeni kanunun bir tedarikçinin keyfi olarak gemiyi seferden alıkoymasını ortadan kaldırdığını vurgulayan Kalkavan, kanun çıkarken uluslararası kanunların araştırıldığını kaydetti. Gelişen teknoloji sayesinde gemilerin nerede olduğunun rahatlıkla tespit edilebileceğini söyleyen Kalkavan, “Yeni kanun da armatörün de navlunu almak için yükü rehin etmesi ortadan kalkıyor. Türk veya yabancı limanlarda gemiler artık mahkeme kararıyla bağlatılabilecek” dedi.

Meclis toplantısının sonuna doğru Mustafa Muhtaroğlu’nun yeniden söz alıp konuyu tekrar açması Meclis Başkanı Kaptanoğlu’nu kızdırdı. Armatörlerin gemilerine borçlarından dolayı el koydunuz. Zorla sattırdınız. Hepiniz armatör oldunuz” diyerek sert çıkan Kaptanoğlu, Benim bu sesim kendim için kısılmıyor. Denizcilikte bana gelen dertlere deva oluyorum. Mağdur olanlardan biri de amcamın çocukları. Siz benim bir tane armatörün ayağına bastığınız zaman ben de sizinle mücadele edeceğim. Onun için gaddarsınız. Çünkü siz armatör oldunuz. İsimleri de verebilirim, tutmayın bunları aranızda” diyerek tartışmayı bitirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim