• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Kar araçları uydudan takip edilebilecek

Kar araçları uydudan takip edilebilecek
Karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinin güzergahı, araçlara takılan GPS cihazları sayesince kolaylıkla belirlenecek.

KAR ARAÇLARINA UYDUDAN TAKİP

Karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinin güzergahı, araçlara takılan GPS cihazları sayesince kolaylıkla belirlenecek.

Yoğun kış şartlarının yaşandığı illerden biri olan Sivas'ta, İl Özel İdaresi bünyesinde karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinin güzergahı, araçlara takılan GPS cihazları sayesince kolaylıkla belirlenecek.

Yüzölçümü açısından Türkiye'nin ikinci büyük ili olan, yerleşim yeri sayısı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan ve kış şartlarının hemen hemen her yıl çok çetin geçtiği Sivas'ta, İl Özel İdaresi karla mücadele çalışmaları hazırlıklarına başladı.

Türkiye'nin fiziki olarak en geniş ve iklim olarak en zorlu coğrafyalarından birinde, 2 bin yerleşim yerine hizmet veren İl Özel İdaresi, teknolojiden faydalanarak, karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makineleri ile makam araçlarının da aralarında bulunduğu 128 araca uydudan takip cihazı (GPS) taktırdı.

Yeni satın alınan 30 iş makinesinde de GPS cihazının takılı olduğunu belirten yetkililer, araçların yerini, güzergahını, hızını, yakıt durumunu, çalışıp çalışmadığını gösteren bu sistemin denetim açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu sistemin özellikle karla mücadele çalışmalarında kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinde etkin olacağını kaydeden yetkililer, kar, tipi ve fırtınada yol açmaya giden greyder ile iş makinelerinin nerede olduğunun bu sistem sayesinde rahat bir şekilde belirleneceğini ifade etti.

GPS takılı araçların, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Soysal, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü İsmail Güner, Makine ve İkmal Müdürü Hüseyin Sarıkaya ile Saha Amiri Hüsnü Çoban tarafından kontrol edildiğini belirten yetkililer, hız sınırını aşan sürücülerin, sistemin ikaz vermesi üzerine uyarıldığını kaydetti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, uydu takip sistemi hakkında şu bilgileri verdi. Bu sistemin denetim açısından önemli olduğunu vurgulayan Kayhan, ''Şu anda 128 iş makinesi ve binek aracımızda mevcut, yeni aldığımız araçlar ise zaten GPS'leri takılı olarak geldi. 30 tane yeni iş makinesi aldık, bunlar yeni model olduğu için hepsinin üzerinde GPS takılı. Bu araçlarla birlikte yaklaşık 160 aracımızda GPS takılı'' dedi.

Aracın markası, hızı, güzergahı, nerede olduğu, hangi aracın güzergah dışında olduğunu, rölantide ne kadar çalıştığı ya da çalışmadığı gibi tüm bilgilerin sistemde gösterildiğini anlatan Kayhan, ''GPS'in çekmediği yerdeki araçlarımız, GPS'in çektiği yere geldiği zaman, o çekmeyen yerin raporunu da alabiliyoruz. Yani bu sistemle hem şoförlerimiz ve operatörlerimiz kendilerinin denetlendiğinin farkındalar, hem de biz hangi aracımızın, hangi iş makinemizin nerede olduğunu görme şansına erişiyoruz. Denetim açısından güzel bir sistem. İnşallah kullandıkça daha da iyi olacak. Şu anda biz çok memnunuz'' diye konuştu.

-''GEÇEN YIL BİR GREYDER KAR MÜCADELESİ SIRASINDA KAYBOLMUŞTU''-

Karla mücadele çalışmaları sırasında bu sistemin daha da faydalı olacağını ifade eden Kayhan, ''Geçen sene Hafik'te bir greyderimiz kar mücadelesi yaparken kaybolmuştu, greyder operatörümüzü 1-2 günde ancak bulduk. Şimdi artık öyle bir şey mümkün değil, çünkü GPS ile aracımızın nerede olduğunu, enlem ve boylamından noktasal olarak görebiliyoruz. Kış programında arkadaşlarımız daha güvenli yol açma çalışmalarına gidebilecekler'' dedi.

-SİSTEMİN DİĞER ÖZELLİKLERİ-

Bu sistem sayesinde, araçlardan 4 dakikada bir konum bilgisi alındığı, ayrıca isteğe bağlı olarak anlık konum bilgisi de alınabildiği kaydedildi. Sistemin, araçların durma, hareket etme ve çalışma zamanlarına ilişkin bilgiler verdiğini, bir aracın günlük kaç kilometre yol kat ettiğinin, kaç saat çalıştığının bu sistemle tespit edildiğini bildiren yetkililer, hız limitlerine uyulması, yakıt tasarrufu gibi konularda da sistemden etkin bir şekilde faydalanıldığını belirtti.

Sistemin, araçların yakıt deposunun açılma ve kapanma zamanlarına ilişkin de kayıtları gösterdiğini anlatan yetkililer, rotası önceden belirlenen araçların güzergah dışına çıkması durumunda da sistemin uyarı verdiğini kaydetti. Yetkililer, araçların geçmişe dönük izlediği rotalar, günlük çalışma kilometresi ve saati, durma ve çalışma zamanı, yakıt deposu açma ve kapama zamanı gibi konularda ayrıntılı olarak 5 yıla kadar rapor alınabildiğini belirtti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim