• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kar trafiğinin bir günlük faturası: 186 milyon TL

Kar trafiğinin bir günlük faturası: 186 milyon TL
Önceki gece yaşanan kar esaretinden dolayı yaşanan trafik kabusu, hem yolcuları üşüttü hem de ‘cep’leri yaktı. Trafikte 186 milyon TL’nin buhar olduğu bu gecede, kullanıcılar trafikten kaçmak için akıllı telefon uygulamalarına hücum etti.

Sibirya üzerinden gelen soğuk hava dalgası geçtiğimiz gün İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilini esaret altına aldı. Durum böyle olunca ulaşım resmen durdu. İşe gidenler eve dönemedi, eve dönenler işe gidemedi. Milyonlarca kişi yolda kaldı. İstanbul’daki ana yollarda trafik kilitlendi ve yolcular 7 saate kadar trafikte kaldı. Bunun faturası ise yine araç sahiplerine çıktı. Yapılan hesaplamalara göre kar esaretinin bir gecelik faturası 186 milyon TL’ye ulaştı. Trafikten kurtulmak isteyenler akıllı telefonlardaki trafik durumu uygulamalarına sarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ‘Cep trafik’, arama motoru Yandex’in Trafik servisi ve yerli yazılım şirketi Başarsoft’un BaşarTrafik gibi uygulamalar kar esaretinde en çok kullanılan akıllı telefon servisleri arasında yer aldı. Milyonlarca kişi bu uygulamalar aracılığıyla yol durumunu kontrol etti.

KÖPRÜ TRAFİĞİ 7 SAAT
Yandex Trafik Bilgi Ajansı ve Başarsoft’tan aldığımız bilgilere göre önceki gece İstanbul’da son 12 ayın en fazla trafik yoğunluğu yaşandı. İstanbul’daki trafik öğleden sonra 15.45’te başladı ve gece 2.00’a kadar sürdü. Başka bir deyişle 10 saat 15 dakika boyunca İstanbul trafiği kitlendi. Trafik yoğunluğundaki araç konvoyları ise 13 kilometreyi aştı. En uzun araç konvoyu TEM otoyolu Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçişte yaşandı. Oluşan bu trafik yoğunluğu sonucunda 13.3 kilometrelik araç konvoyu oluştu. Söz konusu yoğunluk gece 1.15’te son buldu ve yaklaşık 7 saatte geçilebildi. Buna ek olarak Maslak ile Kozyatağı arası yaklaşık 5 saat, Bakırköy ile Mecidiyeköy arası da yaklaşık 3 saat sürdü.

KARIN MALİYETİ 186 MİLYON TL
2014 sonu itibariyle İstanbul’da yaklaşık 3.2 milyon araç bulunuyor. Yapılan hesaplamalara göre İstanbul yollarındaki bir araç yaklaşık günde 45 dakika trafikte kalıyor. Trafikte geçirilen bu zamandan dolayı yılda toplam 7.6 milyar TL buhar oluyor. İstanbul’daki trafiğin günlük maliyeti ise yaklaşık 20.8 milyon TL. Önceki gün yaşanan rekor trafik yoğunluğuyla araçların 7 saat trafikte kaldığı hesaba katılırsa, kar esaretinin 186 milyon TL’ye mal olduğu ortaya çıkıyor.

6.5 SAATTE BAHÇEŞEHİR
İstanbul’un en yoğun yerleşim yerlerinin başında gelen Bahçeşehir trafiği ise bölgede yaşayanları isyan ettirdi. Her geçen gün artan Bahçeşehir yönüne doğru olan trafik yoğunluğu kar esaretiyle en üst seviyeye çıktı. Paylaşılan verilere göre İstoç ile Bahçeşehir arasında 13.2 kilometreye ulaşan araç konvoyu oluştu. 6 saat 30 dakikada geçilebilen bu yoğunluk, gece 00.18’de bitti.

TRAFİKTE 17 GÜN GEÇİYOR
İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanların trafikte bekleyerek geçirdiği süre günlerle ölçülecek seviyelere gelmiş durumda. Söz konusu şehirde sıkışık trafik yüzünden geçirilen toplam zaman ise 438 saat. Bu da 17 güne denk geliyor. Trafikte zaman geçirme rekoru ise tahmin edilebileceği gibi İstanbul’da. İstanbul’da yaşayan bir sürücü yılda fazladan ortalama 219 saatini trafikte geçiriyor. Bu 2013 yılına göre yüzde 6 artmış durumda. Yani 1 yılda trafikte geçirdiğimiz süre 13 saat daha artmış. Bu da İstanbullu sürücülerin yılda yaklaşık fazladan 9 gününü trafikte geçirdiği anlamına geliyor. Ankara ve İzmir’de ise durum İstanbul’a göre daha iyi gözükse de genel olarak bakıldığında bu iki şehrimizdeki trafik sorununun da azımsanamayacak ölçüde olduğu görülüyor. Ankaralı sürücüler yılda fazladan 105 saat, İzmirliler ise 114 saatlerini trafikte bekleyerek geçiriyor. Bu iki şehirde de sürücüler yılda yaklaşık fazladan 4 günü trafikte fazladan geçirmiş oluyor.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim