• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

"Kara Yolcu Treni" hayata geçiriliyor

"Kara Yolcu Treni" hayata geçiriliyor
3 yıl içerisinde faaliyete geçecek olan 'kara yolcu treni' sayesinde, araçlar şoförlerin müdahalesine gerek kalmadan kendi kendilerine yol alacak.

KARA YOLCU TRENİ HAYATA GEÇİYOR

3 yıl içerisinde faaliyete geçecek olan 'kara yolcu treni' sayesinde, araçlar şoförlerin müdahalesine gerek kalmadan kendi kendilerine yol alacak. 

AB Komisyonu'nun Eylül 2009'da başlattığı SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) adlı projesi, motorlu taşıtların 6 veya 8 araçtan oluşan bir 'takım' halinde daha ekonomik şekilde seyahat edebilmelerini amaçlıyor.

Otomobilin yönetimini en önde giden 'lider' aracın uzaktan kontrol edebilen sistemine teslim ederek elini direksiyondan çeken şoför, bu teknoloji sayesinde istediği kadar dinlenebilecek, yemek yiyebilecek, dizüstü bilgisayarını açıp çalışabilecek ve müzik dinleyip kitap okuyabilecek. Bir taksi, otobüs ya da kamyondan oluşacak 'lider' aracı karayolunu tanıyan tecrübeli bir şoför sürecek.

Otomobillerin, konvoya dahil olabilmeleri için navigasyon sistemine ve lider araçla iletişimi sağlayacak gönderici / alıcı ünitesine sahip olması gerekiyor. Tren dahilindeki araç, istediği zaman iletişimi kesebilecek ve kontrolü eline alıp kendi istikametine doğru yol alabilecek. SARTRE projesi sayesinde trafik kazalarının azaltılması, yakıt tüketiminin yüzde 20 oranında düşürülmesi ve sürücülere "eşsiz" bir konfor sunulması hedefleniyor. Projenin, her gün uzun mesafeler kat eden otomobil yolcularının yanı sıra kamyon ve TIR gibi ticari araçları da kapsaması bekleniyor. İsveçli otomobil devi Volvo'nun öncülüğünde sürdürülen SARTRE, 3 yıl içerisinde Avrupa'da hayata geçirilecek. İlk test sürüşleri ise önümüzdeki yıl başlayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim