• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Karabük’ün en önemli ihtiyacı liman

Karabük’ün en önemli ihtiyacı liman
KASİAD Başkan Vekili Kamil Güleç, "Biz 40 yıldır liman için mücadele ediyoruz. Şimdiye kadar Filyos limanı yapılarak faaliyete geçmesi lazımdı" dedi.

Karabük ve Safranbolu İşadamları Derneği (KASİAD) Başkan Vekili ve Çağ Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç Karabük’ün en önemli ihtiyaçlarından birinin liman olduğunu söyledi. Güleç, “Biz yıllardır liman sevdasına kavuşma ümidiyle yaşıyoruz. 40 yıldan fazla süredir liman için mücadele ediyoruz. Şimdiye kadar Filyos limanı yapılarak faaliyete geçmesi lazımdı. Sadece Karabük için değil, çevre iller için, Türkiye için, Orta Doğu’ya ve Avrupa ile Kuzey’in ürünlerini aşağıya taşımak için önemli, boğazı rahatlatmak için çok önemli. Uzun süredir uğraşıyoruz, 1996-1997 yıllarında Filyos limanını ihaleye çıktı, kendimiz müteahhit olmadığımız halde kazandık, 36 ay uğraştık oradaki askeriyenin gözetleme kulesi vardı, onların orayı tahliye etmesini devlet sağlayamadığı için 1998 krizine yakalandık ve yer teslimi yapılamadığı için geri vermek zorunda kaldık. Aradan geçen 15 senedir hiç durmadan çalıştık, bütün Karabüklüler çalıştı, ama biz daha lokomotifliğini zannediyorum KARDEMİR yaptı, kapasite olarak en çok onun ihtiyacı var, gelinen son noktada devlet ‘Yap-devret-işlet modeliyle yapacağız ihaleye çıkağız, size özel liman müsaadesi veremiyoruz bekleyeceksiniz’ dediler.

Biz ÇED raporunu bile aldık, KARDEMİR’in özel yeri var, oraya liman yapmak için çalışıyoruz her şeyi hazırladık, iş sadece imzaya kalmıştı, devlet bunu bize verememekte bir nebze haklı, eğer iki liman yaparsak, devletin limanına belki de müşteri çıkmayacaktı. Avrupa Birliği’nden 300 milyon euro hibe fonu var, bu parayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ile Filyos limanına aktarılmasında mutabakata vardık. Karadeniz’e yapılacak liman mutlaka mendirekli maliyeti çok yüksek bir liman, nehir ağzının ıslah edilmesi gerekiyor. Bunu da devlet yapacak, bu proje bu yüzden bu kadar masraflı. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde Karabük’ün Karadeniz’de ciddi bir limana kavuşması lazım. Devletin yapacağı 25 milyon ton kapasiteli olacak, ilk etabında 10 milyon tonu yapılacak ardından diğer kapasitesi yapılacak” dedi.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim