• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Karadeniz 2023 Vizyonu Çalıştayı yapıldı

Karadeniz 2023 Vizyonu Çalıştayı yapıldı
Karadeniz Ajansı Derneği tarafından, Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı düzenlendi.

Karadeniz 2023 Vizyonu Çalıştayı yapıldı

Karadeniz Ajansı Derneği tarafından, Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı düzenlendi.

Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını Karadeniz Ajansı Derneği Başkanı Dr. Süleyman Basa yaptı. Ülkemize gelen her 100 turistin 80'inin gelme nedeninin denizlerimiz ve kıyılarımız olduğunu anlatan Basa, şöyle konuştu:

"Akdeniz çanağındaki hareketliliğin Eğe ve Marmara üzerinden Karadeniz'e yönlendirilmesi gerekmektedir. Yat sahipleri yeni parkurlar görmek ve Karadeniz sahillerini keşfetmek istemektedir. Avrupa yatçılarının hedef ülkelerinde Türkiye ve Karadeniz'de bulunmaktadır. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizin Avrupa ve dünya yatçılığında adını duyurabilmesi için çalışmaya başlaması gerekmektedir. Karadeniz'de kıyı yapılarından yararlanarak yat turizmine açılması önem taşımaktadır. 2004 yılında deniz turizm birliği önce tüm Karadeniz kıyıları gezilmiş sonra toplantılar yapılmış ve belirli aralıklarla Karadeniz'in turizme açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 hedefi olarak resmen yayınlanmıştır. Üç dört merkezde yat limanı yapılması ile bu proje desteklenmeye çalışılmıştır." 

DENİZ TURİZMİ ÖNEMLİ

Deniz Ticaret Odası Zonguldak Şube Başkanı İrfan Erdem de konuşmasında, "Karadeniz'de yat turizminin gelişmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

Türkiye'nin yıllık turizminin gelirinin yüzde 25'inin deniz turizminden sağlandığını bildiklerini anlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu turizmin gelişmesi için bu tarz konferans ve çalıştaylar yapıyoruz. Karadeniz'in deniz turizmine açılmasıyla Karadeniz'de turizm çeşitlenecek ve turizm gelirleri artacaktır. Bu tarz organizasyonlar arttıkça, alt yapılar düzenlendikçe, Karadeniz'in koylarına gelecek çok sayıda misafirin olacağını biliyorum."

Denizcilerin bilinmeyen koylara gitmeyi, keşfedilmemiş yerlere yelken açmayı seven insanlar olduğunu anlatan Erdem, şunları söyledi:

"Yat bağlama ve marina olarak planlanan yerlerin çoğu balıkçı barınakları olarak gösterilmiştir. Turizmde yaşadığımız iki önemli rakibimiz Yunanistan ve Hırvatistan, balıkçı barınaklarını yat turizmine çevirerek çok büyük atak yaptı. Biz de ufak operasyonlarla balıkçı barınaklarımızı marinalara çevirebiliriz. Deniz turizmi ile gelen konuklarımızı ağırlayacağımız,
konaklamaları için mevcut tesisleri yenilemeli ve yenilerini yapmalıyız." 

Deniz turizminin sorunlarını çözmenin kendilerine düşen en önemli görev olduğunu aktaran Erdem, "Bu çalışmaya Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Başkanı olarak desteğim tamdır. Bölgenin turizmde hak ettiği yeri alması ve denizcileri ağırlayacak marinaların ve limanların yapılması gerekiyor" dedi.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da, Zonguldak'ı gördüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"2023'e hazırlık için yetkililere söyledim. Çok geride kalmış, çok işimiz var. Bu liman bu kadar kirli, Zonguldak limanı Zonguldak'ın çevresini kirletmiş. Ben 1982 yıllarından bu yana görevlerde bulundum. Kabahat benim, benim de katkım olsun. Buraları yapacağız. Buraların hiç de hoş olmayan görüntüleri var. İlk önce Zonguldak'ı ayaklandırmamız gerekiyor."

2023 vizyonunda Zonguldak'ın yapacağı çok şey olduğunu belirten Kaptanoğlu, şunları söyledi:

"Bu gün Türkiye uluslar arası arenada lider. Bu gün denizcilik sektöründe uluslar arası üye olmadığımız hiçbir kuruluş kalmadı. Yatlarımızın konaklama yapabilmesi için balıkçı barınaklarımız veya Samsun'daki marinamız onlar marina olmayıp barınakta geceleyen yata su ve elektrik imkanı verecek, hatta şimdi üçer ünite o imkanları da arkadaşlarımız yapmaya hazırdır."

Türkiye'ye gelen turist sayısının 2010 verilerini aktaran Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Fikri Kolenoğlu ise Karadeniz'in deniz turizmine açılmasıyla büyük gelişmelerin kaydedileceğini ifade etti. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin belirli sektörleri geliştirmek ve kalkındırmak için farklı tarihlerde teşvikler yayarak çok özel gayret gösteren ülkelerden birisi olduğunu anlatan Kolenoğlu, konuşmasında şöyle dedi:

"Ancak, bir sektör var ki, turizm sektörüdür. 2010 yılında yüzde 3.5 artış sağladık. Şu ana kadar ki verilerle 2011 yılında ilk on ay itibariyle 2010 da gelen turist sayısını geçtik. Yıl sonu itibariyle yüzde 10'dan fazla sayı artışı, toplam 31 milyon üzerinde 25 milyon doların üzerinde gelir elde
edebileceğimizi söyleyebiliriz."

İnsanlık tarihine eş uygarlıkların, çok farklı coğrafi imkanların çok farklı kültürlerin olduğu bir ülkemiz olduğunu anlatan Kolenoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Biraz Akdeniz, biraz Ege, İstanbul, biraz Kapadokya var. Karadeniz maalesef bu pastadan yeterli pay almayan bir bölgedir. Türkiye'deki toplam gelen turistlerin sadece yüzde 3'ü tüm Karadeniz'e gelmektedir. Gelmeleri için alt yapıya ihtiyaç var. Bu gün biz Karadeniz'de deniz turizmini konuşacağız. Ancak, ondan önce tüm şehirlerimizin diğer
turizm imkanlarını da geliştirmemiz lazım ki, yatla gelen kişinin limandan sadece ikmal yapıp gitmesi o şehre katkı olmaz."

Turizm Bakanlığı'ndan belgelendirilmiş herhangi bir yat limanımız olmadığını belirten Kolenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu unutmamak lazım gelir. Turizmin, halk, yerel idare, merkezi otoritenin müştereken hareketiyle geliştirileceğinin, ekonomik etkilerinin yanında sosyal etkilerinin de olacağını unutmamak gerekir. Turizm, aynı zamanda sosyal yapının, dünyaya entegre olmanın, diğer farklılıklara tahammül etmeyle gelişecektir. Bizlere düşen gerek merkezi bürokrasi, gerek yerel idarelerin yapması gereken turizmin alt yapısını oluşturmaktır. Biz, balıkçı barınağını, limanı liman, yat limanını yat limanı gibi tasnif etmişiz. Hem balıkçı barınağı, hem yat limanını aynı anda oluşturabilmek mümkündür." 

ÜLKEMİZ EŞSİZ İMKANLARA SAHİP 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müşaviri Hasan Naiboğlu da Türkiye'nin kıyı turizminin yanı sıra alternatif turizm türleri açısından da eşsiz imkanlara sahip olduğunu söyledi. 

Anadolu'nun, turizm eğilimlerinde Äcğünü belirterek sözlezengin tarihi ve kültürel mirası ile büyük avantajlar sağladığını aktaran Naiboğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemiz kıyı turizminin yanı sıra alternatif turizm gibi turizm türleri açısından da eşsiz imkanlara sahiptir. Dünyada değişen turist talebine karşı Türkiye bütün varlık ve kurumlarıyla Akdeniz ve Avrasya'nın en önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir. Turizm önümüzdeki günlerde güçlü bir planlama aracı olarak kullanılacaktır."

Turizm faaliyetleri içinde giderek artan yat limanları, yat yanaşma yerlerinin yapımında önemli gelişmeler kaydedildiğini anlatan Naiboğlu, şu ifadeleri kullandı: "Yat ve marina servisleri, su sporları ve mega yat konularındaki başarılar vardır. Turizm yatırımları halen özel önem gösterilen yatırım olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki ve ülkemizdeki turizm eğilimleri öne alınırsa Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel mirası, konukseverlik, uygun koylar bize avantaj, yetersiz limanlar ise dezavantaj oluşturmaktadır. Yat turizminde ülkelerin marina ve paylarını artırma çabalarının yanı sıra ülke olarak çabalarımızı artırmamızı ortaya çıkartmaktadır. Yat turizminde en önemli talep yaz aylarında görülmektedir. Karadeniz'in eşsiz doğal güzellikleri, zengin tarihi ve kültürel varlıklarıyla cazip bir deniz haline geleceğine inanıyorum." 

AKDENİZ'DE GÖRÜNCE İMRENİYORUZ 

Karadeniz kıyısına ait şehirlerin güzelliğini tarif eden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, Ege ve Akdeniz ziyaretlerinde gördükleri yat ve marinalara imrendiklerini söyledi. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Başkan Akdemir, Zonguldak Limanı'ndaki kirliliği ifade eden İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'na da yanıt verdi. 
Kaptanoğlu'nun serzenişini dikkate alacağını söyleyen Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçekten Karadeniz kıyısına ait olan şehirler, birbirinden güzel şehirlerimizdir. Özellikle tabiat ve hava koşulları nedeniyle yat turizmi ve marinacılık geriye bırakılmıştır. Ama şunu görüyorum ki beyin fırtınası gerçekten çok önemlidir. Bunun özellikle Karadeniz bölgesindeki şehirlerimizde ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur. Ben, Karadeniz'de yaşayan biri olarak bunun hep önemini arz
etmişimdir. Zira, Ege ve Akdeniz'e gittiğimiz bölgelerde bunu özellikle yat turizmini ve marinacılığı görüp imrenen birisiydim."

Özellikle bu Çalıştay'ın burada olması burada planlanması ve buradan adım atılmasının çok önemli olduğunu anlatan Kaptanoğlu, şöyle konuştu:

"Bu düşüncenin hayata ve fiiliyata geçirilmesinden şüphem yoktur. Başkanımın serzenişlerini önemsedim. Bir şehir, gerçekten eğer böyle bir turizme açılacaksa yaşam koşullarını, kişilerin buraya gelen misafirlerimizin yaşanabilir bir kent düşüncesinde olması gerekmektedir. Bunu dikkate alarak önemsediğimi belirtmek isterim. İnşallah, çok yakın zamanda bir daha gelirsiniz. Bu gelişinizde farklılıkları izlersiniz ve görürsünüz diye düşünüyorum. Ben bu Çalıştayı hazırlayan çok değerli Başkanım İrfan Erdem'e değerli müsteşar yardımcıma teşekkür ediyorum. İnşallah düşünülen ortaya konulan konunun bir an önce daha da erkenden hayata geçirilmesini tekrar önemsiyorum." 

Turizme yeni açılan Karadeniz Bölgesi'ninÄcğünü belirterek sözle yat turizmine açılmasında Çalıştay'ın yararlı geçeceğini söyleyen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, şunları söyledi:

"Öncelikle turizme yeni yeni açılmaya başlayan Karadeniz bölgesinin yat turizmine açılmasında da yararlı olacağı bu Çalıştay'ın faydalı olacağını düşünüyorum. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üç tarafı denizle kaplı güzel yurdumuzun doğal ve coğrafi yapılarıyla eşsiz koyları düşünüldüğünde ülkemiz için ne kadar önemli yer tuttuğu bilinmektedir. Özellikle son yıllarda yat turizmine verilen teşviklerin artması bu sektörün gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu sektörde yeni yapılacak yat limanı yatırımları ile yat bağlama kapasitesinin 2023 yılına kadar 30 bine çıkarılması hedeflenmektedir. Karadeniz bölgesinde yat limanlarının yapılması ve bölgedeki balıkçı barınaklarının artırılması, mevcutlarının yat turizmine hizmet verecek şekilde ayarlanması ve eksikliklerinin giderilmesi büyük önem taşımaktadır. Gönlümüzdeki ve olması gereken Zonguldak'ı bütün çevresiyle önce Zonguldaklının daha sonra Türkiye ve dünyaya açılmasını sağlayarak, turizmin katkısını da alarak 2023'e hazırlamaya çalışıyoruz. Böyle çalışmak mecburiyetimiz var." 

ELİN TAŞIN ALTINA KOYULMASI GEREKİR 

TBMM Eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ise konuşmasında şöyle dedi:

"Sorunların giderilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması çok yaygın deyimle elini taşın altına sokması gerekir. Zonguldak Limanı'nın şu anki durumunu doldurulmak suretiyle Zonguldak'a bir yeşil alan kazandırılması ve daha büyük bir liman yapılması gerekir. Bu konuda avam proje çalışması yapılmıştır. Kömür çıktığı sürece bu kömürün başka yere gönderilmesi gerekiyor. Buradan yüklemeye devam ettiğimiz müddetçe bu kömürün önüne geçmek çok zordur. Elbette Zonguldak hava kirliliğinin bir önemli başka nedeni de uygun olmayan kömürlerle ısınmanın sağlanmasıdır. Zonguldak, doğalgaz ihalesini ancak 4. kez ihaleye çıktığında gerçekleştirdi. Bir ay kadar önce ihale yapıldı. İnşallah kısa zamanda doğalgazı gerçekleştirir. Bu Çalıştay'ın Zonguldak'ta yapılmış olması bizim için önemlidir. Burada iki gün boyunca değerli akademisyenler, iş adamları ve bürokratlar Karadeniz'de yat turizminin gelişmesi için neler
yapabileceklerini konuşacaklar. Çok güzel koylarımız var o koylara balıkçı barınağı yapmadan ufak takviyelerle mini marina haline getirmeleri mümkündür." 

1.20111203101636.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim