• BIST 9107.38
  • Altın 2324.452
  • Dolar 32.3734
  • Euro 34.9681
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Karadeniz'e Gemi İnşa Destek Merkezi

Karadeniz'e Gemi İnşa Destek Merkezi
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin gemi üretiminde iddiasını artıracak Trabzon Sürmene Tersaneler Bölgesi’nde ‘Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi’ kurulacak.

Karadeniz'e Gemi İnşa Destek Merkezi

Doğu Karadeniz Bölgesi, üniversite - sanayi işbirliği çerçevesinde gemi üretiminde iddiasını artıracak Trabzon Sürmene Tersaneler Bölgesi’nde imalatçı kooperatif, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığıyla ‘Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi’ kurulacak. 25 milyon liraya mal olacak merkez, 2013 yılında hizmete girecek. 3 ortak, proje kapsamında bir de şirket kurmaya hazırlanıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi, gemi üretiminde yeniden eski günlerine dönmek için harekete geçti. Trabzon Sürmene Tersaneler Bölgesi’ndeki 20 dönümlük alanda Sac Gemi Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi sahipliğinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) aktif ortaklığında ‘Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi’ kuruluyor.

10 milyon euroya malolacağı belirtilen merkez bünyesinde Trabzon TSO, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sac Gemi, Ahşap Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi’nin eşit ortaklığında bir de limited şirket kuruluyor. Merkezin 2013 yılı sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor. 2000′li yıllarda Marmara Bölgesi tersanelerin büyük tonajlı gemilerin, Ege ve Akdeniz bölgeleri tersanelerinin ise ahşap ve fiber teknelerin inşasında öne çıktığını vurgulayan sektör temsilcileri, Karadeniz’in bu süreçte gerek teknolojik altyapı gerekse üretim yöntemi olarak dünya standartlarının gerisinde kaldığını, Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile rekabettte yeniden öne çıkmayı amaçladıklarını ifade etti.

Sac Gemi Ahşa Tekne ve Kotra İmalatçıları Küçük Sanat Kooperatifi Başkanı Rıfkı Başaran, 2008 yılındaki finansal krizin en fazla etkilediği sektörlerden birisinin tersanecilik olduğunu belirterek, “Bu tür krizlerin, çözüm aranırken oluşacak zihin açıklığı ve ivmeyle fırsata çevrilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu bağlamda,  ‘Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi’ projesinin her zaman ülkemizin büyük bir eksikliği olduğu düşünülen üniversite-sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Kriz sürecinden çıkmaya çalışan gemi inşa sanayimiz açısından bu projenin iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Gemi üretim bilimsel olacak

Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da  Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi için ortakların şirketleşeceğini  belirterek, “Projemiz Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Projesi’nin, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında uygulamaya değer görüldü. Projenin bölgedeki gemi sanayisinde üretimi bilimsel hale getirecek. Projede daha önce belirlenen hisse oranlarında ortaklık kurulacak. İlk etapta çalışmaların devamı için 100 bin TL sermayeli bir oluşuma gidilecek” açıklamasını yaptı.

Ar-Ge çalışmaları ortak yürütülecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın:

"Avrupa Birliği desteği ile Devlet Planlama Teşkilatı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Trabzon TSO, KTÜ  ile gemi firmalarının katılımı ile Ar-Ge destekli bir üretim merkezi kuracağız. Proje Başkent Ankara’da konseyden hızlı geçti. Trabzon’da çalışmal arı ne kadar hızlı tutarsak sürecin de o oranda hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Resmi süreç başladı. Projeden herkesin eşit düzeyde yararlanması için hassas davranıyoruz. Proje kar amacı gütmüyor. Elde edilecek kazanç da sektörün ve merkezin gelişimi yönünde yatırıma dönüştürülecek. Bütün hedefimiz bölgede faaliyet gösteren tüm gemi inşa ve yan sanayi işletmelerinin daha çok kar etmesi. Kendi bünyelerinde yapamadıkları bir çok işi, deneyi ve Ar-Ge’yi burada yapma imkanına kavuşacaklar. Ar-Ge ve yenilikçilik çalışmaları bu merkez üzerinden ortak bir şekilde yürütülecek."

Kurulacak atölye ve birimler

1- İdari ve sosyal tesis binaları

2- Gemi ve deniz teknolojileri test ve analiz laboratuarı

3- Ön raspa boya atölyesi

4- Çelik işleme atölyesi

5- Talaşlı imalat atölyesi

6- Teçhizat atölyesi

7- Boru işleme atölyesi

8- Marangozhane

9- Katı atık toplama hangarı

10- Atık su arıtma ünitesi

11- Depo ve stok sahaları

12- Pazarlama birimi

13- Tasarım-projelendirme-mühendislik takibi-üretim yönetimi

Projenin hedefi

*Gemi inşa sanayinde  bilim ve teknolojiyi etkin kullanarak bölgesel kalkınma ve rekabet edebilirliği geliştirmek

*Ortak hedefler için kesişim kümesi, gerektiğinde de büyük hedefler için güç birliği ile birleşim kümesi oluşturup güçlenmek

*Gemi inşa sektörü işletmelerinin kalite ve verimlerini arttırmak

*Firmalara iç ve dış pazarlara yönelik danışmanlık ve destek hizmeti sunmak

*Sektörü tasarım, projelendirme ve mühendislik hizmetleri ile desteklemek

*Gemi ve deniz teknolojileri test ve analiz laboratuarı ile Ar-Ge faaliyetlerini teşvik etmek

Kaynak: Perşembe Rotası 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim