• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Karamehmet Kuzey Afrika'ya açıldı

Karamehmet Kuzey Afrika'ya açıldı
Genel Energy plc, enerjide dünya liderliğine oynuyor.Kuzey Irak'ta yaptığı satın almalarla gündemden düşmeyen şirket, son olarak rotayı Kuzey Afrika'ya kırdı.

 

Genel Energy plc, enerjide dünya liderliğine oynuyor.Kuzey Irak'ta yaptığı satın almalarla gündemden düşmeyen şirket, son olarak rotayı Kuzey Afrika'ya kırdı. Genel Energy, Malta ve Fas'ta iki sahaya ortak olduğunu açıklarken, bu sahalara yaklaşık 80 milyon $ yatırım yapacak

Son haftalarda yaptığı alımlarla Kuzey Irak'taki enerji haritasını değiştiren Genel Energy, portföyünü çeşitlendirme çalışmalar kapsamında rotayı Afrika'ya çevirdi. Geçen yıl içinde gerçekleşen birleşmenin ardından Lond ra Borsası'na kote olan tek Türk şirketi unvanının sahibi olan Genel Energy plc, Malta ve Fas'ta iki sahanın çoğunluk paylarını satın aldı. Buna göre şirket, yeni anlaşmalarla birlikte yaklaşık 25 bin kilometrekarelik bir alanı da portföyüne kattı.

Fas'ta Sidi Moussa blokunda petrol ve gaz arama hakkının yüzde 60'ına sahip olan şirket, aynı zamanda bölgenin de operatörü olarak faaliyet gösterecek. Yeni anlaşmayla birlikte şirket, yaklaşık 50 milyon dolarlık arama masrafları karşılayacak. Anlaşmaya göre bölgedeki arama ve üretim haklarının yüzde 60'ı Genel Energy, yüzde 5'i Serica Energy, yüzde 8.5'i San Leon ve yüzde 1.5 de Longreach Oil & Gas şirketine ait olacak. Kalan yüzde 25'lik kısmın sahibi ise Fas Hükümeti'ne bağlı olan Office National des Hydrocarbures ve Mines şirketi olacak. Portföyünü çeşitlendirme konusunda bir diğer adımı da Malta'da atan Genel Energy, Malta açıklarında bulunan offshore bir sahanın Mediterranean Oil & Gas şirketinde bulunan yüzde 75 payının da 30 milyon dolarlık bir bedel karşılığında sahibi oldu. Şirket, yapılacak değerlendirmenin ardından Malta, Libya ve Tunus'ta da başka varlıkları satın alabilecek.

 Fildişi ve Somali açıklarında sahaları var

Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için harekete geçen firma, TPAO ile ortak arama yapmak için başvuruda bulunmuştu. Bu doğrultuda Genel Energy'nin temmuz ayında da Afrika'nın kuzeybatısına odaklı bir İngiliz şirketi olan Barrus Petroleum'u satın aldığı açıklanmıştı. Barrus Petroleum şirketinin Fildişi Sahilleri ve Somaliland açıklarındaki sahaları da bu anlaşmayla birlikte Genel Energy portföyüne katılmıştı.

 Yeni satın almalar için 1 milyar dolar ayırdı

Şirket satın aldığı varlıklarla birlikte yılın ilk yarısına ait bilançosunu da açıkladı. Buna göre Genel Energy'nin 1.8 milyar dolar nakit pozisyonu bulunuyor ve yaklaşık 1 milyar dolar yeni satın almalar için ayrılmış durumda. Yılın ilk yarısında 123 milyon dolar gelir elde eden şirket, yıl sonu satış gelirleri tahminini 250-300 milyon dolar aralığında tuttu. Genel Energy plc, geçtiğimiz yıl Vallares Genel Enerji'nin birleşmesiyle kurulmuştu. Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil de halen şirketin büyük ortakları arasında yer alıyor.

Sekiz ayda 1 milyar $

Genel Energy Plc, geçtiğimiz gün de Irak genelindeki en büyük doğal gaz yataklarından Heritage Oil'in Miran sahasındaki yüzde 26'lık hissesini satın almak üzere anlaşma sağlamıştı. Geçen yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası'na kote olan Genel Energy Plc, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon dolarlık satın alma yaptı. Heritage'e verdiği 294 milyon dolarlık kredi ve Kuzey Afrika açılımıyla birlikte bu yılki yatırım harcamalarının tutarı 1 milyar doları da aşmış oldu.

 Türk olmanın avantajını kullandı

Sektör için nispeten küçük boyutlarda olan söz konusu satın almalar, şirketin Akdeniz ve Kuzey Afrika'ya ilk defa açılımını oluşturuyor. Şirketin üretiminin büyük bölümü Kuzey Irak'tan geliyor. Genel'in ayrıca Somaliland ve Fildişi Sahilleri'nde de varlıkları bulunuyor. Genel Energy CEO'su Tony Hayward, faaliyetlerini çeşitlendirmek istediklerini ve şirketin Türkiye ile yakın ilişkilerinin Kuzey Afrika'da avantaj sağlayacağını daha önce ifade etmişti. Genel Energy, iki gün önce Kuzey Irak'taki Miran petrol sahasında Heritage Oil'e ait yüzde 26 hisseyi 156 milyon dolara alarak sahadaki payını yüzde 51'e yükseltmişti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim