• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Karayoluna 12 yılda 100 milyar harcandı

Karayoluna 12 yılda 100 milyar harcandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin son 12 yılda yapılan yatırımlarla gelişmiş ülke standardına kavuştuğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, son 12 yılda kara ulaştırmasına harcanan rakamın 100 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

Bakan Elvan, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Karayolları 64. Bölge Müdürleri Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, kalkınmanın ve gelişmenin dinamiklerinden birinin erişebilirlik olduğunu belirterek, taşımacılığın erişebilirliğin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Dünyada değişim ve dönüşümün arttığı, rekabetin güçlendiği bir ortamda karayolu taşımacılığına yapılacak yatırımın önemine işaret eden Elvan, 2002 yılı öncesinde Türkiye'nin bu anlamda gelişmekte olan ülke standartlarında bile değilken, son 12 yılda yapılan yatırımlarla gelişmiş ülke standardına kavuştuğunu kaydetti. Bunun da siyasi ve ekonomik istikrarla gerçekleştirildiğini dile getiren elvan, "Son 12 yılda kara ulaştırmasına harcanan rakam 100 milyar lirayı buldu" diye konuştu.

Çalışmalarda, karayollarında rahat ve konforlu seyahat imkanının amaçlandığını ancak, bundan önce dikkate alınması gereken konunun yatırım olduğunu bildiren Elvan, yapılacak yatırımın ülkenin gelişmesine, rekabet gücünün artmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Bu konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini belirten Elvan, "Biz ekonomimizi daha da güçlendirmek, rekabet gücümüzü artırmak, maliyetleri daha da aşağıya çekmek istiyoruz. Karayollarına yapılacak yatırımlar, bu 3 konunun gerçekleşmesinde önemli etken olacaktır" diye konuştu.

Yapılacak yatırımlarda trafik yoğunluklarının dikkate alınmasını isteyen Elvan, ileriye yönelik 15-30 yıllık trafik yoğunluğuna yönelik projeksiyonların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Yapılacak çalışmalarda birinci önceliklerini makul bir ödenekle 2014 yılında bitirilecek projeler ile yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projelerin oluşturacağını ifade eden Elvan, ikinci önceliklerinin ise 2015 yılında bitirilecek projelerin makul bir ödenekle tamamlanması gerektiğini anlattı.

Projeler hazırlanırken daha titiz davranılmasını isteyen Elvan, "2 bine yakın üzerinde çalışılan proje var. Projelerin tamamlanma sürelerini daha da kısaltmamız gerekiyor. Bundan hem Karayolları Genel Müdürlüğü hem yüklenici hem vatandaş kazanacak. Akıllı Ulaşım Sistemlerini daha da yaygınlaştırmalıyız, geri dönüşüme hassasiyet göstermeliyiz, kaynakların kullanımında hassasiyet göstermek gerekiyor. Belirsizliğin ortadan kalktığı, şeffaf, hesap verebilir bir çalışma anlayışı herkesi sevindirir" diye konuştu.

TİB, mahkeme kararlarını uyguluyor

Basın mensuplarının Youtube'a yönelik erişim engeline ilişkin soruları üzerine Bakan Elvan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) mahkeme kararlarını uyguladığını söyledi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ise insanların beklentisi doğrultusunda uluslararası standartlara uygun yol yapımının en önemli öncelikleri olduğunu belirtti.

Genel Müdürlüğün toplam 65 bin 740 kilometrelik yol ağına ulaştığını bildiren Turhan, kazalarda 2000 yılında yüzde 0,77 olan yol kusurunun yapılan yatırımların ardından yüzde 0,57 seviyelerine indiğini kaydetti.

Turhan, 2014 yılında ise 836 kilometre bölünmüş yol, 850 kilometre tek platformlu yol yapımı ile 2 bin 759 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplama ve 13 bin 47 sathi kaplama yapım ve onarım yapılacağını ifade etti.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim