• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Kargo ve kurye sektörü ‘koşarak’ büyüyor

Kargo ve kurye sektörü ‘koşarak’ büyüyor
Kargo ve kurye taşımacılığ büyümede gaza bastı. 2005’te firmaların 4 bin 225 olan şube sayısı 2 kattan fazla artarak 2012’de 9 bin 700’e ulaştı. İstihdam sayısı 22 binden, 4 kattan fazla artarak 89 bine çıktı.

 

Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre, kargo ve kurye taşımacılık sektörü hızla büyüyor. Son 7 yılda sektör şirketlerinin şube ve personel sayıları neredeyse ikiye katlandı. 2005 yılında firmaların 4 bin 225 olan şube sayısı 2012’de 9 bin 700’e ulaştı. İki kattan fazla arttı. Yine 2005’te sektördeki istihdam sayısı 21 bin 900 iken bu rakam 4 kattan fazla artarak 2012 yılında 89 bine çıktı. Pazarda en fazla hareketlilik ise 2010-2012 yılları arasında gerçekleşti. Son iki yılda 3 bin 300 yeni şube açıldı, 3 bin 100 araç filoya katıldı, 13 bin kişiye daha istihdam yaratıldı. 2005 yılından bu yana herhangi bir transfer merkezi yatırımı söz konusu değilken 2012’de 20 transfer merkezi açıldı. Sektör temsilcilerine göre; Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yanı sıra özellikle e-ticaretteki hızlı büyüme, kargo-kurye taşımacılığına büyük ivme kazandırdı. 30 milyar TL’yi aşan e-ticaret kapsamında günde 300 bin teslimat yapılıyor, 182 bin kilometre yol kat ediliyor…
 
Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARID) Başkanı Aslan Kut, sektördeki yatırımların 2013 ve önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini belirtti. Aynı zamanda MNG Kargo Genel Müdürü olan KARID Başkanı Kut, Türkiye’de aslında genç bir sektör olan kargo-kurye taşımacılığının reel sektörün vazgeçilmez çözüm ortağı haline geldiğini söyledi. Türkiye pazarının geneline hizmet veren firmaların başında PTT, Interglobal Cargo, Yurtiçi Kargo, Aras Kargo, MNG Kargo,  Sürat Kargo, Kurye Net, Aktif İleti, Kurye Tel, TNT, DHL, UPS ve FedEx geldiğini ifade eden Kut,  Türkiye’nin dünya ekonomisindeki hak ettiği yeri alması için kargo, kurye ve lojistik sektörünün kilit rolü olduğunu vurguladı. Kut, “Tüm üyelerimiz son yıllarda bu sorumluluk bilinciyle yatırıma yöneldi. 2023 hedefine ulaşmak için hummalı bir çalışma içine girdi. Dernek üyesi tüm kuruluşlar el ele vererek dünya ile rekabet edebilecek standartları sağlayıp reel sektörün önünü açacak hizmeti vermek için olağanüstü bir çaba sarf ediyoruz. KARİD olarak yaklaşık 90 bin personelin istihdam edildiği bir sektörü temsil ediyoruz. 25 bin araç ile 10 bin yerleşim birimine hizmet götürüyoruz” diye konuştu.
 
“SEKTÖR BÜYÜYOR, YABANCI İLGİSİ ARTIYOR”
 
Kargo sektörünün, özellikle son yıllarda e-ticaretin de hızla büyümesiyle önemli bir ivme kazandığını ifade eden Aras Kargo Genel Müdürü Salim Güneş, şöyle konuştu: “Jeopolitik konumumuz ve ekonomik istikrarımız da kargo sektörünün büyümesinde önemli bir itici güç. Sektördeki büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini düşünüyoruz. Coğrafik konumumuz, genç nüfus avantajımız ve ekonomik istikrarımız birçok sektörde olduğu gibi kargo sektöründe de yabancı yatırımcıyı çekiyor. Geçtiğimiz ay biz de yabancı bir ortak aldık. Yeni oyuncuların pazara girişi de daha çok satın almalar ve ortaklıklarla olacak. Mevcut şirketlerin  yatırımlarıyla ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin hayata geçmesiyle önümüzdeki yıllarda sektörün daha da gelişeceğini düşünüyoruz.”
 
“SEKTÖRDE YENİ SATIN ALMALAR OLABİLİR”
 
Lojistik sektörünün Türkiye için en dinamik ve en hızlı büyüyen sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken UPS Türkiye Ülke Müdürü Mike Harrell, şöyle konuştu: “Bu hızlı büyüme Türkiye’yi her geçen yıl lojistik sektörünün dünya sıralamasında üst basamaklara doğru yükseltiyor. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda lojistik ihtiyaçları da giderek artıyor. Son yıllardaki başarılı yükselişle de birlikte 2013 ve daha sonraki yılların sektör için olumlu geçeceğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinin başarılı bir grafik çizmesi yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini artırdı. Sektördeki olumlu gelişmeler göz önüne alındığında pazara yeni oyuncuların girmesi ve sektörde yeni satın almaların mümkün Mevcut şirketler de ekonomi ve sektördeki bu olumlu tablo sonucunda yatırımlarını hızlandırdı.”
 
UPS’nin Türkiye pazarını çok önemsediğini vurgulayan Harrell, “Türkiye’yi gelişmiş ve gelişmekte olan bir ülke olarak görüyoruz. Gelişmiş, çünkü burada güzel bir pazar büyüklüğü ve iş hacmi mevcut. Otomotiv, tekstil gibi birçok motor sektörler gelişmiş. Aynı zamanda gelişmekte; çünkü Türkiye’de birçok yeni fırsatlar söz konusu. 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Gaziantep, Kayseri gibi gelişen şehirleri var. Dolayısıyla Türkiye evet gelişmiş ve gelişiyor. Bizim Türkiye’yi tercih etmemizdeki nedenlerden biri de gelişmekte olan ülkelere coğrafi yakınlığı.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim