• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Karsan ve Hyundai ticari araç üretecek

Karsan ve Hyundai ticari araç üretecek
Karsan; Hyundai ile yeni bir ticari araç modelinin Avrupa pazarları için münhasır üreticisi ve Türkiye’deki dağıtıcısı olma yolunda “Çerçeve Anlaşması” imzaladı.

KARSAN VE HYUNDAI YENİ BİR TİCARİ ARAÇ MODELİNİ TÜRKİYE’DE ÜRETMEK ÜZERE ANLAŞMA İMZALADI

Karsan; Hyundai ile yeni bir ticari araç modelinin Avrupa pazarları için münhasır üreticisi ve Türkiye’deki dağıtıcısı olma yolunda “Çerçeve Anlaşması” imzaladı.

Taraflar arasında 28 Ocak 2011 tarihinde imzalanan MoU’nun (Memorandum of Understanding) ardından 28 Haziran tarihinde Hyundai Motor Company (HMC) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Han-Young Choi ve Karsan Murahhas Azası Jan Nahum tarafından imzalanan bu “Çerçeve Anlaşması” (Framework Agreement) ile birlikte Karsan; HMC tarafından geliştirilecek olan 3 – 6 ton arasında azami yüklü ağırlığa sahip van, kamyon ve minibüs versiyonlarını içeren yeni bir ticari araç modelinin Avrupa ve bölge pazarları için münhasır üreticisi ve Türkiye’deki münhasır dağıtıcısı oluyor.

Üretim başlangıç yılı 2014 olarak belirlenen yeni modelden, ilk 7 yılda toplam 200,000 adedin üzerinde üretim gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İmzalanan “Çerçeve Anlaşması”nı takiben taraflar bu yılın sonuna kadar pazarlama, ürün geliştirme ve üretim alanlarında hazırlık çalışmalarını yürüterek, Çerçeve Anlaşma’sının operasyonel ek anlaşmalarını da yürürlüğe sokmayı öngörüyor.

Karsan – Hyundai Motor Company İşbirliği Hakkında;

Karsan ve HMC, arasındaki münasır üretim ve distribütörlük anlaşmasını 2010 yılı Eylül ayında 31 Aralık 2014 tarihine uzatma kararı almış ve genişletilen anlaşma kapsamında CKD (Completely Knocked Down) üretiminin aşamalı olarak genişletilmesi, yerlileştirme oranının artırılması ve üretilen araçların Karsan tarafından Avrupa ve Bölge ülkelerine ihraç edilmesi konusunda mutabık kalınmıştı.

Ağustos 2007 tarihinden itibaren sadece Türkiye pazarı için Hyundai Truck HD35 ve HD75 modellerini üreten ve 2009 yılı Şubat ayından itibaren de bu araçların pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini sürdürmekte olan Karsan; Türkiye ve ihraç ülkeleri için Hyundai’nin ticari araç ürün yelpazesindeki diğer ürünlerin münhasır üretimini, dağıtım ve satışını da uygun olduğu takdirde yapabilecekti. Ayrıca taraflar Hyundai’nin ürün yelpazesinde bulunmayan, ancak pazarın ihtiyacı olan ürünlerin de yine Karsan’da geliştirilmesine yönelik işbirliği içerisinde olacaklardı.

Karsan ve Hyundai Motor Company; Mart 2007’de Hyundai Truck HD35 ve HD75 modellerinin münhasır üretim ve dağıtım anlaşmasını imzalamış, Ağustos 2007 tarihinde üretime başlanmıştır. Hyundai HD Serisinin yurt içi pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetleri Şubat 2009 tarihinden itibaren Karsan Pazarlama tarafından yürütülmektedir. Pazara girişinin ikinci yılında HD Serisi içinde bulunduğu sınıftaki pazar payını %20 seviyesine ulaştırmıştır.

Kısaca Karsan

1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur. 1981 yılından itibaren %100 yerel sermayeyle ticari araç üreten bir firmadır. Renault Trucks’ın Premium, Lander ve Kerax modellerini, Peugeot Partner, Citroën Berlingo, Karsan J Serisi (J9/J10), Hyundai HD Serisi ve BredaMenarinibus marka otobüs modellerini üreten Karsan, 2002 yılından itibaren Türkiye otomotiv endüstrisinde tek bir fabrikada çok markalı üretim yaklaşımını benimseyen tek firmadır. Karsan ayrıca, 2009 yılından bu yana Karsan J Serisi ve Hyundai HD Serisi’nin yurt içi ve yurt dışı için pazarlama, satış ve satış sonrası faaliyetlerini Karsan Pazarlama çatısı altında sürdürmektedir. ISO’nun (İstanbul Ticaret Odası) 2009 yılında yaptığı araştırmaya göre "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında bir önceki seneye göre 105 basamak atlayarak 162. sırada yer alan Karsan’da bugün 1034 kişi çalışmaktadır. Yüzde 63.46’sı Kıraça Grubu, yüzde 8,19’u Diniz Grup, yüzde 1.73’ü İnan Kıraç’a ait olan Karsan'ın %26.62 oranında hissesi ise İMKB’de (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) işlem görmektedir.

Kısaca Hyundai Motor Company

1967 yılında kurulan Hyundai Motor Company, otomotiv üretiminde Kore’nin tartışılmaz lideri, dünyanın ise önde gelen otomotiv üreticileri arasındadır. 52.000'den fazla çalışanı ile Hyundai Grubu'nun temel taşlarından birini teşkil eden Hyundai Motor Company, otomobil, hafif ticari ve ağır ticari araç sınıfında birçok farklı model araç üretimi yapmaktadır. Yılda 1.5 milyon adetlik üretim kapasitesine sahip Ulsan fabrikası, dünyanın kompleks halindeki en büyük otomotiv üretim tesisidir. 1995 yılında, yıllık 100.000 adet üretim kapasiteli ağır ticari araç fabrikası Jeonju, 1996 yılında ise yıllık 300.000 adet binek araç kapasiteli Assan fabrikası üretime geçmiştir. 1998 yılında Kia'yı satın alan Hyundai, Kore otomotiv pazarının % 70'inden fazlasını elinde bulundurmaktadır. 1974 yılında ürettiği ilk modeli "Pony"i ,1976 yılında ihraç eden Hyundai kuruluşundan 29 yıl sonra 10 milyonuncu aracın üretimini gerçekleştirmiş, 2004 yılında ise 10 milyonuncu aracının ihracatını yapmıştır. Birçok ilke de imza atan firma bu kapsamda; Kore'nin ilk spor otomobili Scoupe'u (1990) , hidrojen ile çalışan araç prototipi, düşük emisyonlu araç prototipi, ultra hafif aluminyum araç ve hibrid araçlar üretmiştir. Hyundai Motor Company'nin Güney Kore'deki fabrikaları haricinde Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Çin ve Hindistan'da da global üretim merkezleri bulunmaktadır. Hyundai 2010 yılında satışlarını %7 oranında artırarak 1.7 milyon adet araç satışı gerçekleştirmiştir, JD Power’ın 2009 kalite araştırması sonucunda, non-premium otomobil sınıfında birinciliği elde etmiştir. Hyundai dünyanın 5. En büyük otomotiv üreticisi konumundadır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim