• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Karsan ve Hyundai'den dev adım

Karsan ve Hyundai'den dev adım
Karsan, dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Hyundai Motor Company ile yaptığı işbirliği kapsamında seri üretimine başladığı H350 hafif ticari araçlarının "Üretim Başlangıç Töreni"ni gerçekleştirdi.

Karsan, dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Hyundai Motor Company ile yaptığı işbirliği kapsamında seri üretimine başladığı H350 hafif ticari araçlarının “Üretim Başlangıç Töreni”ni gerçekleştirdi. 

Türkiye'nin köklü otomotiv üreticilerinden Karsan, iş ortağı Hyundai Motor Company (HMC) ile Kasım 2012'de imzaladığı anlaşma kapsamında deneme üretimini tamamlayarak seri üretimine başladığı “Hyundai H350” adlı yeni hafif ticari araçlarının “Üretim Başlangıç Töreni”ni düzenledi. Hyundai H350 serisinin azami yüklü ağırlığı 3 ton ila 6 ton arasında değişen panel van, şasi kamyonet ve minibüs olmak üzere üç farklı versiyonu bulunuyor. 

İlk etapta yerlilik oranı yüzde 50 olan H350, ilk 7 yılda 200 bin adedin üzerinde üretilerek yüzde 80'den fazlası Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 50'den fazla ülkeye ihraç edilecek. Üretimin yüzde 80'den fazlasının başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Kuzey Afrika, Ortadoğu ve CIS ülkelerine ihraç edilmesi beklenen araçların Türkiye pazarındaki distribütörlüğünü münhasır olarak Karsan Pazarlama yürütecek.

Hyundai'nin yeni hafif ticari araç serisi H350'nin “Üretim Başlangıç Töreni”ne T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Murahhas Aza Jan Nahum, CEO Murat Selek, Hyundai Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Byung Tae YEA ve Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi CHO Yunsoo katıldı. Törende ayrıca Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, yerel yönetimlerden temsilciler ile sanayici, işadamı ve bürokratlar katıldı. 

4-267.jpg

Kıraç: Başarı Karsan'ın, gurur Türkiye'nin

Karsan'ın son 15 yıldır ciddi bir değişim ve gelişim içerisinde olduğunu belirten Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, “Bu 15 yılın son beş yılı ise 2009'da belirlemiş olduğumuz “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonumuz kapsamında fiilen hayata geçirdiğimiz projelerimizle dolu. Bu proje sadece bizler açısından değil, Türkiye açısından da çok büyük önem arz ediyor. İş ortağımız Hyundai Motor Company bu denli stratejik önemi olan bir projede yepyeni bir hafif ticari araç serisinin üretimini Kore dışında dünyada ilk ve tek olarak Türkiye'de Karsan'da yapmayı uygun gördü. Bu başlı başına Türkiye'nin, Türk otomotiv sanayinin ve bu sanayide yabancı ortağı olmayan ender şirketlerden biri olan Karsan'ın uluslararası rekabet ortamında eriştiği güçlü konumunun bir göstergesi. Karsan, otomotiv sektöründen beklenen 75 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak uğruna yükü her zaman omuzlarında taşımaya hazır. Başarı Karsan'ın, gurur Türkiye'nin” dedi.

Karsan'la olan uzun süreli iş ortaklıklarına ve Karsan'ın hafif ticari araçlardaki güçlü itibarına vurgu yapan Hyundai Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Byung Tae Yea ise, dünya çapında 130'dan fazla ülkeye hafif ticari araç üretip ihraç eden Hyundai'nin Avrupa'daki ticari araç pazarının önümüzdeki beş yılda yüzde 20 oranında büyümesini öngördüğünü vurguladı. Yea; “Karsan'la yaptığımız bu ortaklıkla Avrupalı müşterilerin beklentilerini tam anlamıyla karşıladığımızı, hatta beklentilerin üzerinde bir ürün serisi sunduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu. 

Yüzde 50 yerlilik oranı

Karsan CEO'su Murat Selek ise, H350'nin dünya lansmanının ve Avrupa ilk gösteriminin Eylül 2014'te Hannover Fuarı'nda yapıldığını hatırlatarak, Hyundai'nin otomobilde global çapta yakaladığı başarıyı Karsan'ın da katkısı ile ticari araçlarda da göstereceğini söyledi. 2012 yılından bu yana Hyundai ile birlikte H350'nin hayata geçirilmesi için 200 milyon Euro'nun üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Selek, sadece Karsan'ın üretim tesisine yaptığı yeni yatırımın 43 milyon euro'yu bulduğunu anlattı. Murat Selek şunları söyledi; “Panelvan, şasi kamyonet ve minibüs olmak üzere üç farklı versiyonuyla üretmeye başladığımız H350'leri önümüzdeki aydan itibaren ağırlıklı olarak Avrupa Birliği pazarlarında göreceksiniz. Fabrikamızda Türk mühendisler tarafından üretilecek olan 200 bin adedin üzerinde Hyundai H350 marka araçlar 50'ye yakın ülkeye ihraç edilecek. Bu hepimiz için büyük bir gurur kaynağı”. İlk etapta yerlilik oranının yüzde 50 olduğunu vurgulayan Selek, üretimin yüzde 15'inin iç pazarda satılacağını, projenin 350 kişilik ek istihdam yaratmasının beklendiğini ifade etti. 

5-172.jpg

Karsan - Hyundai işbirliği nasıl başladı… 

2007 Mart ayında Hyundai Truck HD35 ve HD75 modellerinin münhasır üretim ve dağıtım anlaşması imzalandı. Ağustos 2007 tarihinde üretime başlandı. 2009 yılında Hyundai HD Serisinin yurt içi pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetleri Şubat ayından itibaren Karsan Pazarlama tarafından yürütülmeye başlandı. Genişletilen anlaşma kapsamında CKD (Completely Knocked Down) üretiminin aşamalı olarak genişletilmesi, yerlileştirme oranının artırılması ve üretilen araçların Karsan tarafından Avrupa ve Bölge ülkelerine ihraç edilmesi konusunda mutabık kalındı. 2010 Ekim ayında mevcut münhasır üretim ve distribütörlük anlaşmasının kapsamını genişletme yolunda Niyet Mektubu (Letter of Intent - LOI) imzalandı. 2011'de yeni hafif ticari araç serisinin üretimi için Ocak ayında MoU, Haziran ayında da “Çerçeve Anlaşması” imzalandı. 2012 yılında “Çerçeve Anlaşması”nın devamı niteliğindeki nihai anlaşmanın imza töreni, 27 Kasım 2012'da gerçekleşti. 2014'te Karsan Pazarlama münhasır Türkiye distribütörü oldu. Eylül ayındaki IAA Hannover Ticari Araçlar Fuarı'nda H350'nin dünya lansmanı ve Avrupa ilk gösterimi yapıldı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim