• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Karşılıksız çeke 'bilgi sistemi' çözümü

Karşılıksız çeke 'bilgi sistemi' çözümü
TOBB çekte hapis cezasının kalkması ile birlikte gündeme gelecek sıkıntıları gidermek için "şifreli bilgi sistemi" kuruyor. Buna göre, çek alan verenin ayrıntılı bilgilerini görebilecek.

Karşılıksız çeke 'bilgi sistemi' çözümü

TOBB çekte hapis cezasının kalkması ile birlikte gündeme gelecek sıkıntıları gidermek için "şifreli bilgi sistemi" kuruyor. Buna göre, çek alan verenin ayrıntılı bilgilerini görebilecek.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına yönelik yasa değişikliğiyle ilgili tartışma devam ediyor. İş dünyasının önde gelen örgütleri hapis cezasının kaldırılması ile piyasada sıkıntı olacağı noktasında görüş birliğinde.

İtibar zedelenir

Yasa tasarı ile ilgili önceki gün TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin "hapis cezası kalkmasın" açıklamasından sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat hisarcıklıoğlu da hapis cezasının kalkması halinde piyasalarda sıkıntı olacağını vurgulayarak şu noktalara dikkat çekti:

. Çekte bir hapis cezası var korkusuyla düzgün bir ödeme aracı olarak görünüyor.

. Şimdi hapsi kaldırdığınız zaman ekonomik suçun cezası ekonomik olur dediğiniz zaman, bu itibarı zedelemiş olursunuz.

. Peki ne yapılması lazım? Biz diyoruz ki hapis cezasını kaldırıyorsunuz. Biz de tüccar olarak bir yerde vadeli satışla beraber karşımızdakine kredi açmış oluyoruz.

. Kredi açıyorsak, kredi açan müesseseler karşısındakinin ne kadar kredi borcu var, ne kadar karşılıksız çeki-senedi var görüyorsa bizim gibi kurumlar da görebilmeliler.

Bizim de görmemiz lazım

. Bankalar kredi açtıkları müesseselerin borcunu gördüğü gibi tüccarlar olarak bizim de görmemiz lazım. Bu nedenle Risk Santralizasyonu Sisteminin kontrolü Bankalar Birliği'ne verildi.

. Vadeli çek alındığında firmanın çek ödemeleri konusunda bilgilerinin bilinmesi lazım. TOBB ve Bankalar Birliği'nde bu bilgiler olacak.

. Çeki alan firma, şifre ile girip çeki veren kişi ile ilgili bilgilere ulaşacak ve vadeli çek ile mal verip vermeyeceğine karar verecek.

. Örneğin üyemize şifreyi vereceğiz. 5 dakika içinde müşterisiyle ilgili bilgilere bakabilecek.

. Ayrıca bir de sigorta sisteminin devreye girmesi gerekiyor.

TTK ile şirketlerin mahremiyeti ortadan kalkıyor

. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çek görüşmesi öncesi yeni Türk Ticaret Kanunu'nu da (TTK) konuştuk. Görüşmede Hisarcıklıoğlu'nun yanısıra TOBB başkan yardımcıları da vardı.

. Aynı zamanda TOBB Başkanı yardımcısı olan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile İSO Başkanı Tanıl Küçük özellikle şirketlerin bilgilerinin şeffaflık adına internetten yayınlanmasının uygulanamaz buldular.

. Aslında bu konuda sıkıntıyı ilk defa BUGÜN olarak yazarımız İsmail Kökbulut'un hazırladığı dizi ile gündeme getirdiğimizi aktardık.

50 madde düzeltilmeli

. TOBB'un neden geç kaldığını sorduk. Başkan TOBB'un uzun süredir bu konuda bölge toplantıları yaptığı bilgisin aktardık.

. Ancak bu toplantılara işadamlarının pek ilgi göstermediğini söyledi. Oysa 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek olan TTK'nın çok önemli değişiklikleri gündeme getiriyor.

. Hisarcıklıoğlu'nun aktardığına göre 50 kadar madde iş dünyası üzerinde sıkıntıya neden olacak özellikler taşıyor.

. Bunların değişmesi için nisan başına kadar süre olduğunu hatırlatan Hisarcklıoğlu "İtirazları ileteceğiz. Sonrasında yasanın yürürlüğe gireceği Temmuz ayına kadar gerekli düzenlemelerin yapılacağını düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

. Elini taşın altına koyanlar bunu değiştirecektir. Bizim için ancak, Kur'an-ı Kerim değiştirilemez. Bir işyeri bile olmayan kişiler, 'maddeleri değiştiremeyiz diyor.

. Bunu diyemezsiniz. İttifak içinde tartışılırsa, 50 kadar madde var. Onlarda düzenleme yapılmalıdır.

. Örneğin, şeffaflık diye şirketlerin mahremiyetine giriliyor. Bu değişecek ama Türk iş dünyası nelerin elenecek olduğunu görmesi ve düzeltilmesi için destek vermeli.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim