• BIST 9524.59
  • Altın 2487.739
  • Dolar 32.5521
  • Euro 34.6789
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

'Kartal-Kadıköy metro hattı rekordur'

'Kartal-Kadıköy metro hattı rekordur'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Kadıköy-Kartal metrosunun, 2011 sonunda hizmete gireceğini belirterek, “Böyle bir metro hattı 45 ayda bitirilerek, bir dünya rekoruna da imza atılıyor” dedi.

'Kartal-Kadıköy metro hattı rekordur'

Topbaş, Kadıköy-Kartal metro hattının 9. istasyonu olan Küçükyalı'daki çalışmaları yerinde inceleyerek, basına bilgi verdi. Topbaş, hattın yapımına 24 Mart 2008'de başlandığını hatırlatarak, bu hattın İstanbul'un Anadolu yakasındaki trafik ve ulaşım sorununu önemli ölçüde çözeceğini söyledi.

Kadıköy-Kartal hattının, Pendik Kaynarca'ya kadar uzatıldığını ve 26,5 kilometreden oluştuğunu da anlatan Topbaş, hattın saatte 70 bin, yılda 1 milyon yolcu taşımasının hedeflendiğini kaydetti.

Ray döşeme ve istasyonların hazırlanması çalışmalarının sürdüğünü de belirten Topbaş, deneme sürüşlerinin gelecek yıl Mayıs ayında yapılacağını ifade etti.
“Kadıköy-Kartal metrosu, gelecek yılın sonunda hizmete girecek. Böyle bir metro hattı, 45 ayda bitirilerek, bir dünya rekoruna da imza atılıyor” diyen Topbaş, hattın, 1700 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Topbaş, Kadıköy-Kartal metrosunun inşasında son teknolojilerin kullanıldığını, istasyonlara E-5'in her iki tarafından girilmesi için yaya tüp geçitlerinin yapıldığını anlattı.

Vagonların, gerektiğinde makinist olmaksızın çalıştırılabileceğini ve bu özelliğin, parklanmada kullanılacağını belirten Topbaş, güvenlik sistemlerinin de son teknolojiyle yapıldığını söyledi.

Konuşmanın ardından Topbaş, metro çalışmalarında devam eden ray döşeme işlemlerini inceledi ve termik kaynakla iki rayı birleştiren kaynağı gerçekleştirdi. Topbaş, ayrıca istasyona duvar karosu döşedi, karoya tarih ve imza attı.

GUARDİAN GAZETESİNDEKİ İSTANBUL DEĞERLENDİRMESİ

Topbaş, gezinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesindeki İstanbul'un da aralarında bulunduğu Avrupa'daki bazı şehirlerin kredi durumunun kırılgan olduğuna ilişkin habere yönelik soru üzerine, bir süre önce de tanınmış bir düşünce grubunun, 150 büyük şehir arasında İstanbul'u birinci sırada gösterdiğini hatırlattı.

Belediye bütçesinin yüzde 62'sinin yatırımlara kullanıldığını belirten Topbaş, son dönemdeki yatırımlara ilişkin kredileri, Hazine garantisi olmadan aldıklarını da belirtti. Topbaş, “İstanbul'a ilişkin, Avrupa ve dünyadaki ekonomik krize bakılarak bir değerlendirme yapılmış. Hiç iş yapmazsanız, yatırım yapmazsanız borcunuz da olmaz. İstanbul, Türkiye'deki tüm yatırımların yüzde 26'sını yapıyor” dedi.

Topbaş, uzun vadeli borçlanmayla yatırımların gerçekleştirildiğini kaydederek, bu borçların nasıl ödeneceğine ilişkin de Kadıköy-Kartal metrosundan örnek verdi. Metronun yılda 1 milyon yolcu taşıyacağını ifade eden Topbaş, masraflar çıktıktan sonra elde edilen gelirle metronun kendi borcunu kendisinin ödeyeceğini söyledi.

CHP'nin belediye şirketlerinin bilançolarının yayınlanmadığına ilişkin eleştirileri bulunduğunu, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Topbaş, kendilerinin de CHP'li belediyelerin şirketlerinin bilançolarının yayınlamasını istediklerini ifade etti.

“İSTANBUL'DAKİ GAYRİMENKUL DEĞERLERİ MANHATTAN İLE AYNI”

İstanbul'daki gayrimenkul değerlerinin, Manhattan ile aynı olduğunu ifade eden Topbaş, krize rağmen gayrimenkul değerlerinde düşüş yaşanmadığını belirtti.
Bugün bir haberde İstanbul Atatürk Havalimanı'nın, Avrupa'daki havalimanlarıyla karşılaştırıldığını belirten Topbaş, “İstanbul gayet iyi durumda, birileri farklı değerlendirme yapabilir, biz kendi değerimizi biliyoruz” diye konuştu.

Tarihi yarımadanın yayalaştırılmasına ilişkin bir soru üzerine de Topbaş, tarihi yarımadayı araç trafiğinden arındırmaya başladıklarını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim