• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Katmerciler’den dokuz ayda rekor kâr artışı

Katmerciler’den dokuz ayda rekor kâr artışı
Dokuz aylık verilere göre Katmerciler net dönem kârını yüzde 120 oranında artırdı ve 14,8 milyon lira net kâr elde etti.

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, “Sağlıklı, kârlı ve güçlü bir bilanço açıklamaktan mutluyuz” derken, savunma sanayine yönelik yatırımlarda son aşamaya gelindiğini hatırlattı.

Türkiye araç üstü ekipman sektörünün lideri, en büyük ihracatçısı ve borsadaki tek temsilcisi olan Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR), 2015 yılı dokuz aylık konsolide mali sonuçlarını açıkladı. Oldukça başarılı bir mali tablo ortaya koyan şirket, sağlıklı, kârlı ve güçlü büyüme trendini yılın ilk dokuz ayında da devam ettirdi.Dokuz aylık verilere göre Katmerciler net dönem kârını yüzde 120 oranında artırdı. Şirketin gelirlerindeki artış yüzde 85 olurken, brüt kârındaki artış yüzde 169, esas faaliyet kârındaki artış ise yüzde 245 oldu. Şirket, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28,5 milyon lira seviyesindeki döviz pozisyon açığını 1,9 milyon lira seviyesine çekmeyi başardı. İhracat performansını koruyan Katmerciler’in ilk dokuz aydaki ihracat tutarı ise 35,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kârda rekor artış, döviz açık pozisyonunda normalleşme

Konsolide gelirlerini yüzde 85 artırarak 126 milyon liradan 234 milyon liraya yükselten şirket, esas faaliyet kârını yüzde 245 oranında artırarak geçen yılın aynı dönemine göre 12 milyon liradan 42 milyon liraya çıkardı. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) da yüzde 234 oranında artarak 13 milyon liradan 44 milyon liraya yükselirken, brüt kârı da yüzde 169’luk artışla 22,4 milyon liradan 60,4 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın dokuz aylık döneminde 6,8 milyon lira net kâr elde eden şirket, bu yılın aynı döneminde net kârını yüzde 120 artırarak 14,8 milyon liraya çıkardı.Dokuz aylık dönemde brüt kâr marjı yüzde 26 olan şirketin geçen yılın aynı dönemindeki brüt kâr marjı ise yüzde 18 seviyesindeydi. Şirketin ilk altı aydaki FAVÖK oranı ise yüzde 19 oldu.Küresel krizin kur fiyatlarında yarattığı olumsuz etki nedeniyle geçmiş dönemler bilançolarında oluşan açık pozisyonu çok büyük ölçüde ortadan kaldıran Katmerciler’in, 31 Aralık 2014 tarihinde 28,5 milyon lira seviyesinde olan döviz açık pozisyonu, ilk dokuz ay sonu itibariyle 1,9 milyon liraya gerilemiş durumda. Eylül 2015 sonu itibariyle özkaynak büyüklüğü 57,5 milyon lira olan şirketin aktif toplamı da 256 milyon lira olarak gerçekleşti. İhracat odaklı çalışan ve bugüne kadar 49 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş bir şirket olan Katmerciler’in ilk dokuz aylık ihracat geliri ise 35,6 milyon dolar oldu.

Katmerci: “Kârlı büyümeye devam, sırada savunma sanayi var”

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, 2015 yılı dokuz aylık mali sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, şirketin temel felsefesi olan, “Sürdürülebilir, sağlıklı ve kârlı büyüme” hedefi doğrultusunda güçlü bir bilanço açıkladıklarını belirterek, “Halka açık, sektörünün borsadaki tek temsilcisi bir şirket olarak yatırımcıların beklentilerini aşan bir performans ortaya koymaktan mutluyuz” dedi.Mali tabloların, sağlıklı ve kârlı büyüme trendinin artarak devam ettiğini ortaya koyduğunu belirten Katmerci, uluslararası ekonomik krizin etkilerine bağlı olarak geçmiş yıllarda bilanço üzerinde baskı yaratan döviz açık pozisyonunun da normal seviyeye çekildiğine dikkat çekti. Katmerci, “Kurlarda son aylarda yaşanan hızlı yükselişe rağmen 35,6 milyon dolarlık gelirle, geçen yılın aynı döneminin ihracat rakamının üzerine çıkılması da ayrıca sevindirici” şeklinde konuştu.Yapısal değişim ve dönüşüm planları doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Katmerci, sektörün en büyük ve en güçlü Ar-Ge merkezini oluşturmak üzere çalışmaların devam ettiğini belirtti. Sektörde en geniş ürün gamıyla, en hızlı, en iyi, en kaliteli üretimi yapan şirket olarak Katmerciler’i ulusal ve uluslararası rekabette daha da öne çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Katmerci, açıklamasını şöyle sürdürdü:“Bir süredir kamuoyuna ve yatırımcılarımıza duyurusunu yaptığımız savunma sanayine yönelik yatırımlarımız konusunda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Zırhlı personel taşıyıcı araçlar öncelikli olmak üzere, savunma sanayi ve yan sanayisi için Ankara’da bir fabrika kurmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılında bu alanda üretime yönelik somut ilerlemeler elde edeceğimize inanıyoruz.” Furkan Katmerci, yaklaşık dört yıl önce Fransız Gimaex International şirketiyle yüzde 50’şer eşit payla, sadece itfaiye aracı üretmek üzere kurdukları Gimkat Araç Üstü Ekipman şirketindeki payların tamamını geçtiğimiz ay devraldıklarını da hatırlatarak, “Belirli ürünler üzerinde uzmanlaşmış yabancı şirketlerle bu tür ortaklıkları hayata geçirme stratejimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bu ortaklıktan beklediğimiz verimliliği elde edemedik ve sonlandırma kararı aldık. Ancak, genel olarak bu stratejimizin doğru olduğuna inancımız devam ediyor. Gelinen noktada Gimkat’ın tamamı artık bize ait hale geldi. Bundan sonra itfaiye aracı üretimine hem Gimkat hem Katmerciler bünyesinde devam edeceğiz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim