• BIST 9456.53
  • Altın 2496.393
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8183
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Kaya Bey enerji gemisi serbest

Kaya Bey enerji gemisi serbest
Dünya bankasına bağlı ICSID, Nisan 2012'den bu yana Pakistan sularında alıkonan Karadeniz Enerji Gemisi Kaya Bey'in derhal serbest bırakılması yönünde karar verdi.

Dünya bankasına bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), Nisan 2012'den bu yana Pakistan sularında alıkonan Karadeniz Enerji Gemisi Kaya Bey'in derhal serbest bırakılması yönünde karar verdi. Geminin sahibi Karkey Elektrik Üretim A.Ş., yayınladıkları bildiride ICSID'in aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

ICSID, Pakistan devletinin, geminin kalkışı için gerekli tüm yetki ve izni vermesi ve geminin uluslararası sulara yasal yolla seyahat edebilmesi için gerekli önlemleri alması yönünde karar verdi. Karkey, Pakistan'ın yükümlülüklerini ihlal ettiği için gemilerinin Pakistan'da alıkonulduğu tarihten itibaren çıkan masraflar ile ilgili Pakistan'dan tazminat istiyor. Anlaşmazlığın çözümü için Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkiye'ye son ziyareti sırasında bu konuyu Türk yetkilileri ile görüşmüştü.
 
Pakistan yerel basınına konuşan Karkey sözcüsü ise"Türkiye ile Pakistan arasındaki artan ekonomik işbirliği her iki ülkenin de yararınadır. Bu gereksiz anlaşmazlık ikili işbirliği için gereken yatırımcılığa ve güven iklimine zarar veriyor. Biz bunun enerji ve diğer sektörlerde Türk ve Pakistan Hükümetinin başarılı işbirliği kurması yönünde engel teşkil etmesini önlemek istiyoruz." dedi.
 
GEMİLERİN HİKAYESİ
 
Pakistan'daki Türk yatırımlarından Kaya Bey ve Ali Can Bey enerji gemileri Kasım 2010'dan Karaçi limanına gelerek enerji üretmeye başlamış, ancak Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin "ülkedeki tüm enerji kiralama ihalelerini usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi" kararıyla gemiler bir yılı aşkın süredir Pakistan tarafından alıkonulmuştu.
 
Pakistan mahkemesi 17,2 milyon dolar miktarında paranın Pakistan'a verilmesi şartıyla gemilerin gitmesine izin vermişti. Karkey ise gemilerin ülkeyi terk ettikten sonra Pakistan yetkililerine vermek üzere mahkemenin belirlediği miktarı İslamabad büyükelçiliğine emanet etmeyi kabul etmişti. Ancak o dönemde bir Pakistan milletvekili şirketin faiziyle birlikte ödemesi gereken miktarın 229 milyon dolar olduğu yönünde itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Pakistan Yüksek Mahkeme, geminin çıkışına yasak getirmişti. Daha sonra Karkey, lehlerinde karar çıkmaması durumunda konuyu uluslararası tahkime taşıyacağını açıklamıştı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim