• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Kayıtlı internet cafe sayısı 27 bin 500'e düştü

Kayıtlı internet cafe sayısı 27 bin 500'e düştü
Türkiye'de, 27 bin 500'e ulaşan kayıtlı internet kafenin yüzde 10'u İstanbul'da faaliyet gösterirken, internet kafe sayısının en az olduğu kent 30 ile Ardahan oldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer yaptığı açıklamada, internet kullanımının yaygınlaşmasında önemli bir etkisi olan internet kafe ile internet kullanıcılarının ilk olarak tanışmalarının 1994 yılında Londra'da olduğunu anımsatarak, ''Ülkemizde ise internet kafeler 1995 yılında açılmaya başlamış, 1996 yılında ticari bir sektör haline gelmiş ve Türkiye'de internet kafe patlaması yaşanmıştır. Türkiye'de ilk internet kafe 1995 yılında Cyber Cafe ismi ile kuruldu ve takip eden yıllarda yaklaşık 30 bin internet kafenin açıldığı görüldü'' diye konuştu.

Günümüzde Türkiye'de aktif internet kafe sayısının 27 bin 500 civarında olduğunu belirten Acarer, bilgisayar sahipliğinin artması, geniş bant internet abonesi sayısının 18 milyona yaklaşması, 3. Nesil mobil internet kullanıcı sayısının artması gibi nedenlerle internet kafe sayısının eskiye oranla fazla artmadığını bildirdi.

''Ancak özellikle gençler olmak üzere hala çok sayıda kullanıcı için internet kafeler, internet ve bilgisayar oyunları için kullanılan vazgeçilmez sosyalleşme alanlarıdır'' diyen Acarer, bu nedenle internet kafelerin önemli olduğunu vurguladı.

İnternet kafelerle ilgili olarak geçen yıl BTK tarafından İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak 2 çalıştay yapıldığını ve tüm illerin bu konudaki yetkileriyle bilgi paylaşımında bulunulduğunu ifade eden Acarer, ''Bu çalıştaylardan ve ayrıca internet kafe işletenlerin ve ebeveynlerin başvurularından edindiğimiz izlenimler internet kafelerin daha aktif ve güvenli kullanımının gerektiği yönündedir'' dedi.

İşletmecilerin ilettiği sorunlar

Acarer, işletmecilerin ilettiği sorunların, internet kafe denetimlerinde onaylı içerik filtre programı kullanıldığı halde ceza uygulamalarının, erişim sağlayıcılardan sabit IP alınmasına rağmen, zaman zaman alınan sabit IP'lerin istem dışı değişmesi, otel, kafeterya, alış veriş merkezleri gibi yerlerde verilen internet hizmetlerinin, internet kafe yönüyle aynı düzenlemelere tabi olmamaları, izinsiz ve usulsüz çalışan internet kafelerin tespitinin ve cezai müeyyidelerin tatbikinin daha etkin yapılması olduğunu anlattı.

Ebeveynlerin endişeleri

Ebeveynlerin ise internet kafelerle ilgili endişelerinin olduğunu dile getiren Acarer, ''Sanal ortamda oynanan oyunların sınıflandırılması ve idari mercilerin daha etkin denetim yapmaları. İnternet kafeleri kullanan öğrencilerin zaman planlaması yapmamalarından dolayı okula devamsızlık sorunu yaşamaları. İnternet kafelerde, yetişkinler ile çocukların aynı ortamı kullanmaları. Fiziksel mekânlarının ve kullanılan teçhizatlarının standart hale getirilmemesi ve bu mekanların çoğunun izbe, içerisinin görülemeyen tarzda olması'' diye konuştu.

İnternet kafelerle ilgili bilinmesi gerekenler

Acarer, anne ve babaların internet kafelerle ilgili bilmesi gereken bilgileri ise şöyle sıraladı:

''12 yaşından küçükler ancak, yanlarında veli veya vasileriyle İnternet kafelere girebilirler. 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20.00;den sonra İnternet kafelere alınmazlar. İnternet kafelerde elektronik ve mekanik oyun alet ve makineleri bulunamaz. İnternet kafeler İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ve mülki idare amirliklerinden izin belgesi almak zorundadırlar.''

''İnternet kafeye, internete erişim için değil, oyun için gidiliyor''

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de Türkiye'de geniş bant internet abone sayısının hızla artması dolayısıyla hem bilgisayardan hem de mobil ortamda internete ulaşılabildiğini anımsatarak, ''Bu nedenle internet kafeye ihtiyaç azaldı, internet kafeleri oyun oynamak için tercih eden müşteri grupları var'' diye konuştu.

İnternet kafelere, internete erişim amacıyla gidenlerin sayısının her geçen gün azaldığını anlatan Özeren, ''İnternet penatrasyonu hem mobil hem de sabitte ülkemizde arttıkça internet kafeye giden vatandaş sayısı azalacak. Bunun dışında değişik kafe, restorant ve alışveriş merkezlerinde insanlar, internete rahatlıkla girebiliyorlar. Bunun da doğal sonucu olarak internet kafeye gidişler azalıyor'' dedi.

Özeren, internet kafelerin, çalışanların hem çıktılarını alabilecekleri hem de işlerini yapabilecekleri güvenli ortamlara ihtiyaç duyacakları mekanlara dönüşebileceğini söyledi.

İnternet kafelere internete erişim amacıyla giden kişi sayısının ciddi anlamda düştüğünü dile getiren Özeren, özellikle grup olarak oyun oynayan gençlerin rağbet gösterdiği internet kafe sayısının zaman içinde azalacağını kaydetti.

Türkiye'nin her ilinde internet kafe var

BTK Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) verilerinden yapılan derlemelere göre, Türkiye'de kayıtlı 27 bin 500 internet kafenin yaklaşık yüzde 10'u İstanbul'da faaliyet gösteriyor. İnternet kafe sayısı bakımından Türkiye'de ilk 10'a giren iller, 3 bin 125 ile İstanbul, bin 793 ile İzmir, bin 97 ile Ankara, bin 81 ile Bursa, bin 45 ile Antalya, 892 ile İçel, 780 ile Konya, 705 ile Gaziantep, 668 ile Manisa, 627 ile de Adana.

En az internet kafenin bulunduğu kent ise 30 ile Ardahan. Türkiye'nin her ilinde internet kafe bulunuyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim