• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Kaza Araştırma Kurulu kuruldu

Kaza Araştırma  Kurulu kuruldu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu kuruldu. Kurul bağımsız olacak ve bakan dışında kimse emir veremeyecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu kuruldu. Çalışma merkezi Ankara olan Kurul, kararlarında bağımsız olacak ve Bakan dışında hiçbir merci tarafından Kurula emir verilemeyecek.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunun oluşumu, görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları ile Kurul üyelerinde aranan şartlar, gerçek veya tüzel kişilerin yükümlülüklerine ilişkin hususları belirlemeyi amaçlıyor.
 
KURUL ÜYELERİ 3 YILLIĞINA GÖREVLENDİRİLECEK
Yönetmeliğe göre; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu; bakanlık, kurum ve kuruluş, üniversite, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla oluşacak.
 
En az 5 ve en fazla 7 kişiden müteşekkil Kurul üyeleri Bakan oluru ile 3 yıllığına görevlendirilecek. Görev süresi dolan Kurul üyelerinin görev süresi, Bakan oluru ile yeniden uzatılabilecek. Kurul üyelerinin Bakanlık, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri ile ulaştırma alanında faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden veya ulaştırma alanında herhangi bir çalışması bulunan akademisyenler arasından görevlendirilmesi esas olacak.
 
Kurulda, yeterli sayıda Kurul hizmetlerinde görevlendirilen uzman yer alacak.
Kurulun her bir ulaştırma türü için ihtiyaç duyacağı, özel yönetmeliklerinde ayrıca tanımlanan kriterlere uygun nitelikteki uzman görevlendirilmesi Bakanlıktan veya 657 sayılı Kanunun ek 8'inci maddesi hükmüne istinaden Bakanlık bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarından geçici görevlendirme yoluyla yapılacak. Bu Yönetmelik kapsamında kaza ve olayların araştırma ve incelemesinde görevlendirilmek amacıyla Kurul tarafından ayrıca uzman havuzu oluşturulabilecek.
 
KURULUN GÖREVLERİ
Ulaştırma alanında meydana gelen ciddi kazalarla ilgili araştırma, inceleme yaparak grup başkanı koordinasyonunda düzenlenen raporları Kurul gündeminde değerlendirmek, raporlarda yer alan hususları karara bağlamak ve gerektiğinde bu araştırma ve incelemelere bağlı olarak ulaştırma altyapıları ve taşımacılık faaliyetlerinin emniyetinin iyileştirilmesi için teklif hazırlamak ve Bakana sunmak Kurulun görevleri arasında yer alacak. Ayrıca, bir ulaştırma türünde meydana gelen ve ulaştırma emniyet düzenlemeleri ve emniyet yönetimi bakımından belirgin bir etkiye sahip kaza ve olayları özel olarak araştırmak, incelemek ve bütün ulaştırma türlerini kapsayan emniyete ilişkin teklif hazırlamak ve Bakana sunmakta Kurulun görevleri arasında yer alırken Kurul, rapor muhteviyatının tamamen veya kısmen yayımlanmasına karar vermekle de görevli olacak.
 
Kurul, araştırma ve incelemesi yapılan kaza ve olaylara ilişkin raporları gerektiğinde taraflara ve ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara göndermek; Araştırması ve incelemesi yapılan kaza ve olaylar hakkında yıllık istatistikler yayımlamak ve Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmakla da yükümlü olacak.
 
KURULA, BAKAN DIŞINDA HİÇBİR MERCİDEN EMİR VERİLEMEYECEK
Kurul, görevlerini Bakan adına yapacak. Kurul, kararlarında bağımsız olurken Kurula, Bakan dışında hiçbir merciden emir verilemeyecek.
 
Kurul, ayda bir kez olağan toplantısını yapacak. Kurul Başkanının asgari beş gün önceden yapacağı yazılı çağrı veya üyelerden en az üçünün yazılı teklifi üzerine ve tüm Kurul üyelerine asgari beş gün önceden yapılacak yazılı çağrı üzerine, Kurul her zaman olağanüstü toplantısını gerçekleştirebilecek.
 
Çağrıların elektronik posta yoluyla yapılması esas olacak.
Kurul, üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak ve yine üye sayısının salt çoğunluğu ile karar alacak. Kurulda çekimser ve vekâleten oy kullanılamayacak. Muhalif oy kullanan Kurul üyesi muhalefet şerhinin tutanağa bağlanması zorunlu olacak. Oyların eşitliği halinde Kurul Başkanının oyu iki oy sayılacak.
 
Kurulun çalışma merkezi ise Ankara olacak. Gerektiğinde Ankara dışında da kurul toplantıları düzenlenebilecek.
 
HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMAYACAK
Kurulda görev alan Bakanlık ve Bakanlık kuruluşları personeline herhangi bir ödeme yapılmayacak. Ancak, Kurulun Bakanlık ve Bakanlık Kuruluşları dışındaki kamu personeli olan üyelerine 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde kamu iktisadi teşebbüsleri yönetim kurulu üyelerine ödenen aylık ücretin yüzde 25'i, diğer üyelerine ise yüzde 50'si tutarında ödeme yapılacak. Bu ödeme Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden karşılanacak.
 
Bir Kurul üyesinin birden fazla sürekli veya geçici kurulda üyeliğinin bulunması halinde, bu üyeye sadece bir kurul üyeliği için bu ödeme yapılacak. Üyenin birden fazla yerde üyeliğinin bulunup bulunmadığının tespitinde üyenin beyanı esas alınacak. Kurul üyelerine ödeme yapılabilmesi için, üyenin ödeme dönemi olan bir aylık süre zarfında en az bir olağan ya da olağanüstü kurul toplantısına katılması zorunlu olacak.
 
Kurul üyelerine, görevlerinin karşılığında her ayın sonunda ödeme yapılacak. İlgili ayda yapılan olağan ya da olağanüstü toplantılara katılmayan üyelere yapılacak ödeme, yapılan toplantı sayısıyla orantılı olarak katılmadıkları toplantı sayısı kadar eksik ödenecek.
 
www.UlasımOnline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim