• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kenan Yavuz: Artık her türlü yatırıma karşı çıkılıyor

Kenan Yavuz: Artık her türlü yatırıma karşı çıkılıyor
İzmir'de yatırımların engellenmesine işadamları artık isyan etmeye başladı. SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, "Bu işin suyu çıktı" dedi

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun İzmir'de yatırımların çeşitli şekillerde engellendiği yönündeki isyanına SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'dan destek geldi. Yavuz, "Sabah yatağından fırlayan, erken kalkan, gidip yatırımlara dava açıyor. İnanılır gibi değil" dedi. 

Sanayi bölgesine bile

Yavuz, Türkiye'de özellikle sanayi yatırımları konusunda genel olarak mevzuat mezarlığı ve muhatap sayısının fazlalığı nedeniyle bürokratik engellerle karşılaşılabildiğini dile getirdi. İzmir'de ise buna ilave olarak bazı sivil toplum kuruluşu ve odalar tarafından açılan davalar olduğunu dile getiren Yavuz, "Yatırımın niteliği, özel durumu, gerekliliğine bakılmadan karşı çıkılıyor. 1965 yılında devlet tarafından sanayi bölgesi olarak belirlenmiş Aliağa'da bile engelle karşılaşıyorsunuz" dedi. Aliağa'da 5.7 milyar dolarlık yatırımla kurma çalışmalarını sürdürdükleri rafineri ve Petkim'i çalıştırabilmek için 1 milyar dolara termik santral kuracaklarını belirten Yavuz, bu yatırıma karşı da bazı oda ve platformlar tarafından davalar açıldığını söyledi. 

Teknoloji sorunu

Yavuz, "Bu santralın kurulacağı yer 1998 yılında ANASOL-D hükümeti tarafından enerji üretim alanı ilan edilmiş. Ama böyle bir yerde yatırıma karşı çıkılıyor. Rafineri ve petrokimyada enerjiyi kendin üretemezsen bu tesisleri çalıştıramazsın. Bunu söylemek rafineri olmasın, Petkim olmasın demektir. Adam elektriği dibine kadar yakıyor. Ama termik santrala, nükleer enerjiye, hidro elektrik santrala karşı çıkıyor. Hatta kuşları rahatsız ediyor diye rüzgar enerjisini bile istemiyor. Bunu yapanlar o zaman şunu söylemesi lazım: Elektrikleri söndüreyim, cep telefonumu kapatayım, buzdolabı ve TV'nin fişini çekeyim... Bunu söyleyenler yatırıma toptan karşı çıkmak yerine çevre ve insana saygılı teknoloji ile yatırım desin, bunun mücadelesini hep beraber verelim. Yapacağımız termik santralın üretimini Aliağa'da meydana kuracağımız ekranla herkese canlı olarak izletmeye de hazırız. Almanya'da şehirlerin göbeğinde termik santraller var. Mesele teknoloji meselesi. İzmir'de artık bu işin suyu çıkmış. Sabah yatağından fırlayan, erken kalkan yatırımlara yönelik dava açıyor" diye konuştu. 

"Alsancak Limanı'na kutsallık atfediliyor"

Kenan Yavuz, İzmir'e gelen kruvaziyer gemi ve turist sayısının azalmasıyla ilgili değerlendirmede bulunurken, "Tabi gelmezler. Sen, geleni Alsancak Limanı'ndaki o demir yığınlarının arasından geçirip şehre sokarsan olmaz. Alsancak Limanı'nın konteyner bölümünü tasfiye etmedikçe bir turizm kenti olamaz. Oraya muhteşem bir yat ve kruvaziyer limanı yapılmalı. Ama 'burası kutsaldır' şeklinde açıklamalar yapılıyor. Böyle kutsallık atfederek bu işler olmaz. Aliağa'daki limanlar artık bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilir. Tamam İzmir liman kenti ama Aliağa da İzmir'de değil mi? İzmir bir Barcelona olabilecekken bu fırsatı kaçırıyor" diye konuştu.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim