• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Kenan Yavuz: Doğalgazda fazla paniğe gerek yok

Kenan Yavuz: Doğalgazda fazla paniğe gerek yok
SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, “Doğalgaz konusunda fazla panik yapılıyor. Bizim ne kadar almaya ihtiyacımız varsa Rusya’nın da aynı şekilde satmaya ihtiyaç var' dedi.

SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, doğalgaz tedariki konusunda siyasi gerilimin ardından yaşanan endişeler konusunda, “Türkiye doğalgaz ithalatında Rusya’nın payını 2023’e kadar yüzde 30’lara düşürebilir” dedi.

Yavuz, “TANAP’ta kapasite kullanımını yüzde 100’e çıkarmak için başka hatlar kullanılabilir” diye konuştu. “Doğalgaz konusunda fazla panik yapılıyor” diyen Kenan Yavuz, şöyle devam etti: “Bizim ne kadar almaya ihtiyacımız varsa Rusya’nın da aynı şekilde satmaya ihtiyaç var. Bu ürün petrol gibi istenildiği zaman istenilen yere satılacak esnekliğe sahip değil. Boru hatları üzerinden girmek zorunda. Doğalgazda Rusya’nın payının yüzde 30’a düşürülmesi 2023’te gerçekleştirilebilir.

TANAP’ın kapasitesi belli, diğer kaynaklar da eğer projeleri erken biterse buna dahil olabilir. Ancak bir süre sonra oradaki tüm kapasiteyi Azerbaycan kullanacak.”

"KURDAN YETERİNCE YARARLANAMADIK"

2015’in Türkiye için fırsat yılı olabileceğini ancak iç gelişmelerin bunu engellediğini de belirten Kenan Yavuz, “Kurun yükselmesinden petrol fiyatındaki düşüşten yeterince yararlanamadık. 2016 çok daha iyi olacak” dedi.

İran'dan sürpriz doğalgaz açıklaması

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Ticaret ve Enerji Müzakereleri Direktörü Cevad Emin Mansur, uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından Avrupa'ya doğalgazın Türkiye üzerinden ulaştırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Mansur, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından doğalgaz kaynaklarının Avrupa pazarına arzını da değerlendireceklerini vurguladı.

Mansur, "Avrupa pazarından talep olması halinde, doğalgazın Türkiye üzerinden taşınması mümkün. Böyle bir ticareti etkileyecek birçok faktör var, şimdiden ne olacağını söyleyemeyiz. Yaptırımların tamamının kaldırılmasını bekliyoruz, ardından doğalgazın pazarlanmasını, rotaları ve alıcıları değerlendirebiliriz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim