• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 150 bin varil petrol akıyor

Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 150 bin varil petrol akıyor
Irak, Bağdat ile Erbil arasında yapılan anlaşma kapsamında Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 150 bin varil petrol sevkıyatının başladığını duyurdu.

Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihat  petrol ihracının günlük 150 bin varil petrol sevkıyatının dün itibarıyla başladığını söyledi. Cihat  "10 aydan sonra dün ilk kez Kerkük'ten Ceyhan'a petrol pompalandı. Bu sevkıyat, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki boru hattıyla yapılıyor. Boruların boş ve yeni olması nedeniyle petrolün Ceyhan'a ulaşması bir iki günü bulabilir. Bu nedenle sevkıyat başladı diye ilan etmedik. Petrol, Ceyhan'a ulaşır ulaşmaz gerekli duyuruyu yapacağız" dedi. 

Petrol ihracında 300 bin varil hedefinin altında kaldıklarını dile getiren Cihat, "Merkezi Irak hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşmaya göre Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 300 bin varil petrol gönderilecekti. Ancak petrol ihracı 150 bin varille başladı. Pompalama kapasitesini yükselterek açığı kapatmaya çalışacağız. Bu da Kuzey Petrol Şirketi'nin imkanlarına bağlıdır. Ayrıca Hemrin Dağları'ndaki birçok petrol kuyusu IŞİD'in elinde. Bu nedenle Kerkük'ten Ceyhan'a ham petrol sevkıyatının yakın zamanda istenen seviyeye çıkamayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

Cihat, petrol üretiminin Kerkük ve Kerkük'e bağlı Dubis ve Cambur kuyularından yapıldığını sözlerine ekledi. 

Kerkük'ten Ceyhan'a daha önce merkezi hükümetin kontrolündeki boru hattıyla petrol sevkıyatı yapılıyordu. Ancak terör örgütü IŞİD'in sabotajları nedeniyle boru hattında tahribat meydana gelmiş ve Mart 2014 itibarıyla ihracat durmuştu. 

Merkezi Irak hükümetiyle Kürt yönetimi, heyetler arası aylarca süren görüşmelerin ardından 13 Kasım'da petrol ihracında anlaşmaya varmıştı. 

Söz konusu anlaşma 1 Ocak'tan itibaren Kürt yönetiminin, kendi bölgesinde ürettiği 150 bin varil petrol ile Kerkük'ten çıkarılacak 300 bin varil petrolü merkezi hükümetin kontrolünde Ceyhan'a sevk etmesini öngörüyordu.

www.ulastirma.com.tr

Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim