• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kıbrıs'ta petrol için sondaj çalışması başladı

Kıbrıs'ta petrol için sondaj çalışması başladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kıbrıs'ta ilk sondaj çalışmasının başladığı törende enerji kalemlerinin dünyada savaş gerekçesi iken Kıbrıs'a barış getireceğini söyledi.

Kıbrıs'ta petrol için sondaj çalışması başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kıbrıs'ta ilk sondaj çalışmasının başladığı törende enerji kalemlerinin dünyada savaş gerekçesi iken Kıbrıs'a barış getireceğini söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) KKTC’nin tahsis ettiği sahada Türkyurdu-1 arama kuyusu ile başlattığı sondaj çalışması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldız, öncelikle kazasız belasız bir çalışma dönemi temenni ettiğini söyledi.
 
Bugün yalnızca siyasetin değil, aynı zamanda tekniğin de gereği olan bir sondaj çalışmasına başlandığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: ”Kendi petrolümüzü, kendi doğal gazımızı arayacağız. Peşinen şunu söylemeliyim; ilk sondajda dünyadaki istatistikler binde bir oranında bulma ihtimalini ortaya koyuyor. Yani bu kuyudan petrol çıkmayabilir. Ama KKTC’nin bütün jeolojik yapısını, yer altı haritasını bir nevi ortaya çıkartacak bir sondajdır.
 
Bu bir sondaj paketinin bir parçası. Buraya yaklaşık 100 tır malzeme taşındı. Aynı zamanda ekonomik hareketlilik demektir bu çalışma. Bütün vatandaşlarımıza sirayet edecek bir çalışma.
 
Biz bu çalışmaya çok önem veriyoruz. Yalnızca petrol ve doğalgaz çıkması açısından değil, aynı zamanda stratejik bir önemi olduğu için ve teknik gerekçeler olduğu için.”
 
Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına çok önem verdiklerini ve bu çalışmalara ayrılan bütçenin 12-13 kat artırıldığını anlatan Yıldız, ”Eğer varsa biz bunu mutlaka bulacağız dedik. Şu ana kadar yaptığımız sondaj çalışmalarının metraj olarak uzunluğu tam Edirne-Kars arasındaki kilometreye eş değer” dedi.
 
Denizlerdeki çalışmalar
 
Arama ve üretim faaliyetlerin yalnızca karada değil, aynı zamanda denizlerde de devam ettiğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Karadeniz’le beraber şimdi Akdeniz’de de çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
 
Akdeniz’de şu anda Shell ile beraber arama faaliyetleri sürdürüldüğünü kaydeden Yıldız, İskenderun ve Mersin açıklarında yapılacak çalışma için şu ana kadar 12 büyük uluslararası firmanın başvuruda bulunduğunu bildirdi.
 
Günde 1 varil üreten kuyunun da bin varil üreten kuyunun da kendileri için değerli olduğunu ifade eden Taner Yıldız, ”Kuyular damlaya damlaya petrol üniteleri oluşturuyor” dedi.
 
KKTC’de yapılan çalışmanın özellikle barışın bir gerekçesi olacağına inandığını belirten Yıldız, ”Enerji kalemleri dünyada savaş gerekçesi iken, Ada’da bir barış gerekçesi olacaktır” dedi.
 
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da törende yaptığı konuşmada Türkyurdu-1 adını verdikleri kuyuda yaklaşık 3 bin metre sondaj yapılacağını ve çalışmanın 4 ay kadar süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.
 
Konuşmaların ardından KKTC Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Bakan Yıldız sondaj kulesine çıkarak çalışmayı başlattılar.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim