• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

"Kılavuz Kaptanlar Haftası" etkinlikleri düzenlendi

"Kılavuz Kaptanlar Haftası" etkinlikleri düzenlendi
Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) 26–31 Mayıs 2014 tarihlerinde, meslek şehitlerini anmak ve kılavuz kaptanları tanıtmak amacıyla “Kılavuz Kaptanlar Haftası” adı altında çeşitli etkinlikler düzenledi.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) 26–31 Mayıs 2014 tarihlerinde, meslek şehitlerini anmak ve kılavuz kaptanları tanıtmak amacıyla “Kılavuz Kaptanlar Haftası” adı altında çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu yıl yedincisi düzenlenen hafta kapsamında bu yıl da, çeşitli anma ve tanıtım etkinlikleri yapıldı.

“Kılavuz Kaptanlar Haftası” Kapt. Cevdet Çubukçu, Kapt. Vahit İğneci, Kapt. Lütfü Berk, Kapt. Fahrettin Aksu, Kapt. Levent Ruhi, Kapt. Behzat Özgür ve varsa geçmişten bugüne mesleğini yaparken hayatını kaybeden, ismi duyulmamış diğer meslek şehitlerinin anılarına geleneksel olarak her yıl düzenleniyor. Şehit kılavuz kaptanlar; Türk denizlerinin, kıyı ve limanlarının emniyeti ve korunması için çalışırken görevleri başında meslek şehidi oldular. Haftayı düzenleyen TKKD 2014 yılı panel konusunu “Türk Boğazlarında Acil Durum Yönetimi” başlığı altında düzenledi.

daadadwadw.jpg

Kılavuz Kaptanlar Haftası’nın ilk etkinliği meslek şehitlerini anma töreni oldu. 26 Mayıs 2014 Pazartesi günü sabah saat 09.30’da TKKD tarafından, Türkiye’nin tüm kılavuzluk teşkilatlarının eş zamanlı katılmaya bir anma töreni düzenlendi. Kadıköy Fahrettin Aksu Kılavuzluk İstasyonu’nda yapılan törende deniz şehitleri anısına bir dakika saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Törene; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Müh. Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kapt. Olcay Özgürce, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi Trafik ve Kılavuzluk Hizmetleri Dairesi Başkan Yardımcısı Nihat Bozkurt, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Tahir Sarıoğlu, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Onursal Başkanı Müh. Erkan Dereli, Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kapt. Saim Oğuzülgen, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Birol Bayrakdar ve Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur katılım gösterdiler ve Kılavuz Kaptan Muammer Arslantürk törenin açılışını yaparak TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar'ı kürsüye davet etti. Akpınar Soma'da maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden maden işçilerini rahmetle anarak başladığı konuşmasına şu şekilde devam etti; "Bildiğiniz gibi denizcilik endüstrisi emniyet zincirinin vazgeçilmez en önemli parçası olan kılavuz kaptanlar, güvencenin insana dönüşmüş şeklidir. Geçmişten bugüne bu mesleği yaparken hayatını kaybeden arkadaşlarımız; Kaptan Cevdet Çubukçu, Kapt. Vahit İğneci, Kapt. Lütfü Berk, Kapt. Fahrettin Aksu, Kapt. Levent Ruhi, Kapt. Behzat Özgür, Kapt. Süreyya Güler ve diğer meslek şehitlerimiz anısına her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz 'Kılavuz Kaptanlar Haftası' bünyesinde bu sene de çeşitli etkinlikler de bulunacağız. Amacımız, ulusal ve küresel değerleri koruyan, çevreyi koruyan kritik ve zamanında hizmet veren, emniyet açısından denizcilik endüstrisine kimsenin veremeyeceği katkılarda bulunan kılavuz kaptanları kamuoyuna tanıtmaktır."

Akpınar'ın ardından Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve eski Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Birol Bayrakdar ve Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur haftanın anlamını vurgulayan konuşmalar yaptılar.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kapt. Olcay Özgürce yaptığı kısa konuşmada; "Kıyı Emniyeti olarak en önemli unsurumuz olan kılavuz kaptanlarımız için en iyisini yapmak görevimizdir, bunun için 10 adet kılavuzluk botunun ihale aşamasında bulunuyoruz" dedi. Özgürce ayrıca Türk Boğazlarında görev yapan Türk kılavuz kaptanlarının geçen yıldan itibaren guruplar halinde model gemiler üzerinde eğitim almak üzere Fransa’ya gönderilmeye başlandığını söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Müh. Cemalettin Şevli ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bu güzide topluluğun bu anı yaşaması dolayısıyla Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğini tebrik ediyorum. Şunu söylemek istiyorum ki; kılavuz kaptanlar ülkemizin iç sularında özellikle İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı gibi Dünya’nın en zor su yollarında bilgisiyle, tecrübesiyle ve temsiliyle her türlü fedakarlığı gösterip gece gündüz demeden bu görevi yaparken bizler belki uyuyoruz veya eğlencedeyiz, veya seyahatteyiz ama onlara olan şükranlarımızı minnetimizi ve memleketimize verdikleri o katkıyı hiçbir zaman unutmamalıyız. Aileleri ve çocuklarının yaptığı fedakarlıkları bizler denizde çalışırken yüreğimizde yaşıyoruz. Akraba ve ailelerine başsağlığı dilediğimiz şehitlerimizi de her zaman kalbimizde yaşatmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Daha sonra şehit kılavuz kaptan Süreyya Güler'in oğlu ve eşi ile, yine şehit kılavuz kaptan Namık Kemal Aydın'ın kızı ve eşine birer teşekkür plaketi takdim edildi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kapt. Olcay Özgürce, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Müh. Cemalettin Şevli ve TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar tarafından plaketlerin takdimi sırasında duygusal anlar yaşandı. Son olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kapt. Olcay Özgürce, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Müh. Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Hüseyin Gani Aygün ve TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar tarafından deniz ve meslek şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı.

Yeni Dernek Merkezi Açılışı

TKKD senelerdir Tophane'de bulunan Dernek merkezini Kadıköy'e taşıdı. Bundan böyle Caferağa Mah. Albay Faik Sözdener Cad. Damga Sk. No: 21 D: 2 Kadıköy / İstanbul adresinde faaliyetlerini sürdürecek.

Fahrettin Aksu Kılavuzluk İstasyonu’nda yapılan törenin ardından tüm katılımcılar ve protokol dernek merkezinin açılışını gerçekleştirmek üzere merkeze gelerek kurdele kestiler ve düzenlenen kokteyle katıldılar.

Anıları Tazeleme Yemeği

Kılavuz Kaptanlar Haftası çerçevesinde emekli kılavuz kaptanlar için düzenlenen “Anıları Tazeleme Yemeği”ne eski-yeni kılavuz kaptanlar katılım gösterdi. 28 Mayıs 2014 Çarşamba günü Caddebostan Kavala Restoran'da yapılan yemekli toplantıya pek çok kılavuz kaptan katılım gösterdi.

Yemekte Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar, Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve eski Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen ve kılavuz kaptanlık mesleğini 50 yıl boyunca sürdürmüş olan ve bugün 91 yaşında bulunan Kapt. Nurettin Şahinoğlu birer konuşma yaptılar. Daha sonra emekli kılavuz kaptanlara plaketleri takdim edildi.

“Türk Boğazlarında Acil Durum Yönetimi” Paneli

Kılavuz Kaptanlar Haftası, bünyesinde bu yıl yedincisi düzenlenen panelin başlığı “Türk Boğazlarında Acil Durum Yönetimi” olarak belirlendi. Panel Kozyatağı Byotel'de 31 Mayıs 2014 Cumartesi günü yapıldı.

Panel'de açılış konuşmasını TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar gerçekleştirdi. Daha sonra TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kapt. Saim Oğuzülgen, Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Bülend Temur ve TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Onursal Başkanı Müh. Erkan Dereli birer konuşma yaparak Kılavuzluk Haftası'nın önemini vurguladılar.

Moderatörlüğünü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Kapt. Olcay Özgürce'nin üstlendiği panelde sırasıyla; Eski Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Kapt. Özkan Poyraz, TKKD Eski Başkanı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kıdemli Kılavuz Kaptan Dr. Ali Cömert, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi Kurtarma Uzmanı Kapt. Ömer Asmalı ve TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. İsmail Akpınar sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panel sonunda konukların konuşmacılara sorular yönelttiği soru cevap kısmının ardından katılımcılara ve etkinlik sponsorlarına TKKD tarafından plaketleri takdim edildi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim