• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Kırklar Mağarası turizme kazandırılacak

Kırklar Mağarası turizme kazandırılacak
Köse Kaymakamı Arif Karaman, Kırklar Mağarası'nda altyapı çalışmalarına kısa süre sonra başlanacağını bildirdi.

Karaman, Köse ilçesine bağlı Salyazı beldesindeki Kırklar Mağarası'nın, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 10 yıl önce doğal tabiat varlığı olarak tescil edildiğini söyledi.

Gümüşhane'nin Doğu Karadeniz alternatif turizm bölgesinde olduğunu, kendiliğinden oluşan ve dünyada eşine az rastlanan damlataş sarkıt mağaraları bulunduğunu ifade eden Karaman, "MTA Genel Müdürlüğünün 2012 yılında yaptığı çalışmayla Kırklar Mağarası'nın turizme uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sırasında, vatandaşlarımızın bilinçsizce buradan istifade etmek istemeleri sonucu özellikle mağaranın giriş kısımlarında, doğal yapıda bozulmalar meydana geldiği saptanmıştır. Eğer bu doğal zenginliğe gereken önem verilmeyip korunmaz ve sürdürülebilir turizme kazandırılmazsa bu tahribat daha da artacaktı" dedi.

Amaçlarının bölgede bulunan bu kaynağın doğal yapısına uygun olarak korunmasını sağlamak olduğunu kaydeden Karaman, şöyle devam etti:

"Kırklar Mağarası, aslına uygun şekilde turizme kazandırılarak ilçemizin, ilimizin, aynı zamanda da bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla Köse Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2013 yılı teklif çağrısına projemiz sunuldu. 2013 yılı Kültür ve Turizme Yönelik Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 540 bin 488 liralık projemiz uygun görüldü. Projemizin 329 bin 433 lirası Doka tarafından hibe olarak, kalan miktar ise İl Özel İdaresi kaynaklarından karşılanacaktır."

Karaman, Kırklar Mağarası'nın bölge turizmi açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, "MTA raporu ile turizme açılması uygun görülen ve yalnızca bu bölgeye has coğrafi şartlar sonucu ortaya çıkan Kırklar Mağarası'nda altyapı çalışmalarına kısa süre sonra başlanacaktır. Kırklar Mağarası'nın mağara içi aydınlatması, mağara içi yürüyüş yolları ve aslına uygun çevre düzenlemesi yapılacaktır. Projemiz nisan ayı içerisinde ihale edilecek ve yaz aylarında turizme açılması planlanmaktadır" dedi.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim