• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Kıyı işgalcilerine Meclis takibi

Kıyı işgalcilerine Meclis takibi
Milli Emlak Müdürlüğü’ne ünlü turizm merkezlerinde yaptırılan pilot çalışma sonunda 100 metrekareden 145 dönüme kadar değişen binlerce dönüm arazi üzerinde 455 işgal belirlendi. İlgili bakanlıklar sorumluluğu birbirine attı.

Kıyı işgalcilerine Meclis takibi

Milli Emlak Müdürlüğü’ne ünlü turizm merkezlerinde yaptırılan pilot çalışma sonunda 100 metrekareden 145 dönüme kadar değişen binlerce dönüm arazi üzerinde 455 işgal belirlendi. İlgili bakanlıklar sorumluluğu birbirine attı.

TBMM Dilekçe Komisyonu, sahil ve plajları; “çit, tel örgü, ‘girmek yasak’ tabelası, hendek ve kazık” gibi engeller oluşturarak halkın kullanımına kapatan, kendi şezlong ve şemsiyelerini koyarak kıyıları parselleyenlerin işgal haritasını çıkardı. TBMM Dilekçe Komisyonu, Türkiye’nin ünlü tatil ve turizm merkezleri olan Antalya, Muğla ve Aydın’ın işgal haritasını çıkardı. TBMM’nin Milli Emlak Müdürlüğü’ne 2009 yılı sonu itibariyle yaptırdığı pilot çalışmada, işgal edilen alanlar metre metre, işgal eden kişi ve kurumlar ise isim isim belirlendi. Türkiye’nin ünlü turizm şirketleri ve tatil köylerinin de bulunduğu üç ili kapsayan listede tam 455 kişi ve kurum bulunuyor.

İşgalde Muğla ilk sıradaÜç il arasındaki en çok işgal 211 rakamla gözde turizm ve tatil bölgesi Muğla’da gerçekleşti. Muğla’daki işgalin dağılımı kayıtlara, Datça’da 24, Marmaris’te 169, Milas’ta 4 ve Bodrum’da 14 olarak geçti. Muğla’da tek bir kişi tarafından işgal edilen arazinin büyüklüğü 42 dönüme kadar ulaşıyor. İkinci sıradaki il 186 işgalle Antalya oldu. Antalya’daki işgaller Alanya 33, Kaş 1, Kemer 99, Konyaaltı 17, Finike 10, Gazipaşa 8, Manavgat 12, Serik 3, Kumluca 1 ve Muratpaşa 2 olarak belirlendi. Antalya’da işgalciler arasında bir de öğretmenevinin büfesi bulunuyor.

Aydın’da belediye işgalci

Aydın’daki kumsal ve plajları işgal sayısı ise 58. Didim’de 28, Kuşadası’nda 30 yasadışı işgalin belirlendiği çalışmada, Didim Belediyesi’nin 8 ayrı yerde işgalci konumda olduğu ortaya çıktı. Kuşadasındaki işgallerde özellikle Davutlar’da 25 kişi ve kurumun 145’er dönümlük kumsal arazilerini işgal ettiği gözlendi. Devlet tarafından bu kişi ve şirketlere 240 TL ila 4 bin TL arasında komik ecrimisil uyguladığı belirlendi. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, işgal incelemesini tüm kıyıları kapsayacak şekilde genişletmeyi planlarken, “bu işgallere son verilecek. Kurumlar arasındaki yetki dağınıklığı gerekirse kanuni düzenlemelerle giderilecek” dedi.

Suçu birbirlerine attılar

Dilekçe Alt Komisyonu’nun toplantıya çağırdığı veya resmi yazışma yaptığı Bayındırlık, Çevre, Kültür, Maliye, İçişleri ve Adalet bakanlıkları işgal konusunda “yetki dağınıklığı var” diyerek suçu birbirlerine attı.

Açıklamaları özetle şöyle:

- Çevre Bakanlığı temsilcileri: “Kıyı işgalleri ‘ecrimisil’ (işgal edilen yerlerden devletin geriye dönük ceza alması) uygulamasından kaynaklanıyor, işgalciler bunu hak görerek küçük miktarda para ödeyip işgali meşru hale getiriyor. Kanuna aykırı davrananlar arasında kamu kurumları da var. Mesela Lara’da PTT ve Adalet Bakanlığı tesislerinin deniz tarafında ihlaller var. Kıyıdaki kamu tesislerinin çoğunda bu söz konusu.”

- Bayındırlık Bakanlığı temsilcileri: “Temel problem bakanlıklar arasındaki yetki karmaşası. Bazı yetkiler amacı dışında kullanılabiliyor. Kıyı kenar çizgilerinin envanterinin çıkarılmasına ihtiyaç var.”

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Ecrimisil uygulaması işgallere meşruiyet kazandırma değildir. Sebeplerin başında bu konudaki görev yetkinin bir çok kurum ve makama dağıtılmış olması gelmektedir.”

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay: “İşgaller sadece bakanlığımız, valilik, kaymakamlıklar ve belediyeleri ilgilendiren bir konu olmayıp, Maliye ve Kültür Turizm bakanlıklarının da bu konuda sorumlulukları vardır. Sorunun ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca koordinasyon içinde ela alınması uygun olacaktır.”

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin: “İşgallerin çözümü, yargısal uygulamalar sonucu oluşacak Yargıtay içtihatları ile açıklığa kavuşacak.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim