• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Kıyıyı 49 yıl kullanma hakkı'na kısmi iptal

Kıyıyı 49 yıl kullanma hakkı'na kısmi iptal
Anayasa Mahkemesi, kıyılardaki tersane, yat limanı, iskele, rıhtım, boru hattı ve benzeri yapıları 49 yıldan daha az süreli kullanım izni olanlara, 49 yıl irtifak (kullanma) hakkı veren düzenlemeyi kısmen iptal etti.
Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) 1’i çevreyle ilgili 3 önemli iptal kararı çıktı.
 
AYM, kıyılardaki tersane, yat limanı, iskele, rıhtım, boru hattı ve benzeri yapıları 49 yıldan daha az süreli kullanım izni olanlara, “Mali yükümlülükleri yerine getirme, varsa bakanlık aleyhine açtığı davadan kayıtsız-şartsız feragat” şartıyla 49 yıl irtifak (kullanma) hakkı veren düzenlemeyi kısmen iptal etti. İptal başvurusunu Danıştay 10. Dairesi yaptı. Daire, 5793 sayılı Kanun’un 29. maddesiyle getirilen geçici 8. maddenin anayasaya aykırı olduğunu savundu ve iptalini istedi. AYM, “özel düzenlemeler hariç olmak üzere” ibaresini “belirsiz” ve “soyut” görerek, iptal etti. AYM kaynakları maddenin diğer hükümlerinin iptal edilmediğini ve yürürlükte olduğunu açıkladılar.
 
SPOR KULÜBÜNE İCRA MÜMKÜN
 
AYM 2. iptal kararıyla spor kulüplerinin isim haklarına haciz ve bu alacaklara devir yolunu da açtı. Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a eklenen “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait alacaklar hariç olmak üzere, spor kulüplerinin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı nezdindeki isim haklarından doğan alacakları haczedilemez ve bu alacaklar devir ve temlik edilemez” fıkrasının iptalini istedi. AYM haciz ve devir yasağını anayasa aykırı buldu ve iptal etti. AYM, Danıştay 5. Dairesi’nin başvurusu üzerine ise Rekabet Kurulu’na “Kurul, ihtiyaca uygun kuruluş ve kadro statülerinin düzenlenmesinde serbesttir. Kadroların iptali ve ihdası Kurul’ca yapılır” şeklinde tanınan kadro serbestini de anayasaya aykırı buldu ve iptal etti.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim