• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Kızıldeniz'in kapısı: Bab-ül Mendep Boğazı

Kızıldeniz'in kapısı: Bab-ül Mendep Boğazı
Bab-ül Mendep boğazı dünyanın petrol ticaretindeki önemli geçiş noktalarından biri. 32 kilometre genişliğindeki boğaz, Kızıldeniz'i Hint okyanusuna bağlıyor ve onbinlerce gemi Asya'dan Afrika'ya geçiyor

Yılda ortalama 33 bin ticarigeminin geçiş yaptığı Bab-ül Mendep boğazının ticari hacim değeri yıllık 1,8 trilyon dolar. Afrika'da yeri haritada bile zor bulunan Cibuti'nin stratejik olarak önemi, Bab-ül Mendep suyoluna kıyısı bulunduğu ve dünyanın petrol ihraacatının geçiş noktalarından biri olmasından kaynaklanıyor.

Afrika kıtası ile Asya kıtasını birbirinden ayıran Bab-ül Mendep boğazının kuzeydoğu ucunda Yemen, güney batı ucunda ise Arap dünyası ve Afrika'nın en küçük ülkelerinden biri olan Cibuti yer alıyor.

Bab-ül Mendep boğazı dünyanın petrol ticaretindeki önemli geçiş noktalarından biri... 32 kilometre genişliğindeki boğaz, Kızıldeniz'i Hint okyanusuna bağlıyor ve bu boğaz sayesinde her yıl onbinlerce ticarî gemi Asya'dan Afrika'ya geçiş yapabiliyor. Zira Akdeniz ve Kızıldeniz'i Hint okyanusuna bağlayan boğaz, Ümit Burnu'nu dolaşmadan, mesafeyi dört kat kadar azaltan ve dolayısıyla ticareti kolaylaştıran stratejik bir geçiş...

Yılda ortalama 33 bin ticarî geminin geçiş yaptığı Bab-ül Mendep boğazının ticari hacim değeri yıllık 1,8 trilyon dolar. Sadece bir senede geçen petrolün değeri 315 milyar doların üzerinde... Dünya petrol ihracaatının yüzde 26'sı bu bölgeden geçiyor.

Boğazı önemli kılan bir başka unsur da Basra körfezine olan yakınlığı... Aden Körfezi çıkışlı petrolü batılı ülkelere götüren güzergâh Babül Mendep boğazından geçiyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim