• BIST 9080.36
  • Altın 2325.321
  • Dolar 32.3781
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Kızkumu Koyu'na turnikeli koruma talebi

Kızkumu Koyu'na turnikeli koruma talebi
Ziyaretçilere denizin üzerinde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı'ndaki koyun, korunması amacıyla çevreciler ve köy halkı tarafından turnike sistemi oluşturulması istendi.

Marmaris'in Orhaniye köyünde denize doğru uzanan ve 600 metre uzunluğundaki kumdan yoluyla ziyaretçilere denizin üzerinde yürüyormuş hissi veren Kızkumu Plajı'ndaki koyun, korunması amacıyla çevreciler ve köy halkı tarafından turnike sistemi oluşturulması istendi.

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, her gün binden fazla turistin ziyaret ederek üzerinde yürüdüğü deniz içindeki kumdan doğal yolun dağıldığını söyledi.

Böyle bir yolun dünyada tek olduğunu tespit ettiklerini ileri süren Ersan, deniz içindeki yolun korunması için geçen yıl girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Bu doğrultuda Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanlığı'ndan uzman bir ekibin bölgede inceleme yaptığını hatırlatan Ersan, inceleme sonunda plajın korunabilmesi için turnike yapılması ve sınırlı sayıda ziyaretçiye izin verilmesi kararlaştırıldığını anlattı.

Aradan bir yıl geçmesine rağmen hala kararın uygulanmadığını vurgulayan Ersan, ÖÇKK'nın da yeni düzenlemeyle kapatılarak, özel çevre koruma bölgelerinin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'ne devredilmesiyle kararın rafa kalkması endişesi yaşadıklarını bildirdi.

Kızkumu koyunun korunması için turnike projesinin gerçekleşmesi ve turnikeden geçen kişi sayısının da sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Ersan, plaja tek seferde 140 kişinin girmesi ve bu kişilerin de sadece 45 dakika kumdan yolu kullanmasının uygun görüldüğünü belirtti.

Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar ise Kızkumu Plajı'na gelen yerli ve yabancı turistlerin her geçen gün sayısının arttığına işaret etti. Kızkumu'nun özellikle cip safari turlarının en önemli uğrak yeri olduğunu dile getiren Ulupınar, Kızkumu koyunun, köylerinin tanınmasında önemli paya sahip olduğunu ve bu nedenle buranın korunmasını istediklerini ifade etti. Ulupınar, turnike projesinin hayata geçirilmesi için de ilgililerden destek beklediklerini bildirdi.

-Kızkumu efsanesi-

Kızkumu ile ilgili efsaneye göre, yaklaşık üç bin yıl önce Baybassos Kenti'nin kralı, düşmanlarıyla giriştiği uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kenti ele geçiren düşmanlar, kral ile halkını öldürür. Kralın güzelliğiyle meşhur prensesi, korsanlardan kaçmaya çalışır. Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen Prenses, mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe deniz üzerinde bir yol oluşmaya başlar. Havanın karanlık olması nedeniyle yolunu kaybeden Prenses, eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir. O günden sonra da koy, Kızkumu olarak adlandırılır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim