• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

'Kızkumu Plajı tehlike altında' iddiası

'Kızkumu Plajı tehlike altında' iddiası
Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Marmaris'in Orhaniye Köyü'ndeki denizin içine uzanan kumdan doğal yolun yok olma tehlikesi bulunduğunu belirtti.

Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Marmaris'in Orhaniye Köyü'ndeki denizin içine uzanan kumdan doğal yolun yok olma tehlikesi bulunduğunu belirtti.

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan bir kafede düzenlediği basın toplantısında, Kızkumu'nun, içerisinde yer aldığı Orhaniye Koyu'ndaki doğal akıntılar ve sualtı florasındaki değişikliklerden dolayı zarar gördüğünü savundu. Ersan "Bundan 25 sene önce deniz suyu, Kızkumu üzerinde yürüyenlerin ancak topuklarını ıslatırdı. Şimdi neredeyse insanın diz kapağına ulaştı" dedi.

Ersan daha önceden Kızkumu Plajı için tehlike çanlarının çalmaya başladığını belirterek, "Biz 2000'li yıların başında bu tehlikenin farkına vardık. Şikayetlerimizi, isteklerimizi, başta Çevre Bakanlığı ve ÖÇKK olmak üzere ilgili makamlara ulaştırdık. Rapor halinde sunduğumuz şikayette Kızkumu'nun geleceğini asıl tehlikeye sokan unsurların, Orhaniye Koyu'ndaki doğal akıntılar ve sualtı florasındaki değişiklikler olduğunun altını çizdik. Sorunun çözümü için, bölgede deniz dolgularına kesinlikle izin verilmemesini, yat ve teknelerin demir atmalarının engellenmesini istedik. Ancak şimdiye dek tek yapılan şey develere getirilen yasak. Bir de geçtiğimiz Mayıs'ta ÖÇKK, Kızkumu girişine turnike kurulacağını, aynı anda en fazla 50 kişinin yürümesini sağlayacaklarını duyurdu. Turnike, bu yıl hayata geçirilmedi, seneye kaldı. Burada bazen, aynı anda yaklaşık bin, bir gün içinde ise 5 bin insan yürüyor. Bu nasıl koruma" diye konuştu.

KIZKUMU EFSANESİ

Orhaniye köyü sakinlerinin anlattığı, geçmiş yıllardan günümüze kadar gelen Kızkumu ile ilgili efsaneye göre, 3 bin yıl önce Baybassos Kenti'nin kralı, düşmanlarıyla giriştiği uzun yıllar süren savaşı kaybeder. Kenti ele geçiren düşmanlar, kral ile halkını öldürür. Krallığın güzelliğiyle meşhur prensesi, korsanlardan kaçmaya çalışır.

Deniz kıyısına gelen ve yüzme bilmeyen Prenses gerçekleşen mucize sonucunda eteğine doldurduğu kumları serptikçe deniz üzerinde bir yol oluşmaya başlar. Havanın karanlık olması nedeniyle yolunu kaybeden Prenses, eteğindeki kumlar bitince boğularak yaşamını yitirir. O günden sonra da koy, Kızkumu olarak adlandırılır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim