• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

KKHY kuruluşunda beklenmedik sıkıntı

KKHY kuruluşunda beklenmedik sıkıntı
Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın faaliyetlerine son verilerek, tasfiye edilmesinin ardından, Kuzey Kıbrıs Hava Yolları'nın (KKHY) kurulması için çalışmalar devam ediyor.

KKHY'nin kuruluşunda beklenmedik sıkıntı

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın faaliyetlerine son verilerek, tasfiye edilmesinin ardından, Kuzey Kıbrıs Hava Yolları'nın (KKHY) kurulması için çalışmalar devam ediyor.

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) faaliyetlerine son verilerek, tasfiye edilmesinin ardından,18 Ocak;ta ortaklık sözleşmesi imzalanan yeni havayolu şirketi Kuzey Kıbrıs Hava Yolları'nın (KKHY) kurulması için çalışmalar devam ediyor.

Yüzde 60'ı KKTC özel sektörü, yüzde 30'u KKTC Bayındırlık Ulaştırma Bakanlığı;nın kuracağı şirket aracılığıyla KKTC devleti ve yüzde 10'u da Türk Hava Yolları'na (THY) ait 20 milyon lira sermayeli yeni havayolu şirketinin Kıbrıslı Türk ortakları, işlemlerin uzamasından dolayı şirkete yatırdıkları parayı vadeli hesaba aktardı.

Hissedarlar temsilcisi İşadamı Günay Çerkez, konuyla ilgili olarak Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, KKTC'de ilk kez bu modelde bir şirket kurulduğunu belirterek, zaman almasının normal olduğunu, normal bir şirket kurma işleminin bile bir ay aldığını söyledi.

''Ocak ayında ortaklık sözleşmesi imzalandıktan sonra hisse miktarının yüzde 25'ini bankaya yatırmalarının istendiğini ve bu parayı verdiklerini, ancak daha sonra beklenmedik sıkıntılar doğduğunu'' ifade eden Çerkez, Türkiye'de kurulması gereken şirketin hissedarlarının yüzde 51'in Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olması gereği üzerine Türkiye Sivil Havacılık Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak KKTC'li hissedarların Türkiyeli addedilmesinin sağlandığını anlattı.

Günay Çerkez, şirket ana sözleşmesinin imzalanmasının uzayacağı anlaşılınca, hissedarların yatırdıkları parayı vadesiz hesaptan alıp vadeli hesaba aktarmak istediğini, bu amaçla paranın kendisinin ve diğer hissedar Ünal Çağıner'in açacağı vadeli bir hesaba aktarılmasına karar verdiklerini söyledi.

Uluslararası bir şirket kurmanın kolay olmadığına vurgu yapan Çerkez, ilk defa devlet, özel sektörden 26 firma veya kişi ve THY ortaklığında böylesi bir şirket kurulacağını, KKTC'de normal bir şirket kurmanın bile 29 gün sürdüğünü anlattı. Çerkez, ''Gecikme normal'' dedi.

Günay Çerkez, KKHY'nin martta uçacağı söyleminin THY ile yapılan görüşmelerde ''turizm sezonu yakalanmak isteniyorsa martta uçuşların başlaması gerekir'' denilmesinden kaynaklandığını belirterek, ''Ama bir havayolu şirketi kurmak 6-10 ay alır, kolay değildir'' ifadesini kullandı.

Basının olaylara negatif yaklaşmamasını isteyen Çerkez, temkinli ve dikkatli hareket ettiklerini vurguladı ve Türkiye Sivil Havacılık Dairesi'ne başvurunun da 22 Şubat'ta yapıldığının unutulmamasını istedi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de, KKHY'nin kurulması çalışmalarının sürdüğünü belirterek, işlemler devam ederken hissedarların yatırdıkları paraları vadesiz hesaptan alıp vadeli hesaba aktarmak istediğini, bunun da normal olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim