• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

KKTC'de gümrükçüler greve başladı

KKTC'de gümrükçüler greve başladı
Hükümetle, sendika arasındaki farklı görüşler nedeniyle başlayan gümrük eyleminin devam etmesi, gerek limanlarda, gerekse kara sınır kapılarında ciddi sorunlar yaratıyor.

GÜMRÜKÇÜLER GREVE BAŞLADI

Hükümetle, sendika arasındaki farklı görüşler nedeniyle başlayan gümrük eyleminin devam etmesi, gerek limanlarda, gerekse kara sınır kapılarında ciddi sorunlar yaratıyor.

KKTC'nin gümrük kapıları her gün 15.30'da kapanıyor ve geçiş yapanlar herhangi bir denetime tabi tutulmuyor.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, sendikadan anlayış beklerken, gümrük çalışanları, ek mesailer konusunda sorunlar devam ettiği sürece eylemlerini sürdürmekte kararlı görünüyor. Gümrükçüler, 15.30 sonrası ek mesaiye gitmiyor.

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç- Sen) Başkanı Memduh Çeto, “eylemlerimizde kararlıyız, ama sorunlarımızın çözümü için hükümetten diyalog çağrısı bekliyoruz” dedi.

Çeto, “Sayın Başbakan veya Sayın Mailye Bakanı yeri ve zamanı söylesin, biz anında gideriz; aynı şey Sendikal Platform için de geçerlidir, birlikte gider görüşürüz” dedi.

Çeto, hiç bir sınır kapısında, görevli bulunması gereken hiç bir noktada saat 15.30 sonrası bir tek gümrükçü bulunmadığını yeniden hatırlatırken, “Sanıyorlarsa ki bu iş uzadıkça, halının altına sorunlar süpürüldükçe unutulup gidecek, yanılıyorlar” diye konuştu.

Eylemlerinin devamında kararlı olduklarına değinen Çeto, “Dün hükümet Ekim 2010’dan kalan ek mesaiyi ödedi. Sandı ki, gümrükçüyü satın alacak, kimse 15.30 sonrası çalışmadı” şeklinde konuştu.

Çeto, Ercan Havaalanı için de “zaten artık orası iç hatlar havaalanına döndü, gümrüğe gerek yok ki” diye konuştu.

Ercan’daki duty free dükkanlarının iki anahtarlı olduğuna da değinen Çeto, “Duty free dükkanları biri mal sahiplerinde biri de gümrükçülerde olmak üzere iki anahtarla açılırdı. Artık bu uygulama da kaldırıldı, mal sahiplerinin tek anahtarıyla açılıyor, kimsenin iç hatlar havaalanına dönen Ercan’da gümrükçüye ihtiyacı yok” bilgisini verdi.

Maliye Bakanı: Çeto gelsin görüşelim

Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Gümürk Müdürü’ne söyledik, önlem almasını istedik. Herhalde herkes eylemde değildir” dedi. Tatar, kapılarda 15.30 sonrası gümrükçü bulunmadığını doğruladı ancak tedbir alınacağını söyledi.

Bakan Tatar, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kamu Görevlileri Yasası’na göre görev verilirse uyulması esastır. Devletin devamlılığı da esastır ve bir tedbir alınması gerekmektedir. Kamu Görevlileri Yasası’nda açık madde var… Mutlaka gümrükçü bulunacak. Eğer görevlendirilen gitmezse, bilemiyorum ama Gümrük Müdürü onun tedbirini alacak. Gereğini yapacak. Devlette meydan okuma ile bir yere varılamaz. Sendika Başkanı ile diyaloga ben de varım. Söyleyin sabah erkenden gelsin. Neticede sendikanın başkanı olabilir ama benim de çalışanımdır… Bu devleti nasıl idare edelim? Ek mesaiyi de ödedik… Herkes hakkını arasın ama bu gemiyi yüzdürmek zorundayız. Devleti rehin alarak bir yere gidilmez. Halkımız bunu tasvip etmez. Devleti tehdit ederek hak aramak olmaz…”

Bu arada, Güç – Sen Başkanı’nın diyalog için davet beklediğini aktardığımız Başbakan İrsen Küçük’ün çalışma arkadaşlarından biri, “Sayın Başbakan, bu diyalog çağrısını her gün yapıyor, biz, sorunların çözümünü istiyoruz ve kapımız açıktır, buyursunlar, gelsinler” dedi.

Aynı yetkili, “Bu sorunların, grevlerin devam etmesi sadece ülkemize zarar veriyor ve bunun devamını kimse istemez, orta yol mutlaka bulunmalı, vatandaşın da talebi budur; tekrar ediyorum, başbakanımız diyaloga açıktır ve bunu her gün dile getirmektedir” diye konuştu.

Araçlar kontrol edilmiyor

Vatandaşlar, bir tek gümrükçü ile karşılaşmadıklarını belirtti. Metehan’da gümrükçülere ait kulübe de tamamen boştu. Pasaport kontrolü yaptıran onlarca kişi, en küçük bir gümrük aramasına tabi olmaksızın rahatlıkla geçiş yaptı.

Bir muhabirimiz Ercan Havaalanı’ndan da bilgi aldı. Ercan’da, günlerden beri 15.30 sonrası gümrükçü bulunmadığı kaydedilirken, Girne Limanı’nın da aynı şekilde olduğu saptandı.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim