• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

KKTC'de liman özelleştirmelerine sendikalardan büyük tepki

KKTC'de liman özelleştirmelerine sendikalardan büyük tepki
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve önceliğin Gazimağusa Limanı olacağını açıklamasına Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve Kamu-Sen'den tepki var.


KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve önceliğin Gazimağusa Limanı olacağını açıkladı. Taçoy, amaçlarının KKTC denizcilik sektörünü geliştirmek ve ekonomiye gelir sağlanmak olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde KKTC’ye günübirlik ziyaret gerçekleştiren Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile Girne Turizm Limanı’nda incelemelerde bulundu.

İki bakan ilk önce Girne Turizm Limanı içerisinde bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sahil Güvenliği ziyaret ederek burada Sahil Güvenliğe yeni alınan botların denize indirileceği yeri inceledi.

İki bakan yetkililer eşliğinde Girne Limanı’nın çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi aldı, limanların geliştirilmesi için fikir alış-verişinde bulundu. Yatların bulunduğu özel işletmenin çalıştırdığı bir bölümü de ziyaret eden ve bilgi alan bakanlar ayrıca Girne Turizm Limanı yolcu giriş çıkış bölümünü de gezdi.

İnceleme ve denetlemelerinin ardından basına açıklama yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bugün, Bilgin ile limanlar ve denizcilik konuları üzerinde detaylı bir şekilde görüştüklerini belirterek, limanların geliştirilmesi ve ülkeye ekonomik katkı sağlaması konularını tartıştıklarını söyledi.

Denizcilik ve denizciliğe bağlı sektörlerin gelişmesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, özellikle taşımacılığın ileriye taşınması ve onun ülkeye ekonomik gelir sağlamasının önemine değinen Taçoy, bu çerçevede  Lojistik Destek Merkezi kurulmasını arzuladıklarını vurguladı.

Türkiye’nin bu yöndeki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini de söyleyen Taçoy, bu konuların ileriye taşınacağına inanç belirtti.

BAKIM İÇİN 500 BİN EURO KAYNAK

Bakan Taçoy, Girne Antik Yat Limanı’nda bulunan mendireğin  ve çevresinin bakımının yapılması için 500 bin euro kaynak ayrıldığını belirterek, bu konuda Planlama İnşaat Dairesi, Kara Yolları Dairesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nden uzmanlar ile çalışma başlatıldığını söyledi.

Taçoy, “Limanların özelleştirilmesi gündemde mi?” sorusu üzerine “evet gündemde” cevabı vererek önceliğin Gazimağusa Limanı’nda olduğunu, burada yapılacak işlerin tamamlanmasının ardından 650 metrelik limanın tek düze bir şekilde düzenleneceğini anlattı. Yıl sonundan sonra ihaleye çıkılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de, KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, KKTC’de yürütülen ulaştırma projelerini gözden geçirdiklerini ve geleceğe yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, KKTC’nin denizcilik potansiyelinin ekonomiye katkı sağlaması için bir master plana ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Bilgin, bu konunun detaylandırılıp derinleştirileceğini ve KKTC denizcilik alanının geliştirileceğini ifade ederek, işbirliği içerisinde daha ileriye taşımak için desteğe hazır olduklarını söyledi.

Limanlar babanızın malı değil

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “limanların özelleştirilmesinin gündemde” olduğu açıklamaları üzerine hükümeti eleştirerek, hükümete; “Limanlar babanızdan miras mı kaldı?” diye sordu.

Bıçaklı, Türk-Sen olarak özelleştirmelere karşı her zaman karşı durduklarını ve bundan sonra da karşı durmaya devam edeceklerini belirterek, toplumu, halkın malı olan bu değerlere sahip çıkmaya çağırdı.

Arslan Bıçaklı yazılı açıklamasında, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un önceki gün yaptığı açıklamada “Limanların özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve önceliğin de Mağusa Limanı’nda olduğunu” söylediğini ifade ederek, “hükümetin bu konuda her hangi bir kararı var mı?” diye sordu.

Bıçaklı, hükümette bulunan siyasi partilerin seçim döneminde halktan böyle bir yetki alıp almadığın da sorarak, şunları dile getirdi:

“Devlerin yani halkın malı olan bu değerleri satmak için hiçbir siyasinin yetkisi yoktur. Türk-Sen olarak özelleştirmelere karşı her zaman karşı durduk bundan sonra da karşı durmaya devam edeceğiz. Toplumun bütününde halkın malı olan bu değerlere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hiçbir siyasiye limanlar babalarından miras kalmadı.”

Kıbrıs Türk Kamu Sen'de tepki var

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), “Gazimağusa Limanının değer biçilmeyecek kadar kıymetli ve bir o kadarda stratejik” olduğunu vurguladı.

Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş yaptığı açıklamada, bir taraftan çözüm süreci için yoğun görüşmeler başlatılıp, Kapalı Maraş’a karşılık, Mağusa Limanı ve Ercan'ın uluslararası trafiğe açılması tartışılırken bir taraftan da Mağusa Limanı’nın özelleştirme kılıfıyla birilerine peşkeş çekilme hazırlıkları yapılmasının, Ercan'ın nasıl üste para da verilerek özelleştirme adı altında peşkeş çekildiğini düşündürdüğünü savundu.

KTHY,DAK,DAİ, Ercan bunların hep halkın ve sivil toplumun karşı çıkışlarına rağmen peşkeş çekildiğini ileri süren Özkardaş, “Hele de olası bir çözümde bir o kadar daha değerli olacaktır. Sanırım Mağusa Limanı için iştahı kabaranlar bunu çok iyi görüşmüşlerdir” dedi.

Özkardaş, özelleştirmelere karşı olduğunu her fırsatta söyleyen ve şu anda da hükümette olan partilerin bu peşkeşlere çanak tutmasının da düşündürücü ve manidar olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim