• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

KKTC’den Ercan’ı kurtarma operasyonu

KKTC’den Ercan’ı kurtarma operasyonu
Kıbrıslı bir Rum, Ercan Havalimanı’nın 600 dönümünü içeren arazisi için AİHM’e gitti. AİHM, KKTC’deki Mülkiyet Komisyonu’na yönlendirdi.

Komisyon, arazinin, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Türk arazisiyle takasını önerdi. AİHM kabul edince, Rum Kesimi, oluşumuna karşı çıktığı Mülkiyet Komisyonu’nun kararını ilk kez tanımış oldu.

KIBRIS sorununda Türkiye’yi AİHM’de açtığı davalar ile sıkıştırmaya çalışan Rum yönetimi, ilk kez kendi kazdığı kuyuya düştü ve KKTC’nin Rum davacıyla yaptığı ‘takas’ anlaşmasını, AİHM’in baskısıyla kabul etmek zorunda kaldı.

Rumların Türkiye aleyhine açtığı davanın, bumerang etkisiyle Rumları vurma süreci şöyle ilerledi:

Mike Timvius davası, AİHM’de Türkiye’ye yönelik açılan 1500’e yakın mülkiyet davasından biriydi. AİHM 2003 yılında, günümüzde Ercan havaalanının üzerinde bulunduğu Lefkoşa’da 600 dönüm tarla ve Girne’de çok sayıda arsanın 1974 öncesi sahibi Mike Timvius’un tazminat talebini haklı buldu, Türkiye’den ‘çözüm bulmasını’ istedi.

Dava 2006 yılında AİHM’in iç hukuk olarak kabul ettiği KKTC’de kurulan Mülkiyet Komisyonu’na geldi. Mülkiyet Komisyonu, 2007’de Mike Timvius ile anlaşarak Girne’deki arsalarına tazminat ödedi. Komisyon, 550 dönümü Ercan havaalanının arazisi içinde kalan 600 dönümlük tarlası karşılığında ise Larnaka kentindeki 27 dönümlük arazi ile takas etti.

AİHM takası onayladı

Ancak Rumlar, 1960’lı yıllarda Türk Cemaat Meclisi’ne ait Larnaka’daki arazi üzerine iki okul yapmıştı. Ayrıca, bugüne kadar Kıbrıs sorununda mülkiyet konusunun takas yöntemiyle çözülmesine karşı çıkıyor ve AİHM’in tanıdığı KKTC’nin kurduğu Mülkiyet Komisyonu’nu reddediyordu.

Larnaka’daki arazinin takas edilmesine 5 yıl direnen Rum yönetimi, AİHM’in geçen yıl Mike Timvius ile varılan anlaşmayı onaylamasıyla köşeye sıkıştı.

AİHM’in kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rumların AB dönem başkanı olduğu bir sırada Timvius davasıyla karşılaştı. Paniğe kapılan Rum hükümeti de hem ceza almamak için takası onaylamak zorunda kaldı.

Rumlar dava açamayacak

Ercan özelleştirme aşamasında

RUM Bakanlar Kurulu’nun Mike Timvius’la KKTC’nin vardığı takas anlaşmasını onaylaması sonucunda Ercan havaalanı yüzde yüz oranında Türk malı oldu. Ercan havaalanı önümüzdeki ay yapılacak özelleştirme ihalesiyle 25 yıllığına kiralanacak.

Rumlar böylece herhangi bir şirkete karşı uluslararası alanda mülkiyet davası açamayacak. Ercan’ın uluslararası uçuşa açılmasının gündeme
gelmesi durumunda ise, “Rum mülkü” itirazında bulunamayacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim