• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

KKTC'ye 220 milyon $'lık turizm yatırımı

KKTC'ye 220 milyon $'lık turizm yatırımı
Dünyada 10 ülkede benzerlerinin bulunduğu belirtilen turistik tesis ve eğlence merkezi ''Wonderland''ın (harikalar diyarı) 11'incisi KKTC'de Gaziveren sahilinde kurulacak.

KKTC'ye 220 milyon $'lık turizm yatırımı

Dünyada 10 ülkede benzerlerinin bulunduğu belirtilen turistik tesis ve eğlence merkezi ''Wonderland''ın (harikalar diyarı) 11'incisi KKTC'de Gaziveren sahilinde kurulacak.

Sahilde, 70 dönümlük arazi üzerinde, Türk, İngiliz ve Amerikan ortaklığındaki Ilbe Trading tarafından 220 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek tesisin temelinin, KKTC'nin 27. kuruluş yıldömümü olan 15 Kasım'da atılması hedefleniyor.

KKTC Bakanlar Kurulu'nca arazi tahsisi geçtiğimiz günlerde yapılan Wonderland;ın inşaatının uzmanlık gerektiren bazı bölümlerini Amerikalı ve Hollandalı firmalar yürütecek.

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, bugün, tanınmış turizmcilerinden biri ve halen Girne'deki Mercure Hotel;in işletmecisi de olan Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkanı Mustafa Gürbüz'ün ortağı olduğu Ilbe Trading;in yapacağı Wonderland için tahsis edilen araziye giderek yatırımla ilgili basına bilgi verdi; yatırımcı şirketin yetkilileri ve köylülerle görüştü.

-DÜRÜST: ''YATIRIMLAR İLK KEZ BU BÖLGEYE YÖNLENDİRİLDİ''-

Bakan Dürüst, Güzelyurt ve Lefke;ye bugüne dek çeşitli gerekçelerle ciddi yatırım gelmediği için güzelliğin de fark edilmediğini belirterek, ülkeye gelen yatırımların ilk kez bu bölgeye yönlendirildiğini belirtti.

Tesisin 220 milyon dolarlık yatırımla hayata geçeceğini kaydeden Dürüst, 5 yıldızlı otelin çok kapsamlı eğlence merkezini de barındırarak günübirlik turizmde, Güney Kıbrıs'tan KKTC'ye ciddi akış sağlamasının hedeflendiğini anlattı.

Dürüst, yatırımcının arazi ıslahıyla işe başladığını; Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay ile 1 yıl içinde yeterli yatırım gerçekleştirmediği taktirde arazinin ellerinden derhal alınacağını belirterek, ''Ama görüyorum ki olay ciddiye alınmış ve ön tahsis gerçekleştikten 2-3 gün sonrasında ciddi bir çalışma burada başlamıştır. Hedef, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramımızda burada bir temel atılmasıdır'' dedi.

Her türlü tarım ürünü için elverişli toprak bulunan bölgede bu yatırımın üreticileri besleyeceğini; ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunacağını vurgulayan Kemal Dürüst, roller coaster sisteminin de bulunacağını; böyle bir yatırımın ilk kez uygulanacağını ifade etti.

-''GÜNEY KIBRIS ALMAK İÇİN ÇOĞ UĞRAŞTI''-

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst, Güney Kıbrıs;ın bu yatırımı almak için çok mücadele ettiğini de belirterek, “Güney Kıbrıs;taki yönetim, bu yatırımı oraya çekebilmek için üstün mücadeleler ortaya koydular ama bizim gerek ilgili bakanlıklar gerekse yatırımcının kararlılığıyla ve Anavatan Türkiye;nin desteğiyle dünyada 10 tane daha eşi olan bu yatırımın 11;incisi buraya yapılacaktır'' diye konuştu.

Yatırımın kimseye zararı olmayacağını ifade eden Dürüst, ekonomik, sosyal, kültürel kalkınma getireceğini; eğlence merkezinin 2 yıl sonra; 3. yılın sonunda ise tesisin tümünün tamamlanacağını bildirdi.

Dürüst, yurt dışından turist taşıyacak bir tesis olacağını kaydederek, tüm tur operatörlerinin de bu yatırıma turist taşımasının hedeflendiğini söyledi.

Bu yatırımla Güzelyurt-Lefke bölgesinin ciddi anlamda motive olacağını vurgulayan Dürüst, buradaki arazilerin değer kazanacağını, iş sahalarının daha da gelişeceğini, başka yatırımcıların girişimine motivasyon sağlayacağını; en önemlisi de 1500 yatak kapasiteli, 800 odalı bu tesisin bölgede üretilen çilek, patates, üzüm, karpuz ve diğer ürünler için iyi bir pazar olacağını kaydetti.

Kemal Dürüst, yatırımın ülke insanının yüzünü güldüreceğini ve kalkınmaya vesile olacağını ifade ederek, ''Yanlış bir adım olmadığını ve çok doğru bir kararla bu yatırımın yapılacağını 2 yıl sonra KKTC halkı görecektir'' dedi.

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüslerinin ortasında yer alacak turistik tesisin bölgeye farklı yatırımları da çekeceğini belirten Dürüst, sörf turizmi ve dalgıç okullarını örnek verdi.

Bu yatırımla, hiçbir şekilde hayvan üreticisi ve çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini, yatırımcının tesis açılmadan bölgedeki üreticilerle bir araya gelerek kimden ne ürün alacağını görüşeceğini bildiren Kemal Dürüst, en önemlisinin de tesisin bölgedeki işsizlik sorununa çözüm getireceğini vurguladı.

Tesis için 50-60 dönümlük bir arazinin ön tahsisinin yapıldığını belirten Dürüst, tüm halkın 2 yıl sonra yararlanacağı muazzam bir tesis ortaya çıkacağını; turizmin nimetlerinden tüm halkın yararlanmasını istediklerini; Turizm Master Planı;yla da bunu amaçladıklarını anlattı.

-OKTAY: ''15 KASIM;DA TEMEL ATILACAK''-

Mercure Otel Genel Müdürü ve Wonderland Proje Koordinatörü Serdar Oktay da, yatırımın ön tahsisini alır almaz arazide çalışmalarına başladıklarını, 10 gün içinde ıslah ve telleme işlemlerinin tamamlanacağını söyledi.

Oktay, ardından projelerin bakanlığa sunulacağını ve temelin de 15 Kasım;da atılacağını açıkladı.

2 yılda tamamlanacak tesisin toplam 70 dönümlük araziye kurulacağını belirten Serdar Oktay, iki bölümden oluşacak yatırımda otel yanında dünyada benzerleri Disneyland diye adlandırılan “eğlence parkı" konseptinin benzerinin gerçekleştirileceğini anlattı.

Tesisin benzerinin Ortadoğu;nun hiçbir ülkesinde bulunmadığını ifade eden Oktay, yapılacak yatırımla ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu tesisle biz bölgeye eğlence parkı kısmında 800, otel kısmında da 500 kişilik istihdam yaratıyoruz, yıllık 100 bin civarında da ziyaretçi bekliyoruz. Roller coaster denilen havada rayla hareket eden tesis, 1 kilometre uzunluğundadır. Dünyada şu anda en uzun roaller coaster 1 kilometredir, bunun aynısını burada ve 3 tane yapıyoruz. Tesis için birçok yerden teklif aldık. Macaristan, Gürcistan, Soçi;den, Polonya, Makedonya;dan teklifler aldık ama arzu ederiz ki KKTC;de bu tesisi en kısa zamanda hayata geçiririz.''

-''ÜRETİCİLERE DOKUNULMAYACAK''-

Serdar Oktay, köylülerin mandıralarla ilgili kaygıları konusunda ise, tesisin mandıraların en az 200 metre uzağında olacağını ve hiçbir hayvan üreticisine dokunulmadan yapılacağını kaydederek, içinde su parkı bulunacak ve eğlence konseptiyle inşa edilen tesisin zaten doğal hayatı koruma amacı bulunduğunu kaydetti.

Gaziveren Muhtarı Celal Öz ise, gazetecilerin sorusu üzerine, yatırımın köylüler ve ülke adına iyi olacağını ama mandıraların varlığının ileride sorun yaratabileceği ve yer değiştirmelerinin istenebileceği endişesini taşıdıklarını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim