• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

KKTC'ye Su Temini Projesi'nde Türk mühendisler dünyada ilki başardı

KKTC'ye Su Temini Projesi'nde Türk mühendisler dünyada ilki başardı
KKTC'ye Türkiye'den yılda 75 milyon metreküp su iletilecek olan projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendisleri, deniz içerisinde askıda boru geçişi planlayıp uyguladılar. Proje dünyada bir ilk.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve tüm adanın su sorununa köklü çözüm getirmek amacıyla hayata geçirilen ’Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi’ kapsamında Türk mühendisler dünyada bir ilki gerçekleştirerek denizin 250 metre altında ve askıda boru geçişi uyguladı.

Kalyon İnşaat’tan yapılan açıklamaya göre, deniz geçişi kısmı Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen proje ile KKTC’nin temiz su ihtiyacı giderilecek. Yarın açılması planlanan  (17 Ekim’de) projede deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyen Kalyon İnşaat bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Türk mühendislerinin bilgi, deneyim ve gücünü ortaya koyan, Türkiye’den KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletecek projenin en önemli kısmı olan deniz geçişi için Türk mühendisleri, deniz içerisinde askıda boru geçişi planlayıp uyguladı. Türkiye, proje ile dünyaya satılabilecek tamamen yeni bir iletim modeli geliştirmiş oldu.

 ’Proje hem temiz su hem de sulu tarım ile gelir artışı sağlayacak’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kalyon İnşaat KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Proje Direktörü Abdullah Halit Erenay, KKTC vatandaşlarına sadece temiz su kazandırmakla kalmayacak sulu tarım imkanı sayesinde önemli gelir artışı da sağlayacak bu projede yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek, projede uyguladıkları deniz geçişi isale hattının 80 kilometre uzunluğunda olduğunu aktardı.

Erenay, ’Deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçirilen yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı dünyada bir ilk olma özelliğine sahip ve bununla büyük gurur duyuyoruz. Sadece dört yılda tamamlanan bu dev projeyle Toros Dağları’nın bereketli suların yılda 75 milyon metreküplük kısmı, 107 kilometre uzunluktaki isale hattından KKTC’ye iletilecek’ ifadelerini kullandı.

Adım adım Türk mühendisliği

Açıklamada, boru hattının teknik bilgilerine ilişkin şu detaylara yer verildi: ’Deniz yüzeyinin 250 metre altında ve 80 kilometre uzunluğunda askıda polietilen boru hattı döşeyerek Türk mühendisliği ile dünyada bir ilke imza atan Kalyon İnşaat tarafından deniz geçişi boru hattının döşenmesine Türkiye ve KKTC kıyı kesimlerinde 20 metre su derinliğine ulaşıncaya kadar gömülü olarak devam edildi. Sonrasında 20 ile 280 metre su derinliği arasında yer alan sabitlenmeleri beton ağırlık blokları ile sağlanmış boruların deniz tabanına oturan bölümünün önce deniz yüzeyinde birleştirilmesi ve daha sonra içine su alınarak tabana batırılması sağlandı.

280 metre su derinliğine ulaşıldığı ilk noktadan itibaren, 500’er metre uzunluğundaki yekpare borular birbirlerine mekanik olarak bağlanarak deniz tabanına ağırlık bloğu ile sabitlendi ve 66,5 kilometre uzunluktaki askılı sistem oluşturuldu. Bu sistemde 220 tonluk taban ağırlık bloklarına askı halatları ve yüzdürme şamandıraları bağlı ve bunlar gemi yardımıyla deniz içerisine yerleştirildi. 500’er metrelik polietilen boru dizeleri ise deniz yüzeyinde birbirlerine Y-parçalar ile bağlanıp daha önce yerleştirilen şamandıraların halkalarına kancalarla tespit edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim