• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Klima ve TV artık sihirli çubukla açılacak

Klima ve TV artık sihirli çubukla açılacak
Masallarda duyduğumuz ve filmlerde gördüğümüz sihirli deynekler televizyondan DVD oynatıcıya, bilgisayardan perde ya da klimaya kadar her şeyi kontrol edebiliyor. İlginç kumandalar 200 liradan satışa çıktı.

Klima ve TV artık sihirli çubukla açılacak

Masallarda duyduğumuz ve filmlerde gördüğümüz sihirli deynekler televizyondan DVD oynatıcıya, bilgisayardan perde ya da klimaya kadar her şeyi kontrol edebiliyor. İlginç kumandalar 200 liradan satışa çıktı.

İngiliz J.K. Rowling’in romanından uyarlanan Haryy Potter film serisi, girişimcilere de ilham kaynağı oldu. Filmde başrol oyuncusu Harry Potter ve arkadaşlarının büyücülük okulunda sihir yapmak için kullandığı asa, teknolojiyle birleşip evlere girdi. İngiliz girişimci Chris Barnardo’nun filmi izledikten sonra etkilenip ürettiği ‘sihirli asa’, Türkiye’de de moda oldu. Dünyada 20 bin adetten fazla satan asa Buldumbuldum.com, bunlarsuper.com, bunlardanistiyorum.com gibi yaratıcı ürünler satan internet sitelerinde birkaç hafta içinde yaklaşık 300 adet sattı.

13 farklı komutu var

Duyurulduğu ilk günden itibaren büyük ilgi gören sihirli asayla televizyon ve bilgisayarlar uzaktan açılıp kapatılabiliyor ya da sistem uygunsa ışıklar ya da elektrikli perdeler bile bir asa hareketiyle kontrol ediliyor.

Sihirli asa klima, elektrik süpürgesi, DVD, Bluray oynatıcı veya oyuncak gibi uzaktan kumandayla çalışan her türlü elektronik cihazı çalıştırabiliyor. İnternetten siparişle iki gün içinde ev ya da iş adresine teslim edilen ya da The Wand Company’nin Türkiye distribütörü olan buldumbuldum.com’un Kanyon ve Capitol alışveriş merkezlerindeki mağazalarında satılan Sihirli Asa, 13 farklı hareketle elektronik eşyaları ‘büyülüyor.’

Nasıl kullanılıyor?

Nintendo’nun harekete duyarlı oyun kollarına benzer bir sensör sistemi kullanan asa, her türlü uzaktan kumandadan komutları öğrenebiliyor. Asaya ‘büyü’ öğretmek için dik tutup dört kez parmakla dokunmak gerekiyor. Daha sonra asa öğrenme moduna geçiyor ve kumandanın istenen işlev tuşuna basarak asaya tanıtılıyor. Ardından asaya istenen komut yükleniyor. Hareketi kaydetmek için de asayı ters tutup iki kez parmakla dokunmak yetiyor. Cihaz yapılan hareketleri tanımlayarak hafızasına alıyor. Böylece daha önce belirlediğiniz şekilde asayı hafifçe sallayarak televizyonu açıp kapatmak, sesini kısıp açmak ve kanalları değiştirmek mümkün hale geliyor.

Uyku moduna geçiyor

Pili zayıfladığında hafif kalp atışları şeklinde uyarı veren asa iki adet standart pille çalışıyor. Elde tutulmadığında ise enerji tasarrufu için 60 saniye içinde uyku moduna geçiyor. Sihirli Asa, üç internet sitesinde de ortalama 199 TL’den satılıyor.

Mucidi yarışmada 900 bin sterlini kaptı

İlk kez iki yıl önce satışa çıkan Magic Wand (Sihirli Asa), girişimcilerin iş fikirlerini ya da icatlarını beş kişiden oluşan yatırımcı jürisine sunarak kabul ettirmeye çalıştığı Dragon’s Den isimli girişimcilik yarışmasıyla patlama yaptı. Kısa bir sorgunun ardından girişimcinin şirket hissesi karşılığında yatırım yapan Dragon’s’lar (Ejder) The Wand Company’nın 47 yaşındaki sahibi ve kurucusu Chris Barnardo’nun sihirli asası ve sunumuyla büyülendiler. Chris Barnardo, İngiltere’de BBC’deki yarışmada 900 bin sterlinlik fonla 2005’ten bu yana verilen en büyük parayı almayı başardı. Yaklaşık iki ay önce yarışmada beş jüri üyesini de etkileyen Barnardo’nun asası şu sıralar ABD ve İngiltere’nin başını çektiği 41 ülkede yok satıyor.

Sihirli asanın hayatını değiştirdiği Chris Barnardo, şimdi aldığı 900 bin sterlinlik fonla yeni ürünler yapmak istiyor. İnternet sitelerinde birçok Harry Potter hayranının ilk beklentisi Barnardo’nun Potter’ın uçan süpürgesini yapması...

İlk adı ‘tembel kemikler’di

İlk televizyon uzaktan kumandası 1950’lerin ilk yarısında Zenith Radyo Şirketi tarafından geliştirildi. Bu uzaktan kumanda (diğer adıyla ‘Tembel Kemikler’) televizyona bir kablo ile bağlanmıştı. Bu ağır uzaktan kumandayı daha kullanışlı hale getirmek için 1955 yılında ‘Flashmatic’ denen kablosuz uzaktan kumanda geliştirildi. Flashmatic’in çalışma prensibi bir fotoelektrik hücresi üzerine ışın demeti gönderilmesiydi. Ne yazık ki, hücreler başka ışık kaynaklarından gelen ışıkla uzaktan kumandadan gelen ışını ayırt edemiyordu.

Sadece dört işlevi vardı

1956 yılında Robert Adler, ‘Zenith Uzay Kumandası’ adıyla kablosuz bir uzaktan kumanda geliştirdi. Kanalı ve ses şiddetini değiştirmek için mekanik ve ses ötesi tekniğini kullanıyordu. Kullanıcı uzaktan kumanda üzerinde bir düğmeye bastığında mekanik olarak meydana gelen çarpma sesi (her bir kanal için farklı frekansta) televizyon tarafından tespit edilip kanalın değiştirilmesini sağlıyordu.

1970’lerin sonlarına doğru çoğu uzaktan kumanda, sınırlı sayıda özellik sunuyordu. Bazen kumandalarda sadece dört tane tuş vardı: sonraki kanal, önceki kanal, ses yükseltme ve ses azaltma. Daha sonra 1980’lerle birlikte kızılötesi yani bugünkü teknoloji kumandalarda sıklıkla kullanılmaya başlandı.

Açacağı kanal belli!

Geçen yıl dünya kupası için özel olarak üretilen mini top şeklindeki alet de aslında bir TV kumandası. Kanal değiştirme, ses açma kapama ve TV’yi açma kapama özelliği bulunan bu sevimli alet, yoğun ilgiden dolayı birçok ülkede tükenmişti.

TV’yi görmesine gerek yok

Kumanda teknolojisi de 2000’lerden sonra sensörlerin hayatın içine girmesiyle hızla gelişti. Philips uWand adını verdiği bu yeni kumandasıyla kumandaları cihaza doğrultma ve düğmeye basma dönemini sona erdirmeye hazırlanıyor. uWand cihazları kumandadan gelen sinyalleri alabilmeleri için artık iki aletin birbirini görme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Daha da ilginç olan Philips’in uWand’ının farklı düğmelere ihtiyaç duymuyor olması. Wii oyun konsolunun kumandalarında olduğu gibi uWand da hareketle çalışıyor ve komutlar düğme yerine kumandanın hareketleriyle belirleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim