• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Koç, Yıldız Holding ve UEM yolda birleşti

Koç, Yıldız Holding ve UEM yolda birleşti
Koç Holding, Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding’in iştiraklerinden Gözde Girişim ve Malezyalı UEM Group Berhad ile otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi ihalesine teklif vermek için ortaklık sözleşmesi imzaladı.

 

Köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için yapılacak ihalede devler yarışacak. 2010 yılında 330 milyon araç geçişinden 690 milyon lira, 2011 yılında ise 350 milyon araç geçişinden 860 milyon lira gelir elde edilen Türkiye’deki köprü ve otoyolların özelleştirmesi ihalesine, Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi üçlü ortak şeklinde girecek. Daha önce ortaklıklarını duyuran üçlü, ortaklık için imzayı da resmen attı. Buna göre; Koç Holding ve UEM Group Berhad yüzde 40’ar, Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding’in iştiraklerinden Gözde Girişim Sermayesi ise yüzde 20 paya sahip olacak. İhaleye sıkı hazırlandığı kulislerde konuşulan üçlü girişimin, ihaledeki en iddialı gruplardan biri olması bekleniyor.
 
25 YILLIĞINA İŞLETECEK
 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), boğaz köprüleri, otoyollar ve bunların üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ile diğer mal ve hizmet üretim birimleri ve varlıkların tek paket halinde 25 yıl işletme hakkını ihale edecek. Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 8 otoyolun işletme hakkı için firmalar yarışıyor.
 
3-6 MİLYAR DOLAR
 
2011’deki 860 milyon lira gelirini 2012’de en az yüzde 20’i artırması beklenen köprü ve otoyolların ihalesinden, uzmanlar 3-6.5 milyar dolar arası bir gelir elde edilmesini bekliyor.
 
DEVLER YARIŞACAK
 
Koç Holding-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi dışında Boğaz köprüleri ve otoyolların özelleştirilmesi için açılan ihaleye baş vuran gruplar şöyle:
 
· Vinci Concessions Holding
 
· Zorlu Holding-OHL Concesiones Ortak Girişim Grubu
 
· Nurol Holding-MV Holding-Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret-Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret Fernas İnşaat Ortak Girişim Grubu
 
· Autostrade Per Italia-Doğuş Holding-Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret-Akfen Holding Ortak Girişim Grubu
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim