• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Koca Yusuf zorlu testleri geçemedi

Koca Yusuf zorlu testleri geçemedi
Teknik problem yaşandığı için 'Koca Yusuf' adı verilen uçağın Türkiye'ye teslimi 4 ay gecikti. Erteleme yüzünden Türkiye'nin tazminat isteme hakkı doğdu.

Türkiye askerî alanda büyük stratejik bir adım atarak, yüksek teknolojiye sahip ve tek seferde 37 ton yük taşıyabilen dev askeri kargo uçağı A400-M projesine dahil oldu.

ZORLU TESTLERE TABİ TUTULDU

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Airbus Military'nin yaptığı ve projede Türkiye'nin diğer ortakları da Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya olarak belirlendi. Türkiye aldığı 10 uçak karşılığında projeye yüzde 8'le ortaklık hakkı kazandı. "Koca Yusuf" adı verilen ilk uçak ise, geçtiğimiz günlerde Kayseri'deki 221'inci Filo'ya getirildi. Edinilen bilgilere göre uçak burada zorlu testlere tabi tutuldu.

UÇAĞIN KABULÜ GERÇEKLEŞMEDİ

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri'nden yetkililerin yer aldığı kabul heyeti incelemelerde uçakta bir-iki teknik problem buldu. Bu problem sebebiyle uçağın kabulü gerçekleşmedi. Bu da 4 aylık gecikme yaşanmasına yol açtı. Gecikmelerde uygulanan tazminat cezası gündeme geldi ancak cezanın fazla yedek parça ile ödenmesi düşünülüyor.

ÜLKEYE STRATEJİK DEĞER KATIYOR

Heyet kabul için aynı zamanda yedek parça ve destek ekipmanlarının da hazır olmasını şart koştu. Askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre, A400-M'ye sahip olan ülkeye büyük stratejik değer katıyor. Uçak ve havalandığında tam teçhizatlı 116 askeri (bir bölük) operasyon bölgesine indirebiliyor. Zemini uygun olan toprak araziye, zemini hazırlanmış tarlaya bile inebilen A400-M'in envantere girmesiyle Türk Hava Kuvvetleri'nin taşıma ve nakliye hız kapasitesi 2 katına çıkacak.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA DİREKT UÇUŞ

Gövde montajı Bremen'de nihai montajı da Sevilla'da yapılan A400-M uçağı; zırhlı araçlarla, helikopter ve obüs topları dahil 37 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Uçağın menzili 8 bin 700 km. Yani İstanbul'dan kalkıp Amerika'ya ulaşabiliyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim