• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Kocaoğlu: İzmir Körfezi hayat bulacak

Kocaoğlu: İzmir Körfezi hayat bulacak
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmit Körfezi'nin sürekli taranması ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesi konusuna yoğunlaştıklarını söyledi. Kocaoğlu, bunun için kullanılacak sistemle İzmit Körfezi'nin hayat bulacağını ifade etti.

Kocaoğlu: İzmir Körfezi hayat bulacak

Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmit Körfezi'nin sürekli taranması ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesi konusuna yoğunlaştıklarını söyledi. Kocaoğlu, bunun için kullanılacak sistemle İzmit Körfezi'nin hayat bulacağını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, derelerden gelen alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin dip taraması ve su kalitesinin artırılması için bu konuda dünyanın en ileri teknolojilerine sahip "Hollanda modeli" üzerinde yoğunlaştı. Üçte biri suyla kaplı başkent Amsterdam'da uygulanan tarama teknolojisi, İzmir Körfezi için en uygun çözüm olarak görülüyor. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana DLH'dan kiraladığı ekskavatörlü gemilerle İzmir Körfezi'ne akan dere ağızlarında dip taraması yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezde giderek tehlikeli boyutlara ulaşmaya başlayan "karasallaşmanın" önlenmesi ve su kalitesinin artırılması için son derece önem taşıyan bu çalışmaları çok daha hızlı bir şekilde yürütebilmek için yeni bir teknoloji üzerinde yoğunlaştı.

İZSU tarafından Hollanda'ya düzenlenen tarama teknolojileri inceleme gezisine katılan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erdeniz Özel ve Doç. Dr. Gökdeniz Neşer, E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Parlak, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Danışmanı Ali Dönmez ve E.Ü. Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Erkek, İzmir Körfezi için düşünülen sistemin, kentin uzun yıllardır gündemde olan dip çamuru sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracağı konusunda görüş birliğine vardı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 'Büyük Körfez Projesi' olarak isimlendirdikleri son çalışmalarının, İzmir iç körfezinin hayatiyetini sürdürmesiyle doğrudan ilgili olduğunu söyledi. İzmir Körfezi'ne irili ufaklı 16 adet dere ve kollarından alüvyon akışı olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Bu alüvyonlar giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. Bizden önceki dönemde 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi'ni, geçtiğimiz yaz aylarında yaptığımız temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Şimdi de körfezin sürekli taranmasının ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesi konusuna yoğunlaştık"

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR YENİLİK

Dünyada bir çok nehir ağzı limanlarında bu işin sürekli olarak yapıldığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Önce dere ağızlarına gelen malzemeleri taramayı, sonra da körfezin kuzeyinde su sirkülâsyonunu hızlandıracak kıyıya paralel tarama çalışmalarının yapılmasını öngörüyoruz. Halen bu bölgede derinlik bir metre ile 20 cm. arasında değişiyor. Güney aksından, yani Yenikale Burnu'ndan gelen ve kuzeydeki sığlıkta yavaşlayan hakim akıntıyı iç körfeze ulaştırıp suyun kalitesini artırmayı, canlılığı maksimum düzeye çıkarmayı planlıyoruz. Bu çalışmaları yaptığımızda, İzmir Körfezi yeniden hayat bulacaktır" diye konuştu. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh ise, İzmir'e getirilmesi düşünülen teknolojinin Türkiye için de önemli bir yenilik olacağını belirterek, "Henüz ülkemizde bu sistem yok. Son teknoloji ve son derece hızlı çalışıyor. Çıkacak malzemeyi ne yapacağımızı çözdükten sonra, İzmir körfezinin her sene dolması, büyük gemilerin gelmemesi problemleri ortadan kalkacak. Bu girişimi için Sayın Başkanı kutluyorum" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim