• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Koç'un Aygaz'ı AES ile ortak oldu

Koç'un Aygaz'ı AES ile ortak oldu
Koç Grubu'nun enerji alanındaki şirketi Aygaz, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapma amacı ile bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Koç'un Aygaz'ı AES ile ortak oldu

Koç Grubu'nun enerji alanındaki şirketi Aygaz, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapma amacı ile bir ortaklık anlaşması imzaladı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, işbirliğinin duyurulduğu basın toplantısındaki konuşmasında, enerji alanında çok önemli bir ortaklığın ilk adımını attıklarını söyledi. Türkiye'nin global alanda söz sahibi olmasını sağlayan pek çok projede, yabancı sermayenin Türkiye'de yatırım yapmasının sağlanmasında Koç Topluluğu'nun önemli katkıları olduğunu belirten Koç, Fortune 500 sıralamasına göre bugün dünyanın en büyük 273. şirketi konumunda bulunduklarını bildirdi.

Koç, ''Amacımız, bunu daha da yukarılara taşımak. Bu konuma gelmemizde, küresel vizyonumuz ve uzun vadeli stratejilerimiz önemli bir rol oynadı'' dedi. Başarılı bir değişim yönetiminin gereği olarak, dünyadaki değişimi, küresel rekabet ve fırsat ortamını yakından izlediklerini ve gelişmeleri öngörerek planlarını yaptıklarını anlatan Koç, şöyle devam etti:
''Bu doğrultuda, temel yapılanmamızı, odaklı bir büyüme stratejisi üzerine inşa ettik. Gelirlerimizin ve karımızın yüzde 90'ını oluşturan enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finans sektörlerine odaklandık.
Portföyümüzde en yüksek paya sahip enerji sektöründe Türkiye'de lider konumdayız. TÜPRAŞ ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu ve tek rafineri şirketi.
Ülkemizin petrol ürünleri tüketiminin yaklaşık yüzde 65'ini karşılamakta. Aynı zamanda gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında en büyük; Avrupa'da ise 8. en büyük rafineri şirketi. Aygaz LPG sektöründe yüzde 30'luk payı ile ülkemizde lider; Avrupa'da ise en büyük 5. LPG şirketi. OPET en hızlı büyüyen petrol dağıtım şirketi olarak Türkiye'de üçüncülüğe yükseldi.
Demir Export Linyit, demir, krom gibi çok çeşitli üretim faaliyetlerinde bulunan ülkemizin en köklü madencilik şirketi. Elektrik üretim şirketimiz Entek 300 MW elektrik üretim kapasitesine sahip, Türkiye'nin kurulan ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisi.''

''ENERJİDE LİDERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRİYORUZ''

Yaşanmakta olan küresel değişikliklerin, sosyal ve politik etkilerinin yanı sıra enerji sektörünü ekonomik alanda da en önemli sektörler arasına taşıdığına dikkati çeken Koç, dünya enerji talebinin her geçen gün arttığına işaret etti.

Gelecek yirmi yılda bu artışın yüzde 45'e ulaşacağının tahmin edildiğini anımsatan Koç, Türkiye'de ise sanayinin de en önemli girdilerinden birisi olan elektrik tüketiminin önümüzdeki dönemde yüzde 6-7 artması beklendiğini söyledi.

Bu talebin karşılanması için yılda 5 milyar dolar yatırım yapılması gerekliliğinin altını çizen Koç, şunları kaydetti:

''Bu durum enerji sektörünü hem dünya hem de önemli enerji koridorlarının kilit noktasında bulunan ülkemiz için son derece stratejik bir konu haline getirmektedir.
Bugünün olduğu gibi önümüzdeki dönemin de vazgeçilmez sektörü olacak enerjide liderliğimizi her geçen gün pekiştiriyoruz.

Koç Holding olarak sadece Türkiye'de değil; uluslararası alanda ve özellikle bölgemizde de enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek ve ülkemizin bir üretim ve dağıtım merkezi olarak konumunun güçlenmesine katkıda bulunmaya devam etmek istiyoruz.

Bunun için her zaman olduğu gibi avantajları ve fırsatları doğru zamanda doğru ortaklıklar ile değerlendirerek küresel rekabetin tüm gereklerini yerine getireceğiz.''

Koç Topluluğu'nun bugüne kadar yabancı sermayenin Türkiye yatırımına destek olduğunu, birçok yabancı ortaklığı başarı ile yürüttüğünü belirten Koç, ''Yeni ortağımız AES dünyanın önde gelen elektrik şirketlerinden birisi.

Aynı zamanda Türkiye'yi stratejik bir yatırım alanı olarak gören global bir oyuncu. Bugün imzalayacağımız anlaşma ile değerli ortağımızın uluslararası tecrübesini Koç Topluluğu'nun gücü, bölge ve enerji konusundaki tecrübesini, Türkiye elektrik pazarına duyduğumuz ortak inanç, heyecan ve vizyon çerçevesinde birleştireceğiz'' diye konuştu.

Koç Grubu'nun enerji alanındaki şirketi AYGAZ', dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden AES ile elektrik üretiminde işbirliği yapma amacı ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Aygaz'ın iştiraki olan ENTEK Elektrik Üretim A.Ş'nin, yüzde 49,6 hissesinin AES'e satılması ile gerçekleştirilen bu ortaklık çerçevesinde; doğalgaz, kömür, hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklar ile çalışan elektrik santrallerine yatırım yapılarak önümüzdeki 5 yıl içinde pazardaki ilk 5 oyuncu arasına girilmesi hedefleniyor.

AES Corporation Başkan ve Üst Yöneticisi (CEO) Paul Hanrahan, ortaklığın duyurulduğu basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik öneme sahip çok güçlü bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu anımsatan Hanrahan, ülkenin 2050 yılında en büyük 10. ekonomisi haline dönüşeceğini, elektrik üretim kapasitesi itibariyle de önem taşıyan ülkelerden biri olacağını kaydetti. Koç Grubu'nun tecrübesinin altını çizen Hanrahan, grubun aynı zamanda kurumsal kültüre sahip olduğunu anlattı. Hanrahan, gerçekleştirilen ortaklıkla birlikte Türkiye'nin ilk 5 enerji üreticilerinden biri olacaklarını ifade etti. Global bir şirket olan AES'in 29 ülkede 5 kıtada faaliyet gösterdiğini ve 40 bin megavat kurulu kapasitesi bulunduğunu anlatan Hanrahan, özelleştirmeler konusunda da çok önemli tecrübeleri olduğunu söyledi. Hanrahan, ''Türkiye muazzam bir piyasa. Koç ile AES'in bu ortaklığı bu piyasaya çok fayda sağlayacak. Çok kısa süre içinde pazarda ilk 5'e gireceğiz'' dedi. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hanrahan, çok uzun yıllardır Türkiye ile ilgilendiklerini, daha önce başka bir grup ile de yatırım gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Yatırım portföylerinin, kömür, doğalgaz, hidroelektrik ve yenilenebilir kaynaklardan oluşacağını belirten Hanrahan, bu portföyün piyasadaki fiyat ve fırsatlara bağlı olarak da şekillenebileceğini anlattı.

PORTFÖY ÇIKACAK FIRSATLARA GÖRE OLUŞTURULACAK
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ise Koç Grubu'nun enerji alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Büyüme sürecinde en önemli atılımlarının OPET ve TÜPRAŞ'ın satın alınması olduğunu ifade eden Memioğlu, 2002 yılında OPET'in yüzde 50'sini satın alarak Koç Grubu'nun AYGAZ ile ile mevcut olduğu petrol ürünleri pazarındaki yerini pekiştirdiklerini anlattı. OPET'i satın aldıkları zaman yüzde 9 olan pazar payının bugün yüzde 17'ye ulaştığını bildiren Memioğlu, ''TÜPRAŞ'ı almamız ise Türkiye'de enerji sektörüne duyduğumuz güvenin bir ifadesidir. Koç Grubu olarak petrolden doğalgaza, elektrikten madenciliğe enerjinin tüm dallarında faaliyet göstermekteyiz. 2000 yılında 2,5 milyar dolar ciroya sahipken 2010 yılını 20 milyar doların üzerinde bir ciro ile tamamlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Enerjinin sanayinin temel ihtiyacı olduğunu ve hayatın her noktasında bulunduğunu anlatan Memioğlu, dışa bağımlılıktan ziyade kaynak çeşitliliğinin önemli olduğunu vurguladı. Memioğlu, rekabet etmenin koşulunu bildiklerini, yapacakları yatırımlarda hidroelektrikten kömür santraline, gazdan yenilenebilir enerjiye kadar, 3 bin megavatlar civarında bir büyüklüğün planları içinde olduğunu kaydetti.

Bunların nasıl yapılacağı konusunda ise; özelleştirmelerle ilgilerinin olacağını anlatan Memioğlu, şöyle devam etti: ''Özelleştirmelerin şartlarına göre yeni projeler de ilgi alanımızda. Satın almalar da uygun şartlar olursa gündemimizde olacak. Elektrik sektöründe liberal bir piyasa konusunda yol alındı, ancak henüz alınması gereken yol var. Aynı şekilde doğalgaz sektörünün de liberalleşmeye çok ihtiyacı var. Elektrikteki ihtiyaç ekonomideki büyümeye paralel gitmekte. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda ciddi şekilde elektrikte yatırıma ihtiyacı var. Yabancı yatırımların da bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için gelmesi gerekiyor.
Burada önemli olan sektörde deneyimli, finansal gücü olan şirketlerin olması. AES'in de uzun yıllara dayanan deneyimi var. Ortak stratejik hedeflerimiz için bir araya geldik. Umarım projelerimizi gerçekleştireceğiz.''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Memioğlu, 3 bin megavat portföyü, çıkabilecek fırsatlara göre değerlendireceklerini söyledi. Memioğlu, ''Çıkacak fırsatlarda amacımız 3 bin megavata ulaşmak'' dedi.

ORTAKLIKTA NÜKLEER YOK, DAĞITIM DÜŞÜNÜLÜYOR

Nükleer santral projesinin gündemlerinde olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Memioğlu, şu yanıtı verdi: ''Nükleer, ortaklık görüşmemizde iş kapsamımızda bulunmamakta. İleride fırsatlar çıkarsa yine konuşabiliriz. Türkiye'nin böyle bir yatırıma da ihtiyacı var. Buradaki sıkıntı teknik olarak ülkenin buna hazırlanması. Yatırımı son derece uzun sürdüğünden şu anki gündemimizde yok. Kaldı ki Türkiye'nin gündeminde ne kadar var, o da büyük bir soru işareti.''
Dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili, ilgi duydukları birkaç özelleştirme olduğunu hatırlatan Memioğlu, oluşan fiyatlara dikkati çekti.

Spekülatif fiyatlardan ziyade, gerçek fiyatların oturması gerektiğine işaret eden Memioğlu, ''Biz hesabımızı kitabımızı yapıyoruz. Ortağımız dağıtım işinde. Başlangıçtaki hedefimiz üretim, ileriki yıllarda inşallah olursa dağıtımı da düşünmekteyiz'' dedi.

''YENİLENEBİLİRDE GEÇ KALMADIK''

Erol Memioğlu, bir soru üzerine yenilenebilir enerjide geç kalmadıklarını söyledi. Yenilenebilir enerjinin dünya genelinde yüzde 2 pay aldığını hatırlatan Memioğlu, ''Türkiye'de fırsatlar halen var. Takip ediyoruz, yapacağız. Portföyümüzde yenilenebilir olacak, ama büyük ölçüde yenilenebilir olabilmesi, Türkiye'nin ihtiyaçlarını çözebilmesi mümkün değil'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından ortaklık anlaşması taraflarca imzalandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim