• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Kömürde Rus-Çin ittifakı

Kömürde  Rus-Çin ittifakı
Dünya'nın en fazla enerji ihraç eden ülkesi Rusya ile en fazla sanayi imalatı yapan ekonomisi Çin, enerji ortaklığını doğalgazdan sonra kömür alanına da taşıdı.

Rus kamu sanayi üretim şirketi Rostec ile Çin resmi maden ve enerji firması Shenhua, Sibirya'da yer alan kömür havzalarında ortaklık için mutabakat zaptı imzaladı.

Rusya ile Çin, Rusya'nın Sibirya ve batı bölgelerinde birlikte kömür arayacak. Ayrıca, iki ülke bölgede sanayi, altyapı, elektrik üretim tesisleri ile elektrik iletim hatları inşa edecek.

Toplam yatırımların yaklaşık 10 milyar doları bulması beklenen kömür işbirliği projesi ile Rusya'nın enerji açığı olan Amur bölgesiyle Kuzey Çin'e elektrik sağlanacak.

Bölgeye kurulacak kömür madenlerinde çıkacak yüksek kalorili kömür Çin'e ihraç edilirken, düşük kalorili kömür bölgede kurulacak termik santrallerde elektrik üretilerek değerlendirilecek.

Kömür rezervi bulunan Amur bölgesindeki Gerbikano-Ogodzhinsky'de 1,6 milyar ton rezervi olduğu tahmin ediliyor. Yatırımların 2019 yılına kadar tamamlanması ve kömür ihracatının yıllık 30 milyon tonu bulması öngörülüyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinden (EIA) derlediği verilere göre, Çin her yıl dünyada kömür üretim ve tüketiminin yarısını tek başına gerçekleştiriyor.

Dünyada 2012'de üretilen kömür miktarı 7,8 milyar tonu aşarken, bu dönemde en fazla kömür kullanan ülke olan Çin, 3,8 milyar tonla dünyadaki toplam kömür tüketiminin yüzde 49'unu gerçekleştirdi. Kömür tüketiminin lideri Çin, toplam ithalatın da yaklaşık 4'te birini gerçekleştirdi. Dünyanın enerji arz devi Rusya'nın kömür üretimi 350 milyon tonu geçiyor.

Mayıs ayında Rusya ve Çin arasında 400 milyar dolar değerinde olduğu açıklanan doğalgaz anlaşması ile yıllık 30 milyar metreküp Rus gazının Çin'e satılmasında uzlaşılmıştı.

http://www.ulastirma.com.tr/

Etiketler: , , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim